ΦΟΥΚΟΥΟΚΑ 2023: Τα 17 μετάλλια της Ελλάδας στο Παγκόσμια Πρωταθλήματα: πόλο, open water… και κολύμβηση

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας είναι προ των πυλών και αναμένεται να διεξαχθεί από τις 14 έως τις 30 Ιουλίου 2023, εκεί οπού οι καλύτεροι αθλητές και οι καλύτερες ομάδες παγκοσμίως θα πέσουν στις πισίνες για να διεκδικήσουν μετάλλια, πλασαρίσματα σε τελικούς, αλλά και να παλέψουν για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η 20η διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος θα γίνει φέτος στην Ιαπωνία, ενώ υπενθυμίζουμε πως μόλις πέρσι είχε γίνει στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και τον Φεβρουάριο του 2024, θα διεξαχθεί στην Ντόχα του Κατάρ, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση στο πίνακα των μεταλλίων της διοργάνωσης με 17 μετάλλια, έχοντας 4 χρυσά, 5 ασημένια και 8 χάλκινα. Οι διοργανώσεις ξεκίνησαν από το 1973, εκεί που για πρώτη φορά είχε γίνει στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας, με την Ελλάδα να είναι μία από τις 47 χώρες που συμμετείχαν.

Με την χώρα μας να θεωρείται πλέον μια παραδοσιακή δύναμη στον υγρό στίβο και κυρίως στο πόλο, τα πρώτα μετάλλια ήρθαν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2005 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Στα 50μ. ύπτιο ανδρών, ο Άρης Γρηγοριάδης είχε το πάνω χέρι από τα ημιτελικά, κάνοντας τον καλύτερο χρόνο (25.11), με αποτέλεσμα να επικρατήσει και στον τελικό με χρόνο 24.95. Η Εθνική Ανδρών με τον Σάντρο Καμπάνια τότε στο «τιμόνι» έδειξε την δυναμική της, έχοντας πολύ καλές εμφανίσεις στο τουρνουά, αλλά ηττήθηκε στα ημιτελικά από την Ουγγαρία με 7-6. Η επικράτηση της Γαλανόλευκης στον μικρό τελικό με την Κροατία με 11-10, της έδωσε τελικά το χάλκινο μετάλλιο.

Στις δύο επόμενες διοργανώσεις, το 2007 και το 2009, ο Σπύρος Γιαννιώτης ήταν ο αθλητής που πρωταγωνίστησε και που έφερε μετάλλια στην χώρα μας. Στα 5 χιλιόμετρα, ο Έλληνας πρωταθλητής είχε κατακτήσει το χάλκινο (56:56.6) και το ασημένιο (56:27.2) αντίστοιχα. Στον θεσμό του 2011 στην Σανγκάη της Κίνας, η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη της συγκομιδή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα με συνολικά τέσσερα μετάλλια, δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο. Τα τρία μετάλλια προήλθαν από το open water, ενώ το άπιαστο σύνολο του Γιώργου Μορφέση και της Εθνικής Γυναικών τότε, έφτασε στην κορυφή του κόσμου με το πρώτο Χρυσό μετάλλιο για την ελληνική υδατοσφαίριση στην ιστορία του αθλήματος (9-8 κόντρα στην Κίνα). Πιο αναλυτικά, ο Σπύρος Γιαννιώτης στέφθηκε επίσης Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 10 χιλιόμετρα (1:54:24.7) και το ασημένιο μετάλλιο στα 5 χιλιόμετρα (56:17.4), με την Μαριάννα Λυμπερτά να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο στα 10 χιλιόμετρα των γυναικών (2:02:01.8)!

Το open water…έγινε πηγή μεταλλίων και στις διοργανώσεις του 2013 και του 2015, όπου στους αγώνες της Βαρκελώνης, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συγκέντρωσε συνολικά δύο μετάλλια: το χρυσό του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χιλιόμετρα (1:49:11.8), αλλά και το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό της σκυτάλης (Σπύρος Γιαννιώτης, Κέλλυ Αραούζου, Αντώνης Φωκαΐδης) με χρόνο 54:03.3. Δύο από τα τρία μετάλλια και στον θεσμό του Καζάν το 2015 ήταν στο open water, με το χάλκινο του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χιλιόμετρα (1:50:00.7) και το ασημένιο της Κέλλυς Αραούζου στα 5 χιλιόμετρα (58:49.8). Το τρίτο μετάλλιο, που ήταν χάλκινο, κατακτήθηκε στο πόλο με την ομάδα των ανδρών, η οποία αν και έχασε στα πέναλτι στα ημιτελικά με την Κροατία (κανονική περίοδος 10-10, 5-3 στα πέναλτι), επικράτησε με την ίδια διαδικασία στον μικρό τελικό της Ιταλίας (7-7 κανονική περίοδος, 4-2 στα πέναλτι).

Έπρεπε να περάσουν 14 χρόνια για να… φτάσει ξανά η ελληνική κολύμβηση στο Παγκόσμιο βάθρο και να πανηγυρίσει το Ασημένιο του Κριστιάν Γκολομέεβ το 2019 στην Γκουανγκτζού της Νότιας Κορέας, στα 50μ. ελεύθερο Ανδρών με χρόνο 21.45 (όπου μοιράστηκε την δεύτερη θέση με τον Βραζιλιάνο, Bruno Fatus). Το 2022 στην Βουδαπέστη, η Αργυρή Ολυμπιονίκης του Τόκιο – Εθνική Ανδρών, στέφθηκε και Χάλκινη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, μετά την επικράτηση στον μικρό τελικό απέναντι στην Κροατία με 9-7. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη επίσης, έγραψε ιστορία στην καλλιτεχνική κολύμβηση της Ελλάδας, με τα δύο χάλκινα μετάλλια στο τεχνικό και ελεύθερο σόλο, όπου και αποτέλεσαν λυτρωτική στιγμή για εκείνη!

Επιμέλεια: Άρης Κατσίδης

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA