Οι δύο μυθικοί κολυμβητές από την Ουγγαρία, ο Λάζλο Τσεχ και η Κατίνκα Χόσου έχουν κάτι κοινό πέρα από την εθνικότητά τους.

Και οι δυο κέρδισαν το πρώτο τους μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση σε 25άρα πισίνα, σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τα δύο γεγονότα συνέβησαν μέσα Δεκεμβρίου, ενώ τόσο το χρώμα του μεταλλίου όσο και το αγώνισμα ήταν…. ίδια!

Χάλκινο μετάλλιο και 400μ. μεικτή ατομική! 

Ο ζωντανός θρύλος της ουγγρικής κολύμβησης, Λάζλο Τσεχ, στην Κοπεγχάγη γιορτάζει την 15η επέτειο από το πρώτο του μετάλλιο, το οποίο είχε έρθει στη Ριέσα της Γερμανίας στις 13 Δεκεμβρίου. Είχε τερματίσει τρίτος σε 4:08.96 και ήταν η αρχή για τα 71 μετάλλια που ακολούθησαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Έχει πάρει μέρος σε τέσσερις Ολυμπιάδες, με μετάλλιο σε όλες, εκτός του χρυσού που του διαφεύγει έως σήμερα, ενώ έχει ανέβει στο πόντιουμ σε οκτώ διαδοχικά παγκόσμια πρωταθλήματα, όντας ο μόνος που το έχει καταφέρει. Σε 25άρα πισίνα έχει κερδίσει 19 χρυσά, 3 ασημένια και 3 χάλκινα, δηλαδή με διαφορά ο κορυφαίος στην ιστορία!

Στην Κοπεγχάγη ο Τσεχ ήρθε στα 32 του ως ο κάτοχος του τίτλου στα 100μ και 200μ. πεταλούδα και στα 200μ. μεικτή ατομική.


Όσον αφορά την Χόσου ξεκίνησε τη… συλλογή μεταλλίων δύο χρόνια αργότερα από τον Τσεχ στις 12 Δεκεμβρίου του 2004 στη Βιέννη.

Η Μαγυάρα είναι η κορυφαία Ευρωπαία κολυμβήτρια στην ιστορία, ειδικότερα μετά την αναγέννηση της το 2003, όπου έκτοτε σαρώνει στο διάβα της, ενώ στη Νετάνια το 2015 είχε κερδίσει έξι χρυσά και ένα αργυρό.

Στην Κοπεγχάγη η Χόσου θα πέσει σε εννιά αγωνίσματα…