Γιάννης Διακογιάννης: Έφυγε η σπουδαιότερη φωνή της αθλητικής δημοσιογραφίας

by Aquafeed 24

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιο-σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης.

Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου, διεθνείς αγώνες (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και άλλα.

Σε ένα από τα πρώτα μαθήματα που κάναμε ως εκκολαπτόμενοι δημοσιογράφοι, μαθαίναμε ότι για να μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά, περισσότερο από την εκπαίδευση απατείται παιδεία και ευρύτερη μόρφωση. Ο Γιάννης Διακογιάννης ξεχώριζε διότι είχε ένα ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό επίπεδο, γνώσεις για τον κόσμο και όχι αποκλειστικά για τον αθλητισμό.

Σε μια αθλητική δημοσιογραφία που όλοι όσοι ασχολούνται τα τελευταία χρόνια, το πράττουν από αγάπη για ένα έμβλημα και μια ομάδα, ο Γιάννης Διακογιάννης δεν μπορεί να τους αφήσει κάποιο μάθημα. Για τους λίγους, ελάχιστους, που αγαπούν βαθιά τα σπορ, τον αθλητισμό, τον άνθρωπο και τη ζωή, άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη.

ΥΓ: Η οπαδική δημοσιογραφία, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα και σε κανέναν.

Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε στη Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου 1931. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία (από όπου καταγόταν η μητέρα του), όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Στο ποδόσφαιρο, ξεκίνησε την κάλυψη μεγάλων διοργανώσεων με το Μουντιάλ του 1944 στην Ελβετία, ενώ τελευταία φορά που κάλυψε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ήταν το 1998 στη Γαλλία.

Υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Euro του 2004, τη χρονιά που η Ελλάδα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ τον Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

 

Εργάσθηκε επίσης σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ ως καθηγητής δημοσιογραφίας. Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών.

Είχε γράψει και βιβλία, από τα οποία ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) κ.α.

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων».

Αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό Έλληνα αθλητικό δημοσιογράφο του οποίου το επώνυμο περιλήφθηκε σε στίχο τραγουδιού, συγκεκριμένα στο «Αρχίζει το ματς» σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA