Στους 38 φτάνει πλέον το σύνολο των Κολυμβητών της αρχικής αντιπαράθεσης με την  FINA φέρνοντας τον Κορνέλ Μαρκουλέσκου (εκτελεστικός διευθυντής της FINA) σε άβολη θέση, καθώς είμαστε όλο και πιο κοντά σε σχίσμα, με την Κολύμβηση να απομακρύνεται μέρα με τη μέρα  από τη Παγκόσμια Κολυμβητική Ομοσπονδία!

Η «Iron Lady» όπως την αποκαλούν Κατίνκα Χόσου, εμπνεύστρια του GPAS (Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Κολυμβητών) προχώρησε στη δημιουργία του  μετά την κόντρα της με την Ομοσπονδία της χώρας της.  Στο GPAS αρχικά συμμετείχαν εκτός από την ίδια και άλλοι 29 χρυσοί Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές όπως ο Γκάι ο Βαν Ντερ Μπεργκ, οι αδελφές Κάμπελ,ο Πίτι, η Σέστρεμ και άλλοι.  Η κίνηση αναμένετε να αναλάβει ενεργό δράση μες το 2018, διοργανώνοντας μια σειρά αγώνων κόντρα στο παγκόσμιο κύπελλο της FINΑ.

Στο GPAS  προστέθηκαν από προχθές και άλλοι οκτώ κολυμβητές και κολυμβήτριες παγκοσμίου επιπέδου: Γκαμπριέλε Ντέτι, Μπεν Πράουντ,  Κάμερον Μάκιβοϊ, , Κιέρα Σμιθ, Χάνα Μάιλι, Μάντισον Κένεντι, Ρούτα Μεϊλουτίτε και Μακ Χόρτον  .

Εκτός από την Κίνα και τη Ρωσία με τις οποίες το καθεστώς Μαρκουλέσκου διατηρεί άριστες σχέσεις, στην κίνηση αυτή των επαγγελματιών κολυμβητών, συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις 16 ισχυρότερες κολυμβητικές χώρες.

Ποιά θα είναι άραγε η εξέλιξη?  Πως θα το χειριστεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία?  Περιμένουμε τις εξελίξεις.