Όσο η συζήτηση για τους νέους κανονισμούς έχει παγώσει, η Παγκόσμια Ομοσπονδία δημοσιοποίησε τις οδηγίες που έδωσε η τεχνική επιτροπή υδατοσφαίρισης προς τους διεθνείς διαιτητές για τη φετινή σεζόν.

Οι αλλαγές δεν είναι μεγάλες και ουσιαστικά έγινε μια υπενθύμιση των όσων ειπώθηκαν την περασμένη χρονιά, με στόχο να εφαρμοστούν περισσότερο, αν και κάτι τέτοιο είναι μια λεπτή κλωστή και η ισορροπία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Η FINA και η εν λόγω επιτροπή ζητούν από τους διαιτητές να τιμωρούν εξ αρχής το σκληρό παιχνίδι και να προστατεύουν τον επιτιθέμενο, αλλά παράλληλα να μειωθούν τα σφυρίγματα. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως είδαμε και στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, όπου το άκρως επιθετικό – σκληρό παιχνίδι πρωταγωνίστησε, κάτι που απέχει αρκετά από όσα επί χάρτου ζητά η Παγκόσμια ομοσπονδία.

Για παράδειγμα, στην παράγραφο 8 της σελίδας 3 οι νέες οδηγίες λένε ότι: «Το να προστατεύεται η κίνηση, η δράση και προσπάθεια επίθεσης του παίκτη είναι σημείο κλειδί για να παιχτεί πόλο». Λίγο νωρίτερα αναφέρεται: «Ο διαιτητής πρέπει να είναι αυστηρός με τη χρήση της σφυρίχτρας», ενώ να αποβάλει όταν:

  • Ένα φάουλ εμποδίζει την κίνηση του παίκτη να κολυμπήσει προς.
  • Ένα πρέσινγκ που εμποδίζει την κίνηση.
  • Χρήση δύο χεριών για να κρατήσει τον επιθετικό
  • Το να ακουμπά τον αντίπαλο με το σώμα συνεχόμενα ή κάθε λίγο για να εμποδίσει την ελεύθερη κίνηση του
  • Το να κολυμπά ο παίκτης προς τον αντίπαλο προς τους ώμους, την πλάτη ή τα πόδια για να του εμποδίζει την κίνηση.

Ανεξαρτήτως εγγράφων, οι διαιτητές αποφασίζουν και έτσι πρέπει ανάλογα με το τι βλέπουν οι ίδιοι, οπότε κάθε κανονισμός προσαρμόζεται και δεν θα είναι λανθασμένη άποψη αν πούμε ότι το παιχνίδι στηρίζεται στην αντίληψη των διαιτητών.