Όλες οι συζητήσεις που κάνουμε κατά τη διάρκεια κάθε συνέντευξης είναι διαφορετικές. Είναι όμως όλες ίδιες σε ένα και μόνο πράγμα, μας κάνουν σοφότερους. Κυριολεκτικά, αφού μαθαίνουμε πράγματα που δεν ξέραμε ή δεν είχαμε φανταστεί. Ακριβώς έτσι κύλησε μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε με τον Κώστα Βαμβακάρη, ο οποίος βρίσκεται στο πόστο του τεχνικού διευθυντή στην Αλ Άχλι και δε σταματάει να ονειρεύεται, καθώς ανανέωσε τη συνεργασία του με την αιγυπτιακή ομάδα, ως τεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος όλων των ακαδημιών.
Ο Έλληνας κόουτς έχει εργαστεί στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ελλάδος Ανδρών, στον Τρίτωνα Αμαρουσίου και στον Εθνικό Πειραιά. Πριν από 8 χρόνια, το 2014, επέλεξε το δρόμο του εξωτερικού και έφυγε από το χώρα για νέες προκλήσεις. Αγγλία, Τουρκία και τελευταία στάση Αίγυπτος! Σε αυτή τη διαδρομή ανέλαβε την Εθνική Γυναικών Αγγλίας, κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα Τουρκίας, ήταν head coach στην Εθνική Αιγύπτου και τώρα δουλεύει το μεγάλο πρότζεκτ της Αλ Άχλι. Με στόχο όπως λέει και ο ίδιος την δημιουργία αγωνιστικής ταυτότητας στην ομάδα, την οργάνωση, αλλά και τα μετάλλια σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, έχει αναλάβει εδώ και δύο περίπου χρόνια το πόστο του τεχνικού διευθυντή της αιγυπτιακής ομάδας.
Στη συνέχεια ο Κώστας Βαμβακάρης θα μας εξηγήσει τις απαιτήσεις του εγχειρήματος, τις συνθήκες εργασίες που έχει συναντήσει στην γειτονική χώρα αλλά και όσα επιθυμεί να πετύχει τόσο στο σύντομο μέλλον, όσο και μακροπρόθεσμα.
Ο Κώστας Βαμβακάρης στο #AQF24:
2014-2022: Τρεις χώρες, ο κορωνοϊός και τα μεγάλα πρότζεκτ…
«Είμαι πολλα χρόνια στο εξωτερικό, άρχισα το 2014 όταν και ανέλαβα την Εθνική Ομάδα Αγγλίας Γυναικών. Εκεί παρέμεινα για ένα χρόνο γιατί μετά διακόπηκε το η χρηματοδότηση και ως εκ τούτου σταμάτησε το άθλημα. Ωστόσο σε αυτό το χρόνο λάβαμε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατακτώντας την 8η θέση και στο World League κερδίσαμε την Πρωταθλήτρια Κόσμου τότε Ισπανία.
Αμέσως μετά πήγα για δύο χρόνια στην Τουρκία όπου ανέλαβα την Άνταλαρ και είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος γυναικών. Την πρώτη χρονιά μάλιστα είχα το ανδρικό τμήμα και τη δεύτερη ανέλαβα και το γυναικείο εκεί όπου πήραμε το πρωτάθλημα, ενώ με τους άντρες τερματίσαμε 3οι. Επιτυχία συγκριτικά με την 5η και την 6η θέση που ήταν η ομάδα όταν την ανέλαβα.
Μετά την Τουρκία ήρθα στην Αίγυπτο, εκεί ανέλαβα το επόμενο μεγάλο μου πρότζεκτ, την Εθνική Αιγύπτου. Παρέμεινα σε αυτή τη θέση για ένα χρόνο αφού μετά ξέσπασε ο κορωνοϊός και επέστρεψα πίσω. Εδώ και δύο χρόνια όμως έχω αναλάβει την Αλ Άχλι ως τεχνικός διευθυντής. Αυτή είναι η εμπειρία μου στο εξωτερικό μέχρι τώρα».
– «Κάθε κατηγορία ισούται με 80 παιδιά» –
«Η εικόνα που έχουν οι ακαδημίες της Αλ Άχλι είναι πραγματικά πάρα πολύ καλή. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Στην Αίγυπτο οι κατηγορίες αλλάζουν ανά έτος, πχ 2009, 2010, και άνοδος σε κατηγορία ανά έτος. Η ομάδα έχει πάνω από 80 παιδιά σε κάθε ηλικιακή σκάλα και όπως γίνεται αντιληπτό χρειάζεται πολλή οργάνωση. Κάθε ομάδα έχει δύο προπονητές, τον head coach και τον βοηθό. Ουσιαστικά έχω υπό την επίβλεψη μου περίπου 20 προπονητές αλλά και πρέπει να προσέχω για τον προγραμματισμό όλης της σεζόν. Έχει πολλή δουλειά γιατί έχω πρέπει να οργανώνω τις ώρες και τις μέρες προπονήσεων οπότε απαιτεί σημαντική οργάνωση».
Οι εργασιακές συνθήκες στην Αλ Άχλι, το General Trophy και η δουλειά άνευ παρεμβάσεων…
«Αυτό το πρότζεκτ με έπεισε πάρα πολύ, το βρήκα πολύ ελκυστικό να αναλάβω το πλάνο της Αλ Άχλι. Έχουμε σκοπό να πάρουμε το κύπελλο σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Υπάρχει ένα πρωτάθλημα ανά κάθε έτος γέννησης των παιδιών, ενώ υπάρχει και το General Trophy όπου συγκεντρώνεις πόντους συνολικά από όλες τις κατηγορίες. Είναι ο Υπερπρωταθλητής ουσιαστικά. Αυτό τον τίτλο η ομάδα έχει να τον κατακτήσει 20 χρόνια η ομάδα, παρά το γεγονός ότι κατακτάμε το πρωτάθλημα ξεχωριστά. Οπότε είναι στόχος μας φέτος να το κατακτήσουμε, κάτι το οποίο όμως απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά και οργάνωση ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στο μετάλλιο όλες μας οι ομάδες. Οι εργασιακές συνθήκες είναι πάρα πολύ καλές, υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος να δουλέψεις χωρίς παρεμβάσεις.
Θέλω να οργανώσω τις ακαδημίες εδώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και το αντρικό. Να δώσω ξεχωριστή ταυτότητα, να παίζουν όλες οι ομάδες το ίδιο στυλ παιχνιδιού, οργανωμένα και να μην έρχονται τα αποτελέσματα τυχαία. Όλοι οι προπονητές να δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο σκέψης και μακροπρόθεσμα να χαράξουμε τη δική μας πορεία, πρωταγωνιστώντας».