Βασικές αλλαγές έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (LEN) ενόψει της νέα αγωνιστικής σεζόν – υπενθυμίζουμε ότι ξεκινά και η Ολυμπιακή χρονιά – οι οποίες αναμένεται να ταράξουν τα νερά στις πρωταγωνίστριες χώρες της υδατοσφαίρισης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Με γνώμονα την καλύτερη διαχείριση των συνεχών αγωνιστικών υποχρεώσεων για τους αθλητές και αθλήτριες, καθώς και την αποσυμφόρηση αυτών, η LEN προχωρά σε καθοριστικές αλλαγές πάντα με σκοπό την… χρυσή τομή και σε συνεργασία με εκπροσώπους ομοσπονδιών, συλλόγων, προπονητών και παικτών. Συνοπτικά:

Champions League Ανδρών

Ο Πρωταθλητής του 2023 μαζί με τις 11 κορυφαίες ευρωπαϊκές δυνάμεις θα λάβουν wild cards για αυτόματη πρόκριση στη φάση των ομίλων. Η ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο του Champions League 2023 θα προκριθεί αυτόματα στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης, ενώ η αμέσως επόμενη καλύτερη ομάδα από το εθνικό πρωτάθλημα του πρωταθλητή έχει επίσης δικαίωμα συμμετοχής στη φάση των ομίλων. Αυτή είναι είτε η πρώτη είτε η δεύτερη ομάδα, ανάλογα με το πλασάρισμα του νικητή του CL 2023 στο εθνικό του πρωτάθλημα. Οι πρώτοι των εγχώριων πρωταθλημάτων από τις 11 πρώτες χώρες που κατατάσσονται υψηλά στο Nations-Clubs μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια wild card υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν διάφορα καθορισμένα κριτήρια (συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ποιοτικής τηλεοπτικής παραγωγής, υψηλού επιπέδου τεχνικής ποιότητας στην ομάδα, επαρκούς πισίνας, ικανότητα φιλοξενίας της διοργάνωσης με επαρκή τρόπο). Εάν οι εν λόγω σύλλογοι δεν πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια, η δυνατότητα συμμετοχής στο Champions League μεταβιβάζεται στη δεύτερη ομάδα – που θα καταλάβει δηλαδή τη δεύτερη θέση.

Το Final Four (και όχι Final-8) θα ολοκληρώσει τη σεζόν 2023-2024 του Champions League Ανδρών! Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν το Champions League και τα κριτήρια ανάθεσης wild card, όμως εξίσου καθοριστικές θα είναι και οι φάσεις διεξαγωγής της διοργάνωσης:

Το Champions League θα διεξάγεται σε 4 φάσεις

Φάση Ι: Προκριματικός γύρος

Φάση ΙΙ: Φάση ομίλων (4 όμιλοι / 4 ομάδες)

Φάση III: Φάση προημιτελικών (2 όμιλοι / 4 ομάδες)

Φάση IV: Final-4

Συνοπτικά, 4 ομάδες θα προκριθούν από τον προκριματικό γύρο (Φάση Ι), όπου θα συμμετέχουν αρχικά, οι σύλλογοι από τις 11 κορυφαίες χώρες, καθώς και η δεύτερη ομάδα από τη χώρα του πρωταθλητή. Στη συνέχεια, θα αγωνιστούν στη φάση των ομίλων με τον πρωταθλητή και τους νικητές των 11 καλύτερων εθνικών πρωταθλημάτων (για να σχηματιστούν 16 ομάδες). Ο διοργανωτής του Fina-4 δεν προκρίνεται απευθείας. Με την αλλαγή των κριτηρίων για την απονομή των wild cards, η LEN θέλει να αυξήσει τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν στη φάση των ομίλων του Champions League.

 

Champions League Γυναικών

Σύστημα διεξαγωγής:

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις

Φάση Ι: Προκριματικός Γύρος

Φάση ΙΙ: Φάση Ομίλων

Φάση ΙΙΙ: Final-4

Οι έξι κορυφαίες ομοσπονδίες στην κατάταξη των Nations-C;ubs για τις γυναίκες, μπορούν να υποβάλουν 5 συμμετοχές με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών τους διοργανώσεων, δηλαδή των εθνικών τους πρωταθλημάτων. Οι 4 σύλλογοι που κατέλαβαν την 1η έως 4η θέση στο Champions League του 2022-2023 (δηλαδή οι συμμετέχουσες του Final-4) θα προκριθούν απευθείας στη φάση των ομίλων. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες που θα συμμετάσχουν θα ξεκινήσουν από τον προκριματικό γύρο.

Περισσότερες λεπτομέρειες και επεξηγήσεις για τις αλλαγές στις διασυλλογικές διοργανώσεις της LEN για το 2023-2024 θα συζητηθούν στο προγραμματισμένο μίτινγκ μεταξύ συλλόγων, ομοσπονδιών και εκπροσώπων της LEN – στο Βελιγράδι, 2 Ιουνίου όπου το Aquafeed24 θα δώσει φυσική παρουσία.