Πολλά τα ερωτηματικά για την διοργάνωση της LEN Euroleague στον Όμιλο της Βουλιαγμένης στο Βερολίνο!

Έπειτα από δύο σκληρούς αγώνες με χρονική διαφορά 5 μόνο ωρών, η Βουλιαγμένη βγήκε αλώβητη από την 2η και 3η αγωνιστική των Προκριματικών της Ευρωλίγκας στο Βερολίνο, με γενικό απολογισμό μία ισοπαλία και μία νίκη την Παρασκευή 19/11.

Μετά το πρωινό ντέρμπι κόντρα στην Πάντοβα, το οποίο έληξε 7-7, ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Σπαντάου, στην έδρα της. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση μπορεί να ολοκληρώθηκε με τελικό σκορ 15-13, και νικήτρια την ελληνική ομάδα, ωστόσο η δυσαρέσκεια με το πέρας του αγώνα ήταν εμφανής και απόλυτα δικαιολογημένη, εκ μέρους του ΝΟΒ.

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και ιδιαίτερα στο 2ο ημίχρονο, οι ποινές σφυρίζονταν… «σωρηδόν» από τους διαιτητές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, κυρίως εις βάρος των Ελληνίδων παικτριών. Απόδειξη αυτού, οι συνολικά έξι(!) αποβλημένες παίκτριες του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης και οι 20 ποινές που τελικώς αποδόθηκαν στην ομάδα της Αντιόπης Μελιδώνη (αντίθετα μόλις 3 παίκτριες αποβλήθηκαν από την Σπαντάου). Πρακτικά, το γεγονός αυτό οδήγησε στην ανεπάρκεια των μελών της 13άδας του ΝΟΒ, δηλαδή: με εξαίρεση τις 2 τερματοφύλακες, από τις 11 εναπομείνασες παίκτριες οι 6 είναι εκτός παιχνιδιού(!), ενώ οι 5 αγωνίζονται. Η ομάδα της Βουλιαγμένης λοιπόν, αγωνιζόταν «μόνιμα» με παίκτρια λιγότερο, μειονεκτώντας για 5 ολόκληρα λεπτά πριν την λήξη της αναμέτρησης. Η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία δίνονταν τα αντίστοιχα σφυρίγματα, οδήγησε σε περίσσεια ένταση και σύγχυση στον αγωνιστικό χώρο, με αποκορύφωμα το… παραλίγο «γκολ-φάντασμα» το οποίο σκόραρε η Μουστακαρία και καταμετρήθηκε… μετά το πέρας της αναμέτρησης! Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε, ότι το ταμπλό έγραφε ως τελικό αποτέλεσμα 14-13, ενώ αργότερα η LEN… αναθεώρησε και ανέδειξε τον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης νικητή με 15-13 (όπως και έπρεπε).

Είναι αυτονόητο ότι κάθε ομάδα, η οποία παρατηρεί τις ποινές των παικτριών της να αυξάνονται στην διάρκεια ενός αγώνα, θα επιχειρήσει να προστατεύσει τις «απειλούμενες» με αντικατάσταση, κάνοντας τις αντίστοιχες αλλαγές. Έτσι λοιπόν έπραξε και η Αντιόπη Μελιδώνη, εξαντλώντας κάθε περιθώριο αλλαγών, με όλες τις παίκτριες να ρίχνονται στην μάχη, συμμετέχοντας ενεργά σε μια αναμέτρηση όχι μόνο κόντρα στην Σπαντάου αλλά και στην ίδια την LEN! Μάλιστα, αναζητώντας απεγνωσμένα μια λύση προκειμένου να μην αγωνίζεται η ομάδα για τα 5 τελευταία λεπτά του ματς με παίκτρια λιγότερο, το τεχνικό επιτελείο του ΝΟΒ θέλησε να επιστρατεύσει την δεύτερη τερματοφύλακα… όχι όμως κάτω από τα δοκάρια. Η αλλαγή που επιχείρησε να κάνει η ομάδα της Βουλιαγμένης απαγορεύθηκε από τους διαιτητές της LEN, οι οποίοι απαίτησαν η παίκτρια να φορέσει όχι το χαρακτηριστικό κόκκινο σκουφάκι (#13) αλλά το αντίστοιχο μπλε (#13). Με την ελληνική ομάδα να συνεχίζει να μειονεκτεί σε πλήθος παικτριών εντός πισίνας, η λύση του #13 μπλε βρέθηκε, όμως οι διαιτητές αρνήθηκαν και πάλι την είσοδο της παίκτριας στο νερό, αφού… «το συγκεκριμένο μπλε σκουφάκι δεν φέρει το σύμβολο του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης».

Είναι λογικό, η σειρά αυτή των σφυριγμάτων-αποφάσεων να αμφισβητηθούν, μιας και οδήγησαν μια ολόκληρη αναμέτρηση σε «ντέρμπι», χωρίς πραγματικά να ήταν. Η Βουλιαγμένη έδειξε εξαρχής χαρακτήρα και ανωτερότητα στο παιχνίδι της, υπερτερώντας σε όλη την διάρκεια του αγώνα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα επιμέρους σκορ (9-4 στο ημίχρονο). Ωστόσο, ήρθε αντιμέτωπη όχι μόνο με την γερμανική Σπαντάου, αλλά και με μια ακατάλληλη διαιτησία, η οποία δεν έδειξε να διαθέτει την αμεροληψία και τον επαγγελματισμό που αρμόζουν σε μια κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, πολλώ δε μάλλον όταν αντιπροσωπεύει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία-LEN…