Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου αφιερώνουμε τη μέρα στη Γυναίκα. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά. Η συγκεκριμένη μέρα δεν έχει σκοπό την αγορά δώρων, λουλουδιών και…σοκολάτας. Είναι ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα που έχουν δώσει οι γυναίκες για παραπάνω από έναν αιώνα, διεκδικώντας τα δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουν. Έχει χυθεί ατελείωτο αίμα για να φτάσουν να έχουν τα αυτονόητα. Αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε. Ο κοινωνικός αγώνας που δίνεται συνεχώς ως συνέχεια των προηγούμενων, με σκοπό την εξάλειψη της ανισότητας μεταξύ των φύλων έχει ακόμα δρόμο μπροστά του, όμως με αυτή την ετήσια επέτειο θυμόμαστε και παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε, να συνεχίσουμε όλοι μαζί πλάι πλάι, για να γίνει ο πλανήτης μας απαλλαγμένος από την ανισότητα, για να γίνει ομορφότερος για όλους. Σεβασμός στις γυναίκες λοιπόν που τα αυτονόητα δεν τους δόθηκαν, από το δικαίωμα στην εργασία μέχρι το δικαίωμα στην ψήφο αλλά και πολλά άλλα, πάλεψαν σε έναν αγώνα που κανονικά δε θα έπρεπε να δοθεί, αλλά τα κατάφεραν και τα καταφέρνουν καθημερινά.
Η ημέρα αυτή είναι μία αυστηρή υπενθύμιση των όσων σημαίνει να είσαι γυναίκα, μία ημέρα που οφείλουμε να θυμόμαστε πόσο πραγματικά σπουδαίες είναι οι γυναίκες για την κοινωνία. Δεν είναι ημέρα για να γιορτάσουμε, τουλάχιστον όχι μέχρι να σταματήσουν όλα τα κακώς κείμενα των κοινωνιών με τις γυναικοκτονίες, τις φρικαλεότητες και καταφανέστατες αδικίες σε βάρος των εορταζούσων. Δεν χωρούν χαρές, χωρά όμως ενεργοποίηση για ένα κόσμο απαλλαγμένο από τραγικές ανισότητες και διεστραμμένες νοοτροπίες. Η γυναίκα είναι το πλάσμα της φύσης που συνεχίζει το θαύμα της φύσης μέσω της μητρότητας. Στα ισπανικά το γεννάω, ονομάζεται dar la luz, που σημαίνει δίνω το φως. Επειδή λοιπόν οι γυναίκες και το φως μας χαρίζουν, και δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να θεωρούμε ότι ένας άντρας είναι κάτι παραπάνω από τη γυναίκα, ας χαρίσουμε αγάπη απλόχερα, με σεβασμό για ένα καινούργιο κόσμο που θα βρει τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, και ευχόμαστε ολόψυχα, αυτή η μέρα να είναι η τελευταία που θα φοβάται μία κοπέλα να περπατήσει στο δρόμο. Στο αθλητισμό, στον εργασιακό χώρο, στο σπίτι, στο γήπεδο, παντού! Παντού να λάμπετε, παντού να δίνετε το φως σας χωρίς να τολμά κανείς ξανά να σας ενοχλήσει!
Χρόνια σας πολλά σας ευχαριστούμε και θα σας ευχαριστούμε καθημερινά βαθιά για όλα!
Ο λόγος λοιπόν στις γυναίκες: Η Αλεξία Καμμένου, η Κέλλυ Αραούζου, η Άννα Ντουντουνάκη, η Αλεξάνδρα Ασημάκη, η Δανάη Καριώρη και η Σοφία Κτενά, στέλνουν το δικό τους μήνυμα μέσω της ιστοσελίδας της ΚΟΕ:
Αλεξία Καμμένου (Ομοσπονδιακή Προπονήτρια της Εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών): «Γιορτάζουμε κάθε μέρα . Είμαστε δυνατές ,ανεξάρτητες ,άξιες είμαστε η αρχή της ζωής …απέναντι σε κάθε μορφή κακοποίησης ορθώνουμε το ανάστημα μας και απαιτούμε τον απόλυτο σεβασμό».
Κέλλυ Αραούζου (Μέλος του ΔΣ της ΚΟΕ, εκπρόσωπος των αθλητών): «Ικανή, πολύπλευρη και δυνατή. Σε μια συνεχή αναζήτηση της ταυτότητάς της, η γυναίκα είναι η πηγή της ζωής, της δημιουργίας και η συμβολή της στην κοινωνική ζωή είναι τεράστια. Στις μέρες μας, αγωνίζεται και διεκδικεί τη θέση που της αξίζει, αν και σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη παραμένει πολύ υποτιμημένη. Βγαίνει μπροστά, και βρίσκει πλέον το κουράγιο να μιλήσει, να μοιραστεί και να σπάσει ο φόβος που τη συνόδευε επί χρόνια, αφού πολλές γυναίκες έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές σε χώρους εργασίας (και όχι μόνο). Είναι μάνα, σύντροφος, νοικοκυρά, φίλη, σύζυγος, ερωμένη. Ολες έχουν να τα βγάλουν πέρα με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, και στο τέλος τα καταφέρνουν. Η γυναίκα σήμερα είναι ένας σύγχρονος υπερήρωας».
Άννα Ντουντουνάκη (Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Κολύμβηση): «Στις 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε σε όλο το κόσμο τα επιτεύγματα των γυναικών και αναγνωρίζονται οι προκλήσεις, οι δυσκολίες, οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η ισότητα των φύλων είναι μια αναγκαία συνθήκη για ένα δικαιότερο κόσμο, και είναι κυρίως θέμα παιδείας. Η γυναίκα μπορεί να πετύχει τους στόχους της σε όλους τους τομείς. Αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της, στις δυνατότητες της , να νιώσει δυνατή και ασφαλής και να αγωνιστεί σκληρά.
Πάντως, είμαι αισιόδοξη. Σταδιακά η κατάσταση βελτιώνεται και στον αθλητισμό, και στην οικογένεια, και στην εκπαίδευση και στη κοινωνία και στη πολιτική, αλλά χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα».
Αλεξάνδρα Ασημάκη (Διεθνής πολίστρια): «Η ημέρα της γυναίκας σήμερα, μια ημέρα που ουσιαστικά είναι κάθε μέρα αφού καθημερινά πρέπει να τιμούμε και να σεβόμαστε τις γυναίκες. Όλα άλλωστε ξεκινούν από εμάς τις γυναίκες, και αναφέρομαι στο θαύμα της ζωής, τα παιδιά μας που φέρνουμε στον κόσμο και τα μεγαλώνουμε. Γυναίκες και μητέρες με παιδιά είναι και τα μεγάλα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία αφού αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους , τους συντρόφους τους, τη ζωή τους και να γίνουν πρόσφυγες για το μέλλον των παιδιών τους. Οι γυναίκες αποδεικνύουν ακόμα μια φορά τη δύναμη τους .
Πρέπει να πιστέψουμε σ’ αυτή μας τη δύναμη εμείς οι γυναίκες και να ορθώσουμε τοίχο απέναντι στην κακοποίηση που δέχονται οι γυναίκες κι άλλο, μέχρι που να μην υπάρχει άλλη γυναίκα θύμα.
Όσον αφορά τον δικό μας χώρο του αθλητισμού εύχομαι η ίση μεταχείριση μεταξύ αντρών και γυναικών να γίνει επιτέλους από όραμα και κίνημα, πράξη!».
Δανάη Καριώρη (Μέλος της Εθνικής ομάδας Καλλιτεχνικής Κολύμβησης): «Η σημερινή μέρα είναι μια καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε τη θέση της γυναίκας μέσα στη κοινωνία ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο σαν αυτή που διανύουμε. Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό οι γυναίκες να ασχολούνται με τον αθλητισμό και ειδικά με τον πρωταθλητισμό, σε όλα τα αθλήματα ώστε να γινόμαστε το ζωντανό παράδειγμα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε σε όλους τους τομείς με δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και θάρρος μπροστά στις δυσκολίες. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες τις γυναίκες, μικρές και μεγάλες, να πραγματοποιήσουν όλα τους τα όνειρα και να ζούμε σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, χωρίς διακρίσεις και βία”
Σοφία Κτενά (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Τεχνικής Κολύμβησης): «Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργάτριες μιας κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη κατήλθαν σε απεργία ζητώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Η απεργία διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία, αλλά το γυναικείο εργατικό κίνημα και ο αγώνας για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία μόλις είχε γεννηθεί και σε ανάμνηση αυτής ημέρας η 8η Μαρτίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως η Ημέρα της Γυναίκας.
Από τότε έως σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά και οι γυναίκες έχουν πετύχει πολλά. Είναι εργαζόμενες, μητέρες, σύζυγοι, διαπρέπουν στις επιστήμες, είναι αθλήτριες και πρωταθλήτριες, κυβερνούν χώρες και φθάνουν στα ύψιστα αξιώματα της πολιτικής, σε μια αέναη πάλη με τη ζωή και την ισορροπία ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ρόλους. Ειδικά στον αθλητισμό, η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών έχει συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, παρ΄ ότι και σε αυτό το χώρο, όπως και συνολικά, οι προκλήσεις παραμένουν ακόμη μεγάλες. Υπάρχουν ακόμη χώρες που δεν σέβονται πλήρως και δεν αναγνωρίζουν τον ισότιμο ρόλο της γυναίκας και για αυτό ο αγώνας για την πλήρη ισότητα και τον απόλυτο σεβασμό της γυναίκας σε όλο τον κόσμο πρέπει να συνεχιστεί.
Η θέση της γυναίκας πάντως, σήμερα είναι πιο ισχυρή και αναβαθμισμένη από ποτέ. Το άρωμα της, άλλωστε, είναι απαραίτητο για την κοινωνία και την ίδια τη ζωή!
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!»