Ο Στέφανος Φραγκαλάς blogάρει στο Aquafeed24!

0

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 – 25 ετών, η υδατοσφαίριση στην Ελλάδα έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο στο παγκόσμιο στερέωμα σε άνδρες και γυναίκες. Οι εθνικές μας ομάδες, καθώς και οι σύλλογοι έχουν καταφέρει να διεκδικούν υψηλές θέσεις και μετάλλια σε οποιαδήποτε διοργάνωση και αν συμμετέχουν και καθιστούν έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο για οποιαδήποτε ομάδα.

Στη βάση όλων αυτών των επιτυχιών, που στο μεγαλύτερο κομμάτι τους ευθύνονται οι αθλητές, βρίσκονται οι προπονητές. Οι τελευταίοι, λόγω κυρίως της κρίσης, η οποία δυσκολεύει το ομαλό έργο τους, έχουν χαράξει νέους ορίζοντες σε όλο τον κόσμο πλέον και εργάζονται σε πολλούς συλλόγους και εθνικές ομάδες σε όλη την υφήλιο.

Βρέθηκα πριν έναν περίπου χρόνο στην ομάδα της Lille, ως βοηθός του Φίλιππου Σακέλλη, προερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν κάτι απρόσμενο και σίγουρα κάτι που δε μπορούσα να φανταστώ πως θα γίνει τόσο σύντομα, μιας και όταν ήρθα ήμουν 24 χρονών. Η Lille Metropole Water Polo είναι ένας επαγγελματικός οργανισμός. Με την τελευταία μου πρόταση εννοώ, πως δεν υπάρχει περίπτωση να σκεφτώ αν θα πληρωθώ ή αν θα έχω χώρο να κάνω προπόνηση, πράγματα που ελάχιστες ομάδες προσφέρουν δυστυχώς στη χώρα μας.

Η καθημερινότητα στη Λιλ, διαφέρει πολύ απ την Ελλάδα. Ο καιρός και ο τρόπος ζωής των Γάλλων δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας. Δεν υπάρχει αυτός ο διαρκής ήχος από φωνές περαστικών ή η ζωντάνια στους δρόμους. Δεν υφίσταται ο «καφές» ή η νυχτερινή ζωή όπως τη ζούμε. Όλα αυτά τα παραπάνω όμως, σου δίνουν τη δυνατότητα να δώσεις όλη σου την προσοχή στις υποχρεώσεις σου και στην ομάδα.

Το πόλο δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη Γαλλία, με μόνη εξαίρεση τις παραθαλάσσιες περιοχές του νότου, όπως η Νίκαια και η Μασσαλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επίπεδο της γαλλικής υδατοσφαίρισης να μη βρίσκεται σε πολύ υψηλά στάνταρ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουν βήματα προς τα μπρος. Ειδικότερα τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό το πόλο με σκοπό πλέον, να παρουσιάσουν μια διεκδικήτρια ομάδα για την Ολυμπιάδα του 2024 στο Παρίσι.

Οι αθλητές είναι εργατικοί και θέλουν να μάθουν. Έχουν το μυαλό τους συγκεντρωμένο στην προπόνηση και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό καθημερινά, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Έχουν αθλητική παιδεία, πράγμα που σημαίνει πως όλοι κάνουν ζέσταμα πριν και διατάσεις μετά την προπόνηση, ξέρουν πότε και πως να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια και όλοι ανεξαιρέτως κουβαλάνε μπουκάλια με νερό ή ηλεκτρολύτες. Ρωτάνε και ενδιαφέρονται να βελτιωθούν ομαδικά και ατομικά.

Για εμάς τους προπονητές που εργαζόμαστε στο εξωτερικό, είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε τον τρόπο δουλειάς μας σε μέρη με διαφορετική κουλτούρα. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε κι εμείς καινούρια πράγματα και νέες μεθόδους, αλλά ταυτοχρόνως διδάσκουμε αυτά που γνωρίζουμε και τα κάνουμε κομμάτι της υδατοσφαίρισης της κάθε χώρας. Είναι πολύ σημαντικό που η πατρίδα μας εξάγει προπονητές με τελικό αποτέλεσμα τη διάδοση του ελληνικού πόλο σε όλο τον κόσμο.

Στέφανος Φραγκαλάς