Σαν σήμερα, 7/4, του 2010 η γυναικεία ομάδα του Εθνικού κατέκτησε το LEN Trophy σε έναν συγκλονιστικό αγώνα στο κατάμεστο από φιλάθλους του «Αυτοκράτορα», Παπαστράτειο και ο ουρανός βάφτηκε μπλε.
Το μόνο που συνδέει την ομάδα του 2010 με την τωρινή είναι η Κέλλυ Μπίσμπα, η οποία παραμένει στο ρόστερ του Εθνικού και τότε είχε σκοράρει ένα γκολ κόντρα στη ρωσική, Χάντι Μανσίσκ, καθώς και το νικητήριο πέναλτι που έδωσε το τρόπαιο στην ελληνική ομάδα.
Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να ξεχάσει τα πέντε γκολ της Εύης Τετζαλίδου, τα τέσσερα της κορυφαίας παίκτριας τότε στην Ευρώπη, Ιφκε Φαν Μπέλκουμ, αλλά και τις αποκρούσεις της Μαρίας Τσουρή στα πέναλτι. Αποκρούσεις που μεταφράστηκαν ως υπεράσπιση της Μαρίας στην φίλη της, Κατερίνα Οικονομοπούλου, η οποία λίγο νωρίτερα είχε ξεσπάσει σε λυγμούς, εξαιτίας ενός λάθους που επέφερε την παράταση του αγώνα. Αμίμητες στιγμές.
Η Κατερίνα Οικονομοπούλου είχε δηλώσει τότε, μετά τον τελικό: «Tί να πω; Στα 32 χρόνια μου, μου έτυχε κι αυτό. Χίλια συγνώμη για το λάθος μου. Ευχαριστώ αυτή την ομάδα, τις ευχαριστώ όλες που το πήραν για εμένα“. Όσο αφορά την υποστήριξη του κόσμου, επισήμανε “είχαν πει ότι θα γέμιζαν το κολυμβητήριο και το έκαναν. Τους ευχαριστούμε όλους».
Η Κέλλυ Μπίσμπα είχε πει ότι: «o τίτλος αυτός ήρθε μετά από συνολική προσπάθεια. Όλες μας δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Είναι μεγάλη τιμή για τον Εθνικό αυτός ο τίτλος. Μας έδωσε μεγάλη χαρά. Όσο για τον κόσμο; Ό,τι κι αν πω θα είναι λίγο, ήταν εκπληκτικός, ο 8ος παίκτης της ομάδας και μας βοήθησε πολύ».
Tέλος, η τερματοφύλακας Μαρία Τσουρή που πήρε τον τελικό πάνω της στη διαδικασία των πέναλτι, σχολίασε «ναι, πίστευα ότι το κύπελλο θα έμενε στον Πειραιά. Το αξίζαμε. Πήραμε μεγάλη χαρά. Ευχαριστούμε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ατμόσφαιρα σε ελληνικό κολυμβητήριο. Μπράβο τους»!
Aυτός ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος στην ιστορία της ομάδας του Πειραιά και το δεύτερο LEN Trophy που κατακτά ελληνικός σύλλογος, μετά από αυτό της Βουλιαγμένης το 2003.
Η ελληνική ομάδα είχε τη νίκη στα χέρια της στην παράταση, όταν ήταν μπροστά με 13-11 και η μπάλα ήταν στα χέρια της Οικονομοπούλου. Η πολύπειρη αθλήτρια όμως, έκανε πρωτοφανές λάθος για το άθλημα και χάρισε την μπάλα στην Τιμοφέεβα που σκόραρε εξ επαφής και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.
Xωρίς να μπορεί να πιστέψει τι είχε συμβεί, η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης ξέσπασε αμέσως σε λυγμούς και κατευθύνθηκε απαρηγόρητη στον πάγκο, την ώρα που τελείωναν τα τελευταία 2 δευτερόλεπτα της παράτασης και η αναμέτρηση όδευε στα πέναλτι.
Εκεί ανέλαβε να υπερασπιστεί την τιμή της συμπαίκτριάς της, η Μαρία Τσουρή, αλλά και οι Φαν Μπέλκουμ, Κουγιουμτζή, Αρώνη και Μπίσμπα. Αρχικά η Ολλανδέζα ευστόχησε και η διεθνής τερματοφύλακας του Έθνικού κράτησε το προβάδισμα για την ομάδας της, αποκρούοντας την εκτέλεσε της Τιμοφέεβα.
Ο δρόμος προς το Κύπελλο είχε ανοίξει για τα καλά, όταν η Κουγιουμτζή έδωσε “αέρα” δύο τερμάτων στην ομάδα της. Η Χάμκοβα ευστόχησε, αλλά το ίδιο έκανε στην αντίπερα όχθη και η Στέλλα Αρώνη, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είχε παίξει δευτερόλεπτο μέχρι εκείνη τη στιγμή στο παιχνίδι. Όταν έπρεπε όμως… μίλησε.
Η συνέχεια άνηκε στην ηρωίδα Μαρία Τσουρή που “κατέβασε” και την Σορόκινα, με αποτέλεσμα ο Εθνικός να χρειάζεται μόλις ένα εύστοχο πέναλτι για να πανηγυρίσει. Την μπάλα πήρε η Κέλυ Μπίσμπα, που δεν είχε διάθεση γι’ αστεία και το Κύπελλο βάφτηκε “κυανόλευκο”.
Τα οκτάλεπτα: 2-3, 1-1, 4-3, 3-2
Τα τρίλεπτα της παράτασης: 1-0, 2-3
Τα πέναλτι: 4-1
Τα γκολ των δύο ομάδων:
Εθνικός (Πλασμάιερ): Τετζαλίδου 5, Φαν Μπέλκουμ 4, Κανέτι 3, Κουγιουμτζή 3, Αρώνη, Μπίσμπα
Χάντι Μανσίσκ: Τιμοφέεβα 6, Γκριτσένκο 2, Κλαμπούκοβα 2, Τσεμπότοβα 2, Σορόκινα
Tα στατιστικά
Ο Εθνικός είχε 3/13 με παίκτρια παραπάνω, 2/2 πέναλτι (σε κανονική διάρκεια και παράταση), τέσσερα γκολ από την περιφέρεια, τρία γκολ από θέση φουνταριστού και ένα στην κόντρα.
Η Χάντι Μανσίσκ είχε 4/6 με παίκτρια παραπάνω, 2/2 πέναλτι, τέσσερα γκολ από θέση φουνταριστού, ένα από την περιφέρεια κι ένα στην κόντρα.