Υπόσχεση Αυγενάκη για ασφάλιση των αθλητών στα «ερασιτεχνικά» αθλήματα!

by Aquafeed 24

Οριστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνουν οι αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών, όπως προκύπτει από επιστολή που απέστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη Βουλή, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτηρίζει «εξαιρετικά δύσκολο» να υπάρξει άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν υφίσταται λόγος χορήγησης κατ’ εξαίρεση αδειών μετακίνησης και συνάθροισης των εκλεκτόρων, από όλη την Ελλάδα. Με τα δεδομένα αυτά, οι εκλογές σε όλες τις ομοσπονδίες θα πρέπει υποχρεωτικά να διεξαχθούν με την εναλλακτική λύση της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, αναφέρθηκε στις έξι άμεσες πρωτοβουλίες δημιουργίας των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. «Κάθε μέρα εντείνουμε τις προσπάθειες, με σκληρή δουλειά και σε άριστη συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου και την αθλητική οικογένεια, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του αθλητισμού, στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και διαμορφώνουμε τον αθλητισμό του 21ου αιώνα» επισήμανε ο κ. Αυγενάκης και ανέφερε τις εξής πρωτοβουλίες που υλοποιούνται άμεσα:

* Ασφαλιστική και εργασιακή κατοχύρωση των ερασιτεχνών αθλητών στις μεγάλες κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων (εν προκειμένω Α1 ανδρών και Α’ γυναικών) με υπογραφή και κατάθεση ιδιωτικών συμφωνητικών. Σχετική διάταξη θα ψηφιστεί στο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ενημέρωσε την εθνική Αντιπροσωπεία για τη διάταξη που στόχο έχει να στηριχθούν οι ερασιτέχνες αθλητές και θα περιληφθεί σε σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, το οποίο ωστόσο πρέπει να περάσει από το Υπουργείο Εργασίας, οπότε έως την ψήφιση του ας είμαστε συγκρατημένοι. 

«Στο νομοσχέδιο που φέρνουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, φέρνουμε προς ψήφιση διάταξη για τους ερασιτέχνες αθλητές. Τι θεσπίζει αυτή η διάταξη; Ορίζεται ότι οι αθλητές που αγωνίζονται σε σωματεία που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Α2΄ Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Ανδρών, Α΄ Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου Γυναικών, Α1΄ Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών, Α1΄ Εθνικής Κατηγορίας Πετοσφαίρισης Γυναικών, Α1΄ Εθνικής Κατηγορίας Υδατοσφαίρισης Ανδρών-Γυναικών, Α1΄ Εθνικής Κατηγορίας Χειροσφαίρισης Ανδρών-Γυναικών, δύνανται να υπογράφουν σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών το οποίο θα κατατίθεται στις οικείες ομοσπονδίες. Να διευκρινίσω για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι αυτές οι κατηγορίες που προανέφερα θεωρούνται σήμερα ερασιτεχνικές και επανεξετάζουμε να προσθέσουμε και άλλες κατηγορίες», είπε ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε: «Εάν, λοιπόν, τα οικονομικά ανταλλάγματα ανέρχονται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 3.000 ευρώ, υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης του αθλητή υπό το ειδικό καθεστώς εισφοράς του 1%. Με απλά λόγια, με τη ρύθμιση αυτή οι νυν ερασιτέχνες αθλητές, κατ’ όνομα μόνο ερασιτέχνες, καθώς αυτή είναι η κύρια δραστηριότητά τους, από αυτήν ζουν τις οικογένειές τους, κατοχυρώνονται και θα μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Αν αυτή η διάταξη υπήρχε, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας από την πρώτη κιόλας στιγμή».

Ακόμη:

* Β΄ φάση οικονομικής ενίσχυσης ερασιτεχνικών σωματείων, εντός του Μαρτίου. Καταβολή 3,5 εκατ. ευρώ σε 1.403 σωματεία που ολοκλήρωσαν την προεγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έως και 31/12/2020, επιπλέον των 9,7 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί σε άλλα 3.408 σωματεία.

* Επεξεργασία σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών της χρηματοδότησης των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων.

* Επεξεργασία, σε συνεργασία με Υπουργείο Εσωτερικών, πρότασης για χρηματοδότηση από τους Δήμους του απαραίτητου προληπτικού περιοδικού ελέγχου, με διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, για την ασφαλή λειτουργία όλου του φάσματος του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το κόστος για το προσεχές τρίμηνο υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ.

* Προετοιμασία και παρακολούθηση ακόμη αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων. Στόχος να παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα επικαιροποιημένα στοιχεία και άμεσα να επιτραπεί η επανέναρξη πρωταθλημάτων, να ανοίξουν τα κολυμβητήρια κ.λπ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ζήτησε άμεσα μέτρα στήριξης των σωματείων και των αθλητών για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας.

«Από τον περασμένο Νοέμβρη έχετε βάλει λουκέτο. Η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης, για παράταση των απαγορεύσεων, μέχρι τουλάχιστον 16/3, στα πρωταθλήματα που άνοιξαν μόλις πριν από μια εβδομάδα και η αναστολή των προπονήσεων που είχαν επιτραπεί, έχουν ξεσηκώσει δικαιολογημένα εντονότατες αντιδράσεις στο χώρο του αθλητισμού, κυρίως του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των αθλητικών ομοσπονδιών» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαλυτική κατάσταση στον χώρο του αθλητισμού σημειώνοντας μάλιστα ότι ενώ σωματεία, αθλητές, γονείς, καλύπτουν από την τσέπη του τα rapid tests και τα μέσα ατομική προστασίας, δεν έχουν καμία στήριξη.

«Ο αθλητικός κόσμος δεν ανέχεται τα ψέματα της κυβέρνησης», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προσέθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε κατηγορίες με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα» ενώ χαρακτήρισε “το μεγαλύτερο ψέμα”, ότι ο αθλητισμός είναι από τις μεγαλύτερες πηγές διασποράς του κορονοϊού, όταν τα τεστ που έχουν γίνει, από τον Μάιο μέχρι σήμερα, έχουν δείξει ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας, στα αθλήματα που λειτουργούν, είναι 0,04%. «Δεν μπορεί να μεταδίδεται ο ιός μόνο στις μικρές κατηγορίες, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει το πολύ χρήμα», σημείωσε με νόημα ο Μανώλης Συντυχάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί ώστε να επιστρέψει η αθλητική δραστηριότητα, στις μικρές κατηγορίες και στο ευρύτερο φάσμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με πλαίσιο στήριξης για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του αθλητισμού.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA