«Βρήκα πατρίδα στην Ελλάδα» – Σύριος πρόσφυγας στον δρόμο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Ως έφηβος στη Συρία, ο Ιμπραήμ Αλ Χουσεΐν ονειρευόταν να γίνει Ολυμπιονίκης κολυμβητής πριν χάσει το πόδι του στον πόλεμο. Τώρα πια ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, πρόκειται να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σε λίγες μέρες.

«Ήμουν λίγο στρεσαρισμένος πριν από ένα μήνα, αλλά τώρα νιώθω καλά. Είμαι έτοιμος να αγωνιστώ», δήλωσε ο κολυμβητής σε άπταιστα ελληνικά στο The Greek Herald , από το σπίτι του στα Σεπόλια της Αθήνας, όπου ζει. Ο Αλ Χουσεΐν αγωνίστηκε και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 ως μέλος της πρώτης ομάδας προσφύγων.

Από τον Ευφράτη στο Τόκιο 

Γιος ενός προπονητή κολύμβησης, ο 33χρονος Αλ Χουσεΐν, άρχισε να κολυμπά σε ηλικία πέντε ετών στον ποταμό Ευφράτη!

Το 2012, καθώς ο πόλεμος στη Συρία μαινόταν μέσα και γύρω από την πατρίδα του στο Ντέιρ εζ-Ζορ, ο Αλ Χουσεΐν συναντήθηκε με έναν φίλο του. Όταν ο φίλος του έφυγε για να πάει σπίτι, πυροβολήθηκε και ο Αλ Χουσεΐν έτρεξε να βοηθήσει καταλήγοντας και ο ίδιος τραυματισμένος.

«Ήξερα ότι κινδυνεύω να μην επιστρέψω ζωντανός στο σπίτι…», δήλωσε. «Αλλά είπα στον εαυτό μου: “Πρέπει να πάω, γιατί αν του συμβεί κάτι και δεν έχω κάνει τίποτα, δεν θα μπορώ να ζω με αυτή τη σκέψη στο μυαλό μου” ».

«Ήμουν έτοιμος να μεταφέρω τον φίλο μου σε ασφαλές μέρος ή νοσοκομείο. Δυστυχώς, μόλις φτάσαμε, έγινε μια έκρηξη δίπλα μου…Έχασα το δεξί μου πόδι και χρειαζόμουν επίσης μεταλλικές πλάκες στο αριστερό μου πόδι, τη μύτη και την υποδοχή του αριστερού ματιού».

Ο Αλ Χουσεΐν έλαβε επείγουσα ιατρική περίθαλψη σε μια αυτοσχέδια κλινική πριν μεταφερθεί στην Τουρκία. Το δεξί του πόδι ακρωτηριάστηκε από τη μέση της γάμπας. Ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2014, έκανε το ριψοκίνδυνο ταξίδι στην Ελλάδα με αναπηρικό καροτσάκι.

Αλ Χουσεΐν: «Είμαι χαρούμενος στην Ελλάδα»

«Ήταν πολύ δύσκολη η νέα μου αρχή στην Ελλάδα, επειδή δεν μιλούσα τη γλώσσα και δεν είχα κανέναν δίπλα μου. Τις πρώτες 18 ημέρες ζούσα στους δρόμους καθώς δεν υπήρχαν στρατόπεδα τότε, αλλά τελικά, βρήκα έναν γιατρό στην Αθήνα που με βοήθησε», εξήγησε.

Ο Δρ. Άγγελος Χρονόπουλος από την εταιρεία Rehabline χρησιμοποίησε τις εξειδικευμένες δεξιότητές του στην προσθετική ορθοτομική για να παράγει ένα νέο πλαστικό δεξί πόδι για τον Αλ Χουσεΐν.

«Το πόδι θα κόστιζε κανονικά 12.000 ευρώ, αλλά το έφτιαξε χωρίς κανένα αντίτιμο και οποιαδήποτε συντήρηση είναι δωρεάν», δήλωσε ο 33χρονος κολυμβητής.

«Μετά από αυτό αποφάσισα ότι εδώ είναι το μέρος όπου θα ήθελα να ζήσω. Είμαι χαρούμενος στην Ελλάδα. Έμαθα μάλιστα να μιλάω ελληνικά γιατί αγαπώ πολύ την χώρα και τους ανθρώπους».

«Δεν ήρθα στην Ελλάδα για τα χαρτιά ή τα χρήματα. Είχαμε χρήματα στη Συρία αλλά τα χάσαμε όλα. Ήρθα για να βρω μια νέα πατρίδα».

Ο Χουσεΐν δήλωσε ότι έχει απορρίψει τις προτάσεις για να εκπροσωπήσει την Συρία καθώς και την Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Έχω πάθος να βοηθήσω άλλους αθλητές πρόσφυγες»

Το 2016, ο Αλ Χουσεΐν ήταν ο σημαιοφόρος της πρώτης Ανεξάρτητης Παραολυμπιακής Ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ένα χρόνο αργότερα, ο κολυμβητής έκανε το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 στην Πόλη του Μεξικού και ακολούθησε μια δεύτερη εμφάνιση στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τώρα, το βλέμμα του είναι στραμμένο στην Ιαπωνία, ενώ μετά τους Αγώνες ο Αλ Χουσεΐν σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειές του για να βοηθήσει κι άλλους αθλητές πρόσφυγες στο υψηλότερο στάδιο του αθλητισμού – υποστηρίζει αυτήν την περίοδο μια ομάδα μπάσκετ ανάπηρων προσφύγων, στην Ελλάδα.

«Θέλω να δείξω στους άλλους πρόσφυγες ότι μπορούν να κάνουν αυτό που ονειρεύονται. Κανείς δεν πρέπει να περάσει τις δυσκολίες που πέρασα τα δύο πρώτα χρόνια».

Ο Αλ Χουσεΐν είναι συνηθισμένος στο να βοηθάει άλλους, όχι μόνο πρόσφυγες.

«Αθλητές ή όχι, αυτό είναι που πρέπει να θυμάστε: η δύναμη προέρχεται από μέσα. Από το μυαλό και την καρδιά σας, όχι από το σώμα. Το σώμα απλώς βοηθάει», ανέφερε κλείνοντας.

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαλαχτάρη

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA