Μεγαλώσαμε ακούγοντας το θυμόσοφο και περήφανο ελληνικό λαό, να… ευλογεί τα γένια του. «Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έναν Έλληνα θα βρεις». Μία δόση υπερβολής, όσο πατάει η γάτα που λένε, υπάρχει αλλά η πραγματικότητα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024, το πρώτο σπουδαίο ραντεβού της χρονιάς, δεν απέχει και πολύ.
Τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα φυσικά και θα βρίσκονται σε Ζάγκρεμπ (άντρες) και Αϊντχόβεν (γυναίκες) με την ελπίδα να γυρίσουν με γεμάτες τις αποσκευές. Οι λεβέντες του Θοδωρή Βλάχου που έχουν ανεβάσει τον πήχη με τις αλλεπάλληλες επιτυχίες και διακρίσεις τους τα τελευταία χρόνια, στοχεύουν στο πρώτο Ευρωπαϊκό μετάλλιο της Εθνικής Ανδρών διαχρονικά. Τον κόσμο τον έχουν «μαγέψει», καιρός να παίρνει σειρά και η Ευρώπη. Αν όχι αυτό το προοικισμένο σύνολο, αυτή η παρέα, αυτή η οικογένεια, τότε ποια;
Αυτή θα είναι η 19η συμμετοχή της ανδρικής ελληνικής αποστολής από το 1970 που πρωτοεμφανίστηκε στο θεσμό, στην «παρθενική» της συμμετοχή.
Στις Κάτω Χώρες και με… διττή αποστολή ταξίδεψαν οι «γοργόνες» της Αλεξίας Καμμένου μετά τη σκληρή προετοιμασία. Η Εθνική ομάδα των γυναικών μοιάζει πιο πλήρης και πιο έτοιμη από ποτέ τα τελευταία χρόνια να πετύχει τους στόχους της που δεν είναι άλλοι από το ανέβει ΞΑΝΑ (2η στο Σπλιτ το 2022) στο πόντιουμ των νικητών και αυτομάτως να κλείσει θέση για το τρένο με τελικό προορισμό τους Ολυμπιακούς του Παρισίου το καλοκαίρι. Δύο στάσεις μένουν ακόμα αρχής γενομένης από το Ευρωπαϊκό.
Με τα πρωτοκλασάτα ονόματα να βρίσκονται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας τους, τις ταλαντούχες νεαρές που ήδη διακρίνονται σε Α1 και Len Champions League Women να έρχονται από πίσω και την μαμά Αλεξάνδρα Ασημάκη να επιστρέφει σε μεγάλη διοργάνωση συνθέτοντας ένα δίδυμο… φωτιά στα δύο μέτρα με την Έλενα Ξενάκη, οι λόγοι είναι πολλοί για να αισιοδοξούμε.
Το «γαλανόλευκο» στοιχείο όμως δεν περιορίζεται εκεί. Στο τουρνουά των γυναικών, πολλές είναι οι ελληνικές φιγούρες που θα καθοδηγήσουν ή θα συνδράμουν στις προσπάθειες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων.
«Αρχιτέκτονας» της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και οικοδέσποινας της διοργάνωσης στο Αϊντχόβεν ο Ευάγγελος Δουδέσης. Τα κορίτσια των «Οράνιε» ο κακός μας δαίμονας, βρίσκονται στον ίδιο όμιλο με την Εθνική μας ομάδα, έχοντας δώσει ραντεβού για την αυλαία των ομίλων (7/1, 19:30).
Στο Β’ όμιλο, μια ελληνική μάχη των πάγκων είναι προ των πυλών. Τεό Λοράντος (Γαλλία) και Δημήτρης Μαυρωτάς (Ισραήλ) που δεν στάθηκαν και τόσο τυχεροί στην κλήρωση (Ισπανία και Ιταλία οι άλλες δύο), έχουν το βλέμμα στην 3η θέση στο δρόμο για τα προημιτελικά. Συνεργάτες του Δημήτρη Μαυρωτά στο Ισραήλ που κάνει συνεχώς βήματα προόδου, οι Σωτήρης Ζουμπουλιάς και Πέτρος Δουδέσης. Θυμίζουμε πως η γαλλική ομάδα, που θα βρίσκεται φυσικά στο Ολυμπιακό τουρνουά ως διοργανώτρια, έκανε κοινή προετοιμασία με την Ελλάδα πριν τα Χριστούγεννα στο Παρίσι και αναμένεται να εμφανιστεί άκρως ανταγωνιστική στα επόμενα μεγάλα τουρνουά.
Εκπροσώπους όμως από την Ελλάδα θα έχουν και οι δύο επόμενοι όμιλοι. Στον τρίτο, η Τουρκία του Βαγγέλη Πάτερου που έβαλε τον Άλιμο στο χάρτη και κατέκτησε το LEN Challenger Cup με την Izmir Buyuksehir πήρε το εισιτήριο για το Αϊντχόβεν μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών (νίκησε Ελβετία και Σουηδία) και ευελπιστεί σε μία καλύτερη θέση από την τελευταία στο Ευρωπαϊκό του 2018 (τελευταία συμμετοχή).
Στον πιο αδύναμο 4ο όμιλο, η Γερμανία του Γιώργου Τριανταφύλλου, θα «κονταροχτυπηθεί» φαινομενικά τουλάχιστον με τη Μεγάλη Βρετανία για την πρωτιά. Ο Έλληνας τεχνικός που τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο εξωτερικό συνεργάζεται με την γερμανική Ομοσπονδία ήδη τρία χρόνια.