Οι ριζικές αλλαγές των διασυλλογικών διοργανώσεων φέρνουν με την σειρά τους νέα δεδομένα στις κατατάξεις των χωρών-εθνών και ομοσπονδιών στην Ευρώπη… δεδομένα τα οποία θα κρίνουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τις θέσεις των Εθνικών Ομάδων στις κληρώσεις των μελλοντικών διοργανώσεων των πρωταθλημάτων LEN!

Τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Υδατοσφαίρισης προσφέρουν τον υψηλότερο αριθμό βαθμών, με την ομάδα που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο να παίρνει 15.000 β, ενώ οι υπόλοιπες λαμβάνουν συγκριτικά λιγότερους σύμφωνα με έναν φθίνοντα αλγόριθμο, ενώ οι εθνικές ομοσπονδίες των αντίστοιχων νικητών των πρωταθλημάτων U19 ανδρών και γυναικών λαμβάνουν 5.000β, όπως ανάλογα κατανέμονται οι βαθμολογίες και στις διοργανώσεις U17 και U15.

Ομοίως, οι σύλλογοι μπορούν να κερδίσουν βαθμούς σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που συμμετέχουν – ο νικητής του Champions League για παράδειγμα παίρνει 15.000 β, με το Euro Cup να δίνει 7.500 και το Challenger Cup 2.000. Όλες οι συμμετέχουσες ομάδες κερδίζουν αντίστοιχους βαθμούς, ακόμη και αυτές που αγωνίζονται στα προκριματικά.

Οι βαθμοί παραμένουν στην «συλλογή» των συλλόγων για τέσσερα χρόνια – με 100% συντελεστή στα δυο τελευταία χρόνια, ενώ στα δύο προηγούμενα εφαρμόζεται μείωση κατά 50% της αρχικής αξίας.

Θα υπάρχουν έξι κατατάξεις: τέσσερις για τις χώρες: τις εθνικές ομάδες και τις αθροιστικές κατατάξεις των συλλόγων (άνδρες και γυναίκες) και δύο για τους συλλόγους (άνδρες και γυναίκες). Αυτές θα καθορίζουν και θα τροφοδοτούν αναλόγως τις κληρώσεις των επερχόμενων διεθνών ή διασυλλογικών διοργανώσεων, καθώς και άλλα προνόμια ή ποσοστά σε event της LEN.

Συνοπτικά, οι βαθμοί αποδίδονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

Διεθνείς διοργανώσεις

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα – (Α-Γ) 15,000

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα – U19 5.000

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα – U17 3,000

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα – U15 2,000

 

Διασυλλογικές διοργανώσεις

Champions League 15,000

Euro Cup 7,500

Challenger Cup 2,000