Με την 3η και τελευταία αγωνιστική των Ομίλων – στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα να είναι προ των πυλών, τα τοπία… της πρωτιάς στα 4 Group των γυναικών έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν, ωστόσο αξίζει να «περιπλανηθούμε» στις πρώτες δυο μέρες της διοργάνωσης, να αναλύσουμε τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα, να δούμε τα χάιλαιτς και να υπογραμμίσουμε την ελληνική παρουσία που συναντάται στις ομάδες του εξωτερικού.
Ξεκινάμε με τον Γ’ όμιλο στον οποίο βρίσκεται η Εθνική γυναικών, που επικράτησε στην 1η αγωνιστική της Νότια Αφρική με 24-2. Η Ελευθερία Πλευρίτου και η Ελευθερία Φουντωτού είχαν από τέσσερα γκολ, με την δεύτερη να πετυχαίνει τρία τέρματα στο πρώτο μόλις ημίχρονο. Κόντρα στην ίδια ομάδα, η Σετερόσα του Κάρλο Σίλιπο ολοκλήρωσε με ακριβώς ίδιο σκορ, όμως απέκτησε μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων στο σύνολο με την ευρεία νίκη της κόντρα στην Αργεντινή. Η δεύτερη εμφατική νίκη της Εθνικής μας ήρθε κόντρα στην αδύναμη Αργεντινή, με 21-2 και το σύνολο της Αλεξίας Καμμένου και του Τάσου Πυρπυρή έκανε το 2/2. Η Γαλανόλευκη θα παλέψει με την Ιταλία για την πρώτη θέση στην όμιλο, που οδηγεί απευθείας στα προημιτελικά (8άδα), με τις Ιταλίδες να είχαν εξαρχής κερδίσει την Πρεμιέρα την χώρα της Νότιας Αμερικής με 27-1.
Πολύ δυνατά ξεκίνησε και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2022, με την ομάδα του Άνταμ Κρικόριαν να επικρατεί της Κίνας των τριών Ελλήνων τεχνικών με 15-6 στον Α’ όμιλο. Οι Αμερικανίδες πήραν προβάδισμα με μόλις 1-0 στην πρώτη περίοδο, αλλά ήταν μπροστά με πέντε γκολ στο τέλος του ημιχρόνου (7-2). Παίκτρια του αγώνα αναδείχθηκε η Maddy Musselman με τα 4 γκολ και το απίστευτο τελείωμα από ασίστ στον εαυτό της με το πόδι – που θύμισε Τάμας Φάραγκο – , ενώ η Asleigh Johnson μέτρησε δώδεκα αποκρούσεις. Συνεχίζοντας, οι ΗΠΑ παραμένουν αήττητες, ξεπερνώντας το εμπόδιο της Αυστραλίας με 9-5, σε ένα ιδιαίτερο ματς, με κλειστό σκορ και 21 σουτ από τις Αμερικανίδες και 4/7 στην παίκτρια παραπάνω, ενώ οι Aussie Stingers μέτρησαν 30 προσπάθειες σε περιφερειακά σουτ και 0/4 στο παραπάνω. Κίνα και Γαλλία έδωσαν μια μεγάλη μάχη με ελληνικό άρωμα εκατέρωθεν, καθώς ο Τεό Λοράντος (πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός των μικρών Εθνικών ομάδων και Παγκόσμιος Πρωταθλητής) αντιμετώπιζε το καλοδουλεμένο σύνολο των Παυλίδη – Χατζηδάκη – Σαλάχα. Η Κίνα πήρε μεν προβάδισμα με δύο γκολ στο τέλος του τρίτου οκταλέπτου (9-7), όμως οι Γαλλίδες του Λοράντου επέστρεψαν στο ματς με ένα επιμέρους σκορ 5-2 στο τέλος της τέταρτης περιόδου, ανέτρεψαν τα δεδομένα και πήραν μια παλικαρίσια νίκη με 12-11! Στο ματς της πρεμιέρας, Γαλλία και Αυστραλία προσέφεραν επίσης ωραίο θέαμα και ντέρμπι, με τις παίκτριες του Όμπερμαν να είναι πιο παραγωγικές στο δεύτερο οκτάλεπτο, όπου το επιμέρους σκορ έφτασε στο 4-2, ενώ με παρόμοιους ρυθμούς έφτασαν στο νικηφόρο 10-8, παρά το πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο που έδειξαν οι Γαλλίδες του Τεό Λοράντου.
View this post on Instagram
Μεγάλη νίκη με το… καλημέρα για την Ολλανδία του Έλληνα τεχνικού, Ευάγγελου Δουδέση επί της Ισπανίας με 7-6! Η ηχηρή επικράτηση των Οράνιε επί της Πρωταθλήτριας Ευρώπης πρακτικά κρίθηκε στην τέταρτη περίοδο, με το σύνολο του Δουδέση να φτάνει στο 7-5 με γκολ της Σλίκινγκ 03:26 πριν το τέλος (παραπάνω) και την Έλενα Ρουίθ απλά να μειώνει στο τελικό 7-6 με πέναλτι στα 02:11. Οι «Ρόχας» είχαν στον πάγκο τους, τον Jordi Valis, αφού στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ο Miki Oca πήρε κόκκινη κάρτα. Παράσταση για ένα ρόλο έκανε στην 2η Αγωνιστική η ομάδα του Ευάγγελου Δουδέση, η οποία πήρε την νίκη επί του Καζακστάν με 30-2! 8 γκολ σε εννιά σουτ μέτρησε η… άπιαστη Simone Van de Kraats, ενώ η Maxine Schaap ακολούθησε με 5/8. Δεύτερη σερί νίκη για τις Οράνιε την Τρίτη 18/07, οι οποίες κόντρα στο Ισραήλ (με αμιγώς ελληνικό επιτελείο των: Δημήτρη Μαυρωτά – Σωτήρη Ζουμπουλιά – Χρήστου Μπάκα) θα στοχεύσουν στο 3/3 και την πρωτιά στον όμιλο που τους δίνει απευθείας την πρόκριση στην 8άδα. Παρά την νίκη του επί του Καζακστάν με 17-6 στην πρεμιέρα (4 γκολ για Μπογκατσένκο και Γιάκομπι), το Ισραήλ του Δημήτρη Μαυρωτά ηττήθηκε από την Ισπανία στην 2η Αγωνιστική με 22-5, με την Paula Camus να σκοράρει τέσσερα τέρματα, ενώ συνολικά οι Πρωταθλήτριες Ευρώπης μέτρησαν 9/12 αποτελεσματικά παραπάνω.
Πολύ μεγάλη μάχη έγινε ανάμεσα στην Νέα Ζηλανδία και στην διοργανώτρια Ιαπωνία, με τις Νεοζηλανδές να επικρατούν τελικά με 17-16 και 5 γκολ της Μπερναντέτ Ντόιλ! «Ζορίστηκε» και η Ουγγαρία με τον Καναδά στο μεταξύ τους αγώνα, όπου οι Μαγυάρες προηγούνταν με 5-3 στην πρώτη περίοδο, όμως το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο… αγχωτικό 11-10 για την Δευτεραθλήτρια κόσμου του Ατίλα Μπίρο. Οι τερματοφύλακες έκλεψαν την παράσταση στον αγώνα, με την Jessica Gaudreault να αναδεικνύεται MVP με εννέα αποκρούσεις, ενώ η Alda Magyari μέτρησε 13 αποκρούσεις. Η Σίλαγκι ήταν εκείνη που… «έβγαλε το φίδι από την τρύπα» με το 11-9 στα 01:04 πριν την λήξη, με τον Καναδά να μειώνει σε 11-10 με γκολ της Πολ στα 26″. Εν συνεχεία, ο Καναδάς κατάφερε να πάρει την πρώτη του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα, κόντρα στην Νέα Ζηλανδία με 13-11. Η χώρα της Ωκεανίας έκανε ένα επί μέρους σκορ 4-2 στην τέταρτη περίοδο, αλλά οι “κόκκινοι” διατήρησαν το προβάδισμα τους και πήραν την νίκη.
Απίστευτο ματς είδαμε και στο Ουγγαρία – Ιαπωνία, όπου συνολικά σημειώθηκαν 47 γκολ! Ήδη το σκορ από τα πρώτα λεπτά «άνοιξε», με την χώρα τις Μαγυάρες να επικρατούν τελικά με 26-21. Η Arima από την Ιαπωνία πέτυχε 7 γκολ σε 11 σουτ, ενώ οκτώ αποκρούσεις μέτρησε η τερματοφύλακας Yuka Kawatashiro. Αμφότερες, οι δυο ομάδες είχαν 7/11 στην παίκτρια παραπάνω, έβαλαν τρία πέναλτι, όμως το σερί της Ουγγαρίας από το 14-12 στο 19-12, δεν άφησε κανένα περιθώριο στις οικοδέσποινες, οι οποίες είδαν τις Γκουρισάτι, Βάλι, Κέστελι και Σίλαγκι να ανεβάζουν στροφές και να επιδεικνύουν την ποιοτική διαφορά των δυο ομάδων παρά τα 21 γκολ που δέχτηκε η Άλντα Μάγιαρι, μεταξύ των οποίων και ένα από την… Γιαπωνέζα τερματοφύλακα – Yuka Kawatashiro, από την άλλη πλευρά του τερέν!
Χαρακτηριστικά τα οκτάλεπτα:
4-5, 6-8, 5-7, 6-6
View this post on Instagram
Άρης Κατσίδης