Η ΔΟΕ προτείνει αποκλεισμούς Ρωσικών Εθνικών Ομάδων και Αθλητών από…παντού

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

Η επίθεση και ο πόλεμος της Ρωσίας στο Ουκρανικό έδαφος έχει καθηλώσει ολόκληρο τον πλανήτη, και όλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Η κατάσταση είναι τεταμένη και πλέον πολλοί Ευρωπαϊκοί και Παγκόσμιοι φορείς και διοργανώσεις επιχειρούν κάθε λογής αποκλεισμούς στη Ρωσία. Μετά τις πολιτικές δυνάμεις και τις ενέργειες που έλαβαν προς καταδίκη της επίθεσης των Ρώσων, σειρά πήραν χωρίς καθυστέρηση οι αθλητικοί αποκλεισμοί. FIFA, UEFA, FINA, Euroleague Basketball και τώρα ήρθε η ώρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Να τονίσουμε πως η ΔΟΕ δέχθηκε πολύ έντονα παράπονα από τους Ουκρανούς αθλητές για τη στάση της απέναντι στο ζήτημα των αποκλεισμών, καθώς θεωρούν πως θα έπρεπε να έχουν ήδη αποκλειστεί Ρώσοι αθλητές και Ρωσικές ομάδες, εθνικές αλλά και σύλλογοι. Φυσικά αυτό το που ενόχλησε περισσότερο τους Ουκρανούς είναι πως θεώρησαν ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή με έμμεσο τρόπο νίπτει τας χείρας της, και δεν τιμωρεί τους εισβολείς. Τα παράπονα που δεν είναι λίγα από την Ουκρανική πλευρά, κινητοποίησαν την Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία άρχισε τις….προτάσεις.

Συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ έχει αποστείλει πρόσκληση σε όλες σχεδόν τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες ώστε να απαγορεύσουν ή και να αποκλείσουν τις  Ρωσία και Λευκορωσία (που θεωρείται άμεση σύμμαχος των Ρώσων) από όλες τις διοργανώσεις. Αυτό όμως ήταν κάτι που λίγο πολύ ήταν γνωστό. Αυτό το οποίο αλλάζει άρδην τα όσα μέχρι στιγμής συμβαίνουν, είναι πως η ΔΟΕ προτρέπει επιπλέον τις ομοσπονδίες να μην επιτρέπουν σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετέχουν εξαιτίας της καταγωγής τους στις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό που θα προσπαθήσουν, είναι να επιβάλουν στους αθλητές να συμμετέχουν ως μονάχα ως “ουδέτεροι” ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για προπονητές, βοηθούς και κάθε είδους αξιωματούχο.

Ένα εγχείρημα αρκετά πολύπλοκο νομικά, ωστόσο η ΔΟΕ ζητά από τις αθλητικές ομοσπονδίες να πραγματοποιήσουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε να προκαλέσουν έναν ασφυκτικό αποκλεισμό που θα κάνει Ρώσους και Λευκορώσους να μην “υπάρχουν” ως αθλητικές οντότητες. Ουσιαστικά τους ωθεί, αν θέλουν να αγωνιστούν, να απαρνηθούν την υπηκοότητά τους.

Αξίζει να θυμηθούμε, ότι μέτρα κατά της Ρωσίας ήδη λήφθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ωστόσο για πολύ διαφορετικούς λόγους. Στην Ιαπωνία τα μέτρα που λήφθηκαν για λόγους ντόπινγκ ως τιμωρία, ήταν να μην ακούγεται ο Εθνικός τους ύμνος και να μην εμφανίζεται η σημαία της Ρωσίας αλλά μόνο εκείνη της ρωσικής ομοσπονδίας. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι προφανώς σοβαρότερα, και έτσι είναι και οι κυρώσεις που επιβάλλονται.

Η ΔΟΕ επανέλαβε επίσης τη σύσταση του περασμένου Σαββάτου προς τις Διεθνείς Ομοσπονδίες να μην διοργανώσουν καμία αθλητική εκδήλωση στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Επιπλέον, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι λόγω της παραβίασης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του Ολυμπιακού Χάρτη από τη Ρωσία, τα Ολυμπιακά Τάγματα που απονεμήθηκαν το 2001 στον Βλαντιμίρ Πούτιν και δύο άλλους Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους – τον ​​αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο και τον αναπληρωτή αρχηγό του επιτελείου του Προεδρικού Εκτελεστικού Γραφείου Ντμίτρι Κόζακ – αποσύρθηκαν. Το Ολυμπιακό Τάγμα είναι η ύψιστη τιμή του Ολυμπιακού κινήματος.

Ως αποτέλεσμα της σύστασης της ΔΟΕ, επομένως, η FINA μπορεί να αποκλείσει τις εθνικές ομάδες της Ρωσίας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο στη Βουδαπέστη. Εκτός από τη συμμετοχή των ρωσικών εθνικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Σπλιτ τον προσεχή Αύγουστο, η LEN θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ρωσικών συλλόγων που εξακολουθούν να παίζουν σε ευρωπαϊκά κύπελλα: οι Κίνεφ Κίρισι και Ντιναμό Ουραλότσκα συμμετέχουν στο γυναικεία Euroleague, και κανονικά θα πρέπει να αναμένονται παρόμοιες εξελίξεις.

Όλα αυτά τα ζητήματα είναι εξαιρετικά ρευστά, καθώς κάθε εξέλιξη στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία, και πιο συγκεκριμένα η στάση των Ρώσων, επηρεάζουν την αύξηση των κυρώσεων ή μη. Μέχρι να αλλάξει κάτι ριζικά και να σταματήσει η εισβολή μεθ’ εντολής του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι αποκλεισμοί εθνικών ομάδων και αθλητών αναμένονται απανωτοί.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA