Περάσαν ήδη αρκετές ημέρες για να μπορέσω να αποφασίσω αν το διεθνές κολυμβητικό τουρνουά Acropolis ήταν επιτυχημένο ή όχι και θα σας εξηγήσω γιατί το λέω αυτό. Για πρώτη φορά είχα τη χαρά να παρακολουθήσω μια κολυμβητική συνάντηση από το πόστο του σχολιαστή για το live streaming των αγώνων και μετά το τέλος των αγωνισμάτων έπιασα τον εαυτό μου να είναι αρκετά προβληματισμένος.

Μέσα στη δουλειά που κλήθηκα να κάνω μέσα στο τριήμερο είναι να αναζητήσω τα ρεκόρ της διοργάνωσης, με την πολύτιμη συνδρομή του κ. Βάιου Χάρμπα και του κ. Νίκου Σεβαστού, παλιά αποτελέσματα των αγώνων, Πανελλήνια ρεκόρ, διεθνείς διακρίσεις Ελλήνων αθλητών σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο και με έπιασε μια νοσταλγία.

Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από το πρώτο Acropolis (1988!) και τα ονόματα των αθλητών που έχουν περάσει από το κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ προκαλούν δέος. Yana Klochkova, Massimiliano Rosolino , Peter Van Den Hoogenband, Hanna Maria Seppala, Lazlo Cseh είναι μερικά μόνο από τα ονόματα κολυμβητών που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, κατακτώντας μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες οι οποίοι για πολλά χρόνια είχαν το δικό μας τουρνουά μέσα στον ετήσιο προγραμματισμό τους.

Η συμμετοχή Εθνικών ομάδων όπως αυτή της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας ανέβαζαν το επίπεδο των αγώνων και το έφερναν ανάμεσα στα κορυφαία της Ευρώπης για πολλά χρόνια βοηθώντας έτσι την εξέλιξη των Ελλήνων κολυμβητών που συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν το Acropolis. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς συμμετοχές είναι ελάχιστες και αυτό είναι «άδικο» για τους νέους Έλληνες κολυμβητές που δείχνουν να έχουν βελτιωθεί πολύ και να γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί στο διεθνές στερέωμα αναζητώντας δυνατές κούρσες και ισχυρούς αντιπάλους σε αντίστοιχα meeting του εξωτερικού.

Σίγουρα τα οικονομικά μας δεδομένα, σαν πολιτεία και σε επίπεδο ομοσπονδίας, δεν είναι ίδια με αυτά του (τόσο μακρινού) 2004 ώστε να προσκαλούμε συχνά την ελίτ της Ευρώπης, αλλά είναι κρίμα να μη μπορεί να γίνει η χώρα μας ένας μοναδικός προορισμός για αθλητές του κορυφαίου επιπέδου, κάτι που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και κίνητρο και στους δικούς μας κολυμβητές

Από την άλλη πλευρά, στο καθαρά αθλητικό κομμάτι, είναι δεδομένο πως οι εμφανίσεις των Ελλήνων κολυμβητών ήταν πολύ καλές για την εποχή. Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε στον τελικό των 50μ ελεύθερο των ανδρών την τετράδα της Εθνικής μας ομάδας να παλεύει για τα μετάλλια (Γκολομέεβ, Μελαδίνης, Κατρατζής, Χρήστου), τον Γκολομέεβ να πετυχαίνει νέο πανελλήνιο ρεκορ ανδρών στα 50μ πεταλούδα και τη Δράκου να επιβεβαιώνει την καταπληκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμα και σε προκριματικές κούρσες.

Επίσης, στα highlight των αγώνων βρίσκονται ακόμα η «κόντρα» του Δημήτρη Δημητρίου και του Δημήτρη Νέργη στα 400μ Ελεύθερο που έφερε στον πρώτο το βραβείο του καλύτερου κολυμβητή της διοργάνωσης, οι εμφανίσεις της νεαρής Γεωργίας Δαμασιώτη που συνεχίζει να σπάει τα πανελλήνια ρεκόρ της ηλικίας της, η επιστροφή της Κριστέλ Βουρνά σε επιδόσεις κορυφαίου επιπέδου και το πείσμα της Κέλλυς Αραούζου που προσπάθησε, παρά τον μικρό ανταγωνισμό και με τον προπονητή της να την ακολουθεί και να την ενθαρύνει σε όλη την κούρσα, να πετύχει μια σπουδαία επίδοση στα 800μ και τα 1500μ Ελεύθερο.

Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα μακριά από το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών και κάτι περισσότερο για τα πρωταθλήματα κατηγοριών οπότε πολλοί από τους αθλητές βρίσκονται σε περίοδο πλήρους προετοιμασίας. Επίσης, αρκετοί κορυφαίοι μας αθλητές έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του καλοκαιριού, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στη Βουδαπέστη και το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων στη Νετάνια οι οποίοι βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να έχουν την ευκαιρία για μερικές δυνατές κούρσες χωρίς να σταματήσουν την προπόνησή τους.

Αυτοί, όμως, που βρέθηκαν πραγματικά στο επίκεντρο των αγώνων ήταν όσοι αναζητούσαν ακόμα κάποια όρια για τις διοργανώσεις αυτές, στην τελευταία χρονικά ευκαιρία, όπως ο Παναγιώτης Μπολάνος, ο Γιάννης Καρπουζλής, η Κριστέλ Βουρνά, ο Νίκος Ντάνος, ο Γιώργος Σπανουδάκης κλπ. Αρκετοί από αυτούς προέρχονταν από την άκρως επιτυχημένη Ελληνική παρουσία της Ελληνικής αποστολής στους πρόσφατους Βαλκανικούς αγώνες και φάνηκαν επιβαρυμένοι αλλά αποφασισμένοι να το παλέψουν. Τελικά οι Εθνικές αποστολές δείχνουν να κλειδώνουν και τα ονόματα των αθλητών που τις απαρτίζουν θα ανακοινωθούν από μέρα σε μέρα.

Το Acropolis λοιπόν ήταν μια διοργάνωση υψηλότατου επιπέδου στηριζόμενη αποκλειστικά στους Έλληνες κολυμβητές που δείχνουν έτοιμοι να κάνουν το βήμα παραπάνω, στηριζόμενοι σε μεγάλο βαθμό στις δικές τους δυνάμεις. Ελπίζω να καθιερωθεί το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ σαν την έδρα της διοργάνωσης και να γίνουν ξανά προσπάθειες να αποτελέσουν αυτοί οι αγώνες ένα σημαντικό προορισμό για τους κορυφαίους κολυμβητές διεθνώς.

Βασίλης Δεμέτης