Την Τετάρτη αναφερθήκαμε στο ποιες ομάδες πήραν την πρόκριση για το Σούπερ Φάιναλ του World League, με την Ουγγαρία, τη Ρωσία και την Ολλανδία να παίρνουν το εισιτήριο για τη Σαγκάη.

Τα ιταλικά ΜΜΕ εξαπολύουν μύδρους εναντίον της FINA, καταλογίζοντας της ότι για τον αποκλεισμό της «Σετερόσα» ευθύνεται εκείνη, ενώ υποστηρίζουν ότι ο Φάμπιο Κόντι και το επιτελείο του, παίρνοντας ως δεδομένο ότι η Ιταλία έχει προκριθεί από την προηγούμενη αγωνιστική, άφησαν τη Ρομπέρτα Μπιανκόνι να ξεκουραστεί και να μην αγωνιστεί κόντρα στην Ουγγαρία.

Ωστόσο, το μπέρδεμα στο οποίο αναφερθήκαμε, εν τέλει είναι απόρροια της ιταλικής ανευθυνότητας, καθώς οι Ιταλοί δεν είχαν ενημερωθεί, ως όφειλαν, από το Media Book, της φετινής διοργάνωσης, στο οποίο η FINA ξεκαθαρίζει τα κριτήρια πρόκρισης για την καλύτερη δεύτερη ομάδα των ομίλων του World League.

  • Πρώτο κριτήριο πρόκρισης είναι η συνολική συγκομιδή νικών-ηττών. 
  • Δεύτερο είναι η διαφορά των γκολ, σε περίπτωση ίδιας συγκομιδής νικών-ηττών. 

Η Ιταλία λοιπόν είχε δύο νίκες και η Ολλανδία τρεις (οι δύο στη διαδικασία των πέναλτι), επομένως η Ολλανδία δικαιούταν και πήρε το εισιτήριο για το Σούπερ Φάιναλ, όσο και αν τα ιταλικά ΜΜΕ προσπαθούν να ρίξουν το βάρος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Τέλος, να σημειωθεί με τα ανωτέρω κριτήρια, ακόμα και αν η Ιταλία έχανε στα πέναλτι και κέρδιζε τον έναν βαθμό που δίνει η διοργανώτρια αρχή και έφτανε τους οκτώ βαθμούς, πάλι η Ολλανδία θα έπαιρνε την πρόκριση καθώς θα είχε περισσότερες νίκες (3 έναντι 2).