Δεκατρία χρόνια προσφοράς στην Εθνική ομάδα είναι πάρα πολλά για τη Φιλιώ Μανωλιουδάκη, η οποία αποχαιρέτισε τη «γαλανόλευκη» ως αρχηγός, καθώς στην τελευταία αναμέτρηση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο, αυτή κόντρα στην Αυστραλία, η Αλεξάνδρα Ασημάκη παραχώρησε την αρχηγία, σε μια κίνηση μεγαλοψυχίας, αλλά και εκτίμησης σε μια παίκτρια που έδωσε την ψυχή της, τα καλοκαίρια της, για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Η Φιλιώ είπε αντίο στην Εθνική, όχι όμως και στο πόλο, με την απόφαση αυτή να έρχεται στα 31 της χρόνια, μια ηλικία που ενδείκνυται πια για τη δημιουργία οικογένειας, όπως αποκάλυψε η ίδια.

«Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τις συμπαίκτριές μου και τους προπονητές που είχα όλα αυτά τα χρόνια, που με ανέχτηκαν με τα καλά και τα κακά μου, είπε μετά τον αγώνα κατάταξης με την Αυστραλία. Ήταν μια απόφαση που φυσικά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πόσω μάλλον όταν έχεις ζήσει σχεδόν τα μισά χρόνια της ζωής σου με την εθνική ομάδα. Είναι πολύ τιμητικό που συμμετείχα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι φεύγω πολύ γεμάτη με πολύ όμορφες στιγμές. Εικόνες που θα μείνουν για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μου. Σίγουρα το αποτέλεσμα σ΄αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα με στενοχωρεί, γιατί άξιζε κάτι καλύτερο.   Πιστεύω σ΄αυτή την ομάδα και είμαι σίγουρη ότι στο μέλλον θα έχει πολλές επιτυχίες.

Ευχαριστώ την Αλεξάνδρα Ασημάκη που μου έκανε την τιμή να είμαι αρχηγός σ΄αυτό το τελευταίο μου παιχνίδι και φυσικά τον Γιώργο Μορφέση, την Αγγελική Γερόλυμου, την φυσικοθεραπεύτρια, την κ. Αρβανιτοπούλου, όλα τα παιδιά και φυσικά τον πρόεδρο της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλο, που όλα αυτά τα χρόνια είναι κοντά στην εθνική ομάδα…Δεν θα χαθούμε , σίγουρα το πόλο μου έχει προσφέρει πάρα πολλά, θα παρακολουθώ την εθνική και εύχομαι τα κορίτσια να γευτούν τη χαρά συμμετοχής σε μια Ολυμπιάδα. Ένα όνειρο που εγώ δεν κατάφερα να πραγματοποιήσω».

-Τι βάρυνε περισσότερο στην απόφασή σου ;

«Το σημαντικό είναι ότι θέλω να κάνω οικογένεια. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Πάντοτε όταν αγωνιζόμουν με την εθνική, προσπαθούσα να προσφέρω  το 100% , ξεχνώντας οποιαδήποτε κόπωση. Απλώς θεωρώ ότι είμαι σε μια ηλικία που πρέπει να σκεφτώ και κάτι παραπάνω. Είμαι παντρεμένη εδώ και  τέσσερα χρόνια και θέλω να κάνω οικογένεια. Ο μόνος λόγος λοιπόν που σταματώ από την εθνική, είναι αυτός».

-Αν κάνεις ένα φλας μπακ της καριέρας με την εθνική που θα στεκόσουν ;

«Το σημαντικό είναι το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011 στην Κίνα και γενικότερα οι χρονιές από το 2009 έως το 2012 με ότι βιώσαμε, καθώς η εθνική ήταν μια οικογένεια. Αρνητικά ήταν οι δύο αποκλεισμοί από τους Ολυμπιακούς του 2012 και 2016 και το εφετινό παγκόσμιο. Είναι πάντως σημαντικό για μένα και παράλληλα πολύ όμορφο, ότι είπα το αντίο στην εθνική, στο «Άλφρεντ Χάγιος », στην Ουγγαρία, μια χώρα που λατρεύει το πόλο και σ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μπήκα στο κολυμβητήριο κοίταξα τον κόσμο και την πισίνα, και πήρα δύναμη. Φεύγω γεμάτη και θα έχω να θυμάμαι πάρα πολλά».