«Κάνω τον σταυρό μου και είμαι καλοδεχούμενος στην Τουρκία»

by Aquafeed 24
Σε όσους έχει τύχει να αναφέρω ότι είμαι Ελληνας με έχουν καλοδεχθεί. Με έχουν αγκαλιάσει. Δεν έχω νιώσει κάποια αντιπαλότητα. Ισως υπάρχει η Τουρκία και η Κωνσταντινούπολη. Μιλάμε για 18 εκατομμύρια κατοίκους. Πλούσια πόλη, είναι πιο κοντά στην Ευρώπη, παρά στην Ανατολή. Μπορεί ενδεχομένως πιο βαθιά στην Τουρκία τα πράγματα να είναι διαφορετικά, αλλά εγώ έχω εισπράξει φιλία και θετική αντιμετώπιση». Αυτά τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο διεθνής φουνταριστός από την Πάτρα, Χριστόδουλος Κολόμβος, ο οποίος ξεκίνησε από τον ΝΟΠ, αγωνίστηκε 7 χρόνια στον Ολυμπιακό και συνεχίζει την καριέρα του στην Τουρκική ΕΝΚΑ, όταν τον ρωτήθηκε τι λένε στην Τουρκία για τους Ελληνες.
-Για τον Ερντογάν τί λένε;
«Δεν μιλάμε πολύ για την πολιτική. Πάντως έχω εισπράξει ότι δεν είναι συμπαθής σε όλους, βέβαια υπάρχουν και φανατικοί υποστηρικτές του. Εχουν σαν Θεό τον Ατατούρκ και το βλέπουν καθημερινά όλοι όσοι ζουν στην Τουρκιά, είναι παντού».
-Φαντάζομαι γνωρίζεις για την υπόθεση με τους δύο στρατιωτικούς στον Εβρο;
«Φυσικά».
-Οι Τούρκοι τί λένε για την υπόθεση;
«Δεν την ξέρουν»!
-Τι εννοείς;
«Εχω ρωτήσει 10 διαφορετικούς και δεν την γνωρίζουν. Εκεί δεν υπάρχει η ίδια ενημέρωση. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος, μάλλον δεν θέλουν να κυκλοφορήσει εκεί τόσο πολύ. Το ίδιο συμβαίνει με τα περιστατικά που ακούμε στην Ελλάδα για παραβιάσεις εναέριας κυκλοφορίας. Δεν είναι στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης αυτού του είδους οι ειδήσεις. Επαναλαμβάνω ότι έχω ρωτήσει 10 φορές, δεν μου έχουν απαντήσει για την υπόθεση με τους δύο φαντάρους. Ισως αυτούς που ρώτησα να μην τους ενδιαφέρει, δεν μπορώ να υποθέσω κάτι άλλο».
-Κάνεις τον σταυρό σου, όπως στην Ελλάδα, πολλοί αθλητές όταν ξεκινά ένα παιχνίδι;
«Φυσικά, πάντα. Μάλιστα το είχα συζητήσει και με τον πατέρα μου. Υπάρχει το Ισλάμ, υπάρχουν κάποιοι φανατικοί, αλλά φανατικοί υπάρχουν και στη Δύση. Επαναλαμβάνω δεν έχω αντιμετωπίσει κάτι κακό έως τώρα».
-Πώς προέκυψε η Τουρκία;
«Δεν ήταν τόσο ξαφνικά. Υπήρξε μια επαφή με την ΕΝΚΑ από το καλοκαίρι του 2016, αλλά τότε είχα ακόμη συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και οι συζητήσεις δεν προχώρησαν. Ηξερα λοιπόν για το ενδιαφέρον και είχα αρχίσει να ρωτάω και να συλλέγω πληροφορίες για την ομάδα. Το περασμένο καλοκαίρι αφού ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό μου με τον Ολυμπιακό μου έγινε επίσημη πρόταση, οι άνθρωποι της ΕΝΚΑ με πλησίασαν σωστά και ζεστά, το ενδιαφέρον τους ήταν έντονο. Εγώ ήθελα να δοκιμάσω στο εξωτερικό και σαν νέα αρχή και σαν εμπειρία, είχα έξτρα κίνητρο, η πρόταση αυτή ήρθε την κατάλληλη ώρα, δεν το σκέφτηκα πολύ, είπα το ναι και δεν το μετάνιωσα».
-Οι δικοί σου άνθρωποι, οι πρώην συμπαίκτες σου στον Ολυμπιακό, πώς αντέδρασαν όταν έμαθαν ότι θα συνεχίσεις στην Τουρκία;
«Καταρχήν στον Ολυμπιακό με όλα τα παιδιά είμαστε κολλητοί, αλλά δεν περίμεναν την Τουρκία, την Κωνσταντινούπολη και για να το πω διαφορετικά δεν γνώριζαν ότι υπάρχει ομάδα σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο όπως είναι η ΕΝΚΑ, η οποία επενδύει χρήματα στο πόλο προσδοκώντας στην ανάπτυξή του. Στην αρχή λοιπόν ήταν μια έκπληξη για όλους, αλλά μετά όλοι συνήθισαν. Για εμένα ήταν μεγαλύτερη έκπληξη. Για τους συγγενείς και την οικογένειά μου δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη. Γιατί έχω έρθει 10 φορές στην Πάτρα, είναι συχνές οι πτήσεις, είχα κάποια κενά στο πρόγραμμα ή λόγω της Εθνικής ήμουν στην Ελλάδα, οπότε δεν τους λείπω. Ετσι και αλλιώς πάντως στα 7 χρόνια που αγωνίστηκα στον Ολυμπιακό δεν ήμουν μαζί με την οικογένειά μου και κατ’ ένα τρόπο πάντα τους έλειπα».
Η ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΣΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗ
Ο Χριστόδουλος Κολόμβος αποκάλυψε ότι στην Κωνσταντινούπολη κάνει παρέα με τον Κώστα Σλούκα τονίζοντας: «Για το πόλο είναι η πρώτη φορά που αγωνίζεται στην Τουρκία Ελληνας παίκτης. Ομως υπάρχουν άλλοι Ελληνες επαγγελματίες αθλητές που αγωνίζονται στην Τουρκία και μάλιστα κάνουμε παρέα, ο Κώστας Σλούκας, ο Ανδρέας Βασιλόγιαννης, που αγωνίζεται στην Ουμρανίγεσπορ. Είναι πρωτόγνωρο για το πόλο, η παρουσία Ελληνα παίκτη, αλλά κάτι συνηθισμένο στα σπορ».
-Με τον Σλούκα πώς βρεθήκατε;
«Μέσω κοινού φίλου και λόγω της θητείας μας στον Ολυμπιακό. Ηξερε το όνομά μου, εγώ το δικό του, βρεθήκαμε και κάνουμε παρέα».
-Πώς σε υποδέχτηκαν στην ΕΝΚΑ;
«Πάρα πολύ θερμά. Η ΕΝΚΑ έχει οργάνωση υψηλού επιπέδου. Ολοι με αγκάλιασαν, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η προσαρμογή μου ήταν πολύ εύκολη».
-Η Ελλάδα είναι στις 6 κορυφαίες δυνάμεις στο Παγκόσμιο πόλο, η Τουρκία;
«Ο στόχος τους είναι να βρίσκονται στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Φέτος θα είναι στην Βαρκελώνη, συνεπώς στις καλύτερες 16 ομάδες της Ευρώπης. Κάπου εκεί είναι το επίπεδό τους».
-Πόσες ομάδες αγωνίζονται στην πρώτη Κατηγορία του Τουρκικού πρωταθλήματος;
«Συνολικά 8, μία από την Αγκυρα, μία από τη Σμύρνη και 6 από την Κωνσταντινούπολη».
-Ο κόσμος;
«Ερχονται πολλά μικρά παιδάκια και αυτό είναι το πολύ θετικό. Μιλάω για τους αγώνες που δίνουμε στην έδρα μας, όπως αρκετό κόσμο μαζεύει και η Γαλατάσαραϊ. Στους τελικούς των πλέι-οφ που θα παίξουμε με την Γαλατάσαραϊ μου έχουν πει ότι τα γήπεδα θα είναι γεμάτα από 1.000-1.500 άτομα».
-Τι σημαίνει ΕΝΚΑ;
«Πρόκειται για κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία. Είναι τεράστιο μέγεθος στην Τουρκία, πολλοί ξέρουν την εταιρεία και όχι την ομάδα πόλο ή του τένις ή των άλλων σπορ που καλλιεργεί. Το αθλητικό μας κέντρο έχει σχολείο, θέατρο, φαντάσου έχει 14 γήπεδα τένις».
-Που μένεις στην Κωνσταντινούπολη;
«Βόρεια στο Ευρωπαϊκό κομμάτι της πόλης. Σαν να λέμε στην Κηφισιά στην Αθήνα. Σε καλή περιοχή, έχω το αμάξι, μένω κοντά στο Κλαμπ. Ολα είναι καλά».
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ
Ο Χριστόδουλος Κολόμβος όταν τον ρωτήσαμε για το αγαπημένο σου μέρος στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε με διαφορετικό τρόπο λέγοντας…
«Μένω μαζί με την κοπέλα μου και το δικό της αγαπημένο είναι το παζάρι. Της αρέσουν τα ψώνια και το περπάτημα και που μας χάνεις, που μας βρίσκεις στο παζάρι. Είναι τρομεροί έμποροι οι Τούρκοι, σε κάνουν να αγοράζεις πράγματα που στο τέλος διαπιστώνεις ότι δεν σου χρειάζονται. Είναι τρέλα. Καταλαβαίνουν από που είσαι και αρχίζουν να σου μιλούν στη γλώσσα σου. Γαλλικά, Ελληνικά και μετά ξεκινά το παζάρι. Η τιμή πάντα θα πέσει, αλλά μέχρι εκεί που θα είναι ικανοποιημένοι αυτοί φυσικά».
-Εσύ την έπαθες;
«Εχω τέσσερα πορτοφόλια στο σπίτι και δεν ξέρω γιατί τα αγόρασα, όλα στην Κωνσταντινούπολη, πριν δεν είχα κανένα. Το ένα το αγόρασα γιατί θεώρησα ότι ήταν ευκαιρία, το άλλο γιατί μου άρεσε, κάποιο άλλο για άλλο λόγο. Εμαθα και τώρα πηγαίνω στο παζάρι για να πάρω μόνο κάτι συγκεκριμένο».
-Από φαγητό;
«Μοιάζει με το δικό μας. Κυρίως τους αρέσει το κρέας, εκτός από το χοιρινό που απαγορεύεται λόγω θρησκείας».
ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΓΙΑ 2+2 ΧΡΟΝΙΑ
Στην ερώτηση για τις απολαβές του στην ΕΝΚΑ ο  Κολόμβος είπε ότι είναι διπλάσιες σε σχέση με αυτές που είχε στον Ολυμπιακό λέγοντας: «Πάρα πολύ δύσκολα θα έλεγε κάποιος όχι στη συγκεκριμένη πρόταση. Τα χρήματα είναι διπλάσια σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Είχα πάει στο παρελθόν στην Κωνσταντινούπολη, μου άρεσε σαν πόλη, ήθελα να δοκιμάσω την εμπειρία του εξωτερικού και με τις συζητήσεις τα ζύγισα και νομίζω ότι έκανα σωστή επιλογή».
-Πόσο καιρό θα είσαι στην ΕΝΚΑ;
«Το συμβόλαιο είναι για δύο +δύο χρόνια. Αλλον έναν χρόνο δηλαδή σίγουρα και μετά θα συζητήσουμε εκ νέου. Αν με ρωτούσες τώρα θα έλεγα ότι θα εξαντλήσω το συμβόλαιό μου».
-Εχεις μάθει Τούρκικα;
«Λίγες λέξεις που κυρίως έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα. Ολοι συμπαίκτες μου μιλούν Αγγλικά, στο Κλαμπ της ΕΝΚΑ επίσης, οπότε δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στην επικοινωνία. Ομως θα έπρεπε να μάθω τη γλώσσα αφού θα ζήσω εκεί για μεγάλο διάστημα, θα με διευκολύνει αρκετά».-
Πόσο καιρό θα παίζεις ακόμη;
«Εφόσον εξαντλήσει το συμβόλαιό μου στην ΕΝΚΑ θα είμαι 33 χρονών. Θα δούμε, δεν ξέρω πώς θα είμαι τότε. Πάντως όταν ξεκινούσα δεν υπολόγιζα ότι θα είμαι στις πισίνες μέχρι τα αθλητικά μου γεράματα».
-Θα τελειώσεις δηλαδή στον ΝΟΠ;
«Ναι γιατί όχι; Είμαι ΝΟΠ, από εκεί ξεκίνησα. Τον έχω αγαπήσει. Ομως δεν ξέρω πώς θα είμαι μετά από τρία χρόνια».

You may also like

Leave a Comment

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA