Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: Η ελληνική κολύμβηση κατέκτησε σε επτά μέρες το 65% των μεταλλίων 26 διοργανώσεων!

Μοιάζει τρελό όμως είναι αληθινό.

by Μάνος Φυρογένης

Μία μαγική εβδομάδα για την ελληνική κολύμβηση στο Βελιγράδι έλαβε τέλος πριν από λίγες ώρες όμως το αποτύπωμα της ελληνικής παρουσίας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου της σερβικής πρωτεύουσας θα μείνει για καιρό. Και αυτό διότι το μέγεθος της επιτυχίας και ο αριθμός των διακρίσεων δεν έχουν προηγούμενο, απέχουν έτη φωτός από οποιαδήποτε προηγούμενη καλύτερη . Τα μαθηματικά είναι ξεκάθαρα.

Η δεύτερη σε συνολική συγκομιδή μεταλλίων Εθνική ομάδα έκανε του… κεφαλιού της. Ήδη από τις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις έδειξε ότι πέρα από μέλλον έχει και παρών καθώς τα καλώς κείμενα ολοένα και αυξάνονται. Στο Βελιγράδι όμως η γαλανόλευκη τρύπησε το ταβάνι της και με το παραπάνω.

Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε με φιλοδοξίες που ξεπέρασε από τις πρώτες κιόλας κούρσες. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και συνεχίστηκε. Ακόμα μεγαλύτερο γκελ στις διακρίσεις και τα γεγονότα δίνει το παρελθόν. Στις 26 προηγούμενες παρουσίες σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, ισάριθμα ήταν και τα μετάλλια ανεξαρτήτως χρώματος που είχαν φορέσει Έλληνες και Ελληνίδες κολυμβητές και κολυμβήτριες. Πλέον η συγκομιδή εκτοξεύτηκε στα 43 (!) έπειτα από μόλις επτά μέρες.

Πρακτικά μέσα σε μια βδομάδα, η Ελλάδα κατέκτησε το 65.3% των μεταλλίων που είχε συγκεντρώσει μέχρι και πριν από το Βελιγράδι. Μέσα σε επτά ημέρες ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου πέντε φορές μέλος της ελληνικής αποστολής, όσες δηλαδή είχε συμβεί κάτι τέτοιο από τη Βουδαπέστη το μακρινό 1988, στην πρώτη «γαλανόλευκη» συμμετοχή (Γρηγοριάδης 50μ ύπτιο 2008, Γρηγοριάδης 100μ ύπτιο 2012, Βαζαίος 200μ μικτή ατομική 2016, Ντουντουνάκη 100μ πεταλούδα 2021, Χρήστου 50μ ύπτιο 2023).

Τα 17 μετάλλια (πέντε χρυσά,  οκτώ ασημένια και τέσσερα χάλκινα) που φόρεσαν στο στήθος τους τις μέρες αυτές τα μέλη της Εθνικής Ομάδας αποτελούν φυσικά συγκομιδή ρεκόρ, μακράν της δεύτερης. Τα έξι που είχαν κερδίσει στο Ντέμπρετσεν το 2012, μοιάζουν πολύ λίγα. Πέραν του απτού της υπόθεσης, αξίζει να σημειωθεί και να μην λησμονηθεί επ’ ουδενί πως οι συμμετοχές σε τελικό ήταν 28 ενώ έσπασαν και 8 (!) πανελλήνια ρεκόρ. Τρία σημείωσε ο ακούραστος Δημήτρης Μάρκος, δύο η φοβερή και τρομερή Νόρα Δράκου, ένα ο φανταστικός Απόστολος Παπαστάμος, ένα ο “σίφουνας” Απόστολος Σίσκος και ένα ο Στέργιος Μπίλας που δεν… έρχεται αλλά ήρθε, εμφατικά. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι Ολυμπιακές προκρίσεις. Ο Παπαστάμος, η Δράκου και η Γεωργία Δαμασιώτη έβγαλαν όλοι τους εισιτήρια για το Παρίσι.

Τα ελληνικά μετάλλια – 17

50μ ελεύθερο ανδρών – Κρίστιαν Γκολομέεβ – χρυσό
50μ ύπτιο ανδρών – Απόστολος Χρήστου – χρυσό
100μ ύπτιο ανδρών – Απόστολος Χρήστου – χρυσό
50μ πεταλούδα ανδρών – Στέργιος Μάριος Μπίλας – χρυσό
400μ μεικτή ανδρών – Απόστολος Παπαστάμος – χρυσό
50μ ελεύθερο γυναικών – Νόρα Δράκου – ασημένιο
50μ ελεύθερο ανδρών – Στέργιος Μπίλας – ασημένιο
400μ ελεύθερο ανδρών – Δημήτρης Μάρκος – ασημένιο
800μ ελεύθερο ανδρών – Δημήτρης Μάρκος – ασημένιο
50μ ύπτιο γυναικών – Νόρα Δράκου – ασημένιο
100μ ύπτιο ανδρών – Βαγγέλης Μακρυγιάννης – ασημένιο
200μ ύπτιο ανδρών – Απόστολος Σίσκος – ασημένιο
100μ πεταλούδα γυναικών – Γεωργία Δαμασιώτη – ασημένιο
50μ ύπτιο ανδρών – Βαγγέλης Μακρυγιάννης – χάλκινο
50μ πεταλούδα γυναικών – Άννα Ντουντουνάκη – χάλκινο
4Χ100μ ελεύθερο ανδρών – χάλκινο
4Χ200μ ελεύθερο ανδρών – χάλκινο

Οι επιτυχίες, πολλώ δε μάλλον αυτού του μεγέθους, γεννούν προσδοκίες και η όρεξη των Ελλήνων και Ελληνίδων κολυμβητών και κολυμβητριών έχει ανοίξει για τα καλά.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA