Τζιλιβάκης: «Αθλητής καρδιάς και πείσματος ο Παπαστάμος»

by Aquafeed 24

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων- νεανίδων στο Καζάν, με τους αθλητές της ελληνικής αποστολής να έχουν μία εξαιρετική παρουσία στην διοργάνωση, με 3 μετάλλια, ένα όριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020, πανελλήνια και ατομικά ρεκόρ και πολλές συμμετοχές σε τελικούς και ημιτελικούς. Ο Κώστας Τζιλιβάκης, ήταν ένας εκ των συνοδών προπονητών στο Καζάν, αλλά και ο προπονητής του Απόστολου Παπαστάμου και Αλέξανδρου Κάχρη, τους οποίους προπονεί στα Χανιά.

Ο Απόστολος Παπαστάμος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια, στα 200μ. μικτής ατομικής με επίδοση 1.59.93 και στα 400μ. μικτής ατομικής με χρόνο 4.15.18.

Κάνοντας τον απολογισμό του για το απερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αναφέρθηκε στην επιτυχία της Ελληνικής αποστολής, τον αθλητή του Απόστολο Παπαστάμο, αλλά και το πλάνο που έχει για την καλύτερη προετοιμασία και την ανάδειξη αθλητών.

«Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Καζάν, ήταν το πιο γρήγορο των τελευταίων 3 ετών. Ήταν πολύ πιο δύσκολο και από αυτό του Ελσίνκι αλλά και από της Νετάνια. Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, φέτος η ελληνική αποστολή απαρτιζόταν από 16 αθλητές, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά. Όπως αποδείχθηκε η επιλογή αυτή ήταν σωστή. Είχαμε μία εξαιρετική παρουσία, με τους αθλητές μας να έχουν πολύ καλές επιδόσεις και δεν μιλάω μόνο για τα 3 μετάλλια, αλλά για τα ατομικά ρεκόρ που πέτυχαν και τις αμέτρητες συμμετοχές σε ημιτελικούς και τελικούς. Ο Απόστολος Παπαστάμος για παράδειγμα, υπερέβαλλε εαυτόν! Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν προετοιμασμένος για τα 200μ. μικτής ατομικής, όμως μας βγήκε μια πολύ καλή κούρσα και ήρθε το χρυσό μετάλλιο. Τα 400μ. μικτής ήταν μία διαφορετική κούρσα, στην οποία ανταποκρίθηκε όπως ακριβώς είχαμε σχεδιάσει. Μαζί με το χρυσό μετάλλιο ήρθε και το όριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020, το οποίο είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όμως δεν ήμουν σίγουρος. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε αθλητή να «πιάνει» από νωρίς τόσο σημαντικά όρια, γιατί απαλλάσσεται από το άγχος για το υπόλοιπο διάστημα και φυσικά δεν αλλάζει το σχέδιο της προετοιμασίας του».

Ο πολύπειρος προπονητής αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για τον αθλητή του, Απόστολο Παπαστάμο, του οποίου εξύψωσε το πείσμα και την αγάπη του για την κολύμβηση: «Με τον Απόστολο συνεργαζόμαστε από τότε που ήταν 13 ετών. Από τότε ήταν ένα παιδί που έδειχνε πως είχε έφεση με το υγρό στοιχείο και νοητικά ήταν πιο μπροστά από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Είχε ξεκινήσει με ύπτιο, όμως σιγά σιγά τον προέτρεψα να ασχοληθεί με την μικτή. Είχε πολύ καλές επιδόσεις και το ύπτιο και στην πεταλούδα αλλά και στην μικτή ατομική. Το 2015 όταν έκλεισε η μεγάλη πισίνα, άρχισε να κολυμπάει στην 25άρα και την ίδια χρονιά πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ και πολλές σημαντικές επιδόσεις. Στην συνέχεια βάλαμε έναν προγραμματισμό 3ετίας. Πρώτα ήρθε η 4η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Νετάνια, έπειτα στο Ελσίνκι κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ. μικτής ατομικής και τώρα στο Καζάν, ήταν απλά εξαιρετικός. Από την αρχή στόχος μας ήταν τα 400μ. μικτής, όμως επέμενε και για τα 200μ. Συζητήσαμε δύο εβδομάδες πριν τους αγώνες και το δυνατό του μυαλό και το πείσμα του, με ώθησαν στο να προσαρμόσουμε τις προπονήσεις του και για τα 200μ. Αυτό το μετάλλιο δεν το περιμέναμε. Είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της καρδιάς και του πείσματός του.  Πλέον έχουμε μπροστά μας το Παγκόσμιο εφήβων στην Βουδαπέστη και φυσικά μία ολόκληρη χρονιά για να προετοιμαστούμε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.
Έχουμε «χτίσει» σωστές και γερές βάσεις και είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα ανταποκριθεί επάξια και στην κατηγορία των ανδρών. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο πολύ το θέλει. Είναι ξεκάθαρα θέμα δουλειάς και πίστης».

Ο κ. Τζιλιβάκης αναφέρθηκε επίσης και στον συναθλητή του Απόστολου, τον Αλέξανδρο Κάχρη, ο οποίος κατέκτησε την 5η θέση στα 800μ. ελεύθερο στο Καζάν. «Θα ήθελα να αναφερθώ και στον Αλέξανδρο Κάχρη. Είναι πολύ σημαντικό ότι προπονείται μαζί με τον Απόστολο και η 5η θέση που πήρε στα 800μ. είναι απόρροια της σκληρής δουλειάς του. Θεωρώ πως είναι ένας φέρελπις αθλητής, ο οποίος θα έχει σταθερά ανοδικά βήματα στο μέλλον».

Ο Κώστας Τζιλιβάκης μίλησε επίσης και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προετοιμασία τους και στις καθημερινές τους προπονήσεις: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές, φυσικά όχι μόνο εδώ στην Κρήτη και στην Αθήνα υπάρχουν προβλήματα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι οι αθλητές κολυμπούσαν στην πισίνα η οποία είχε 31 βαθμούς. Έτσι αναγκαστικά τα απογεύματα πηγαίναμε στην 25άρα. Τον χειμώνα οι προπονήσεις γίνονταν στην ανοιχτή πισίνα και φέτος λόγω των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών, τα προβλήματα ήταν τεράστια. Φυσικά η αγαστή συνεργασία που έχουμε με την ΚΟΕ, μας βοηθάει να συμμετέχουμε σε υψηλού επιπέδου διοργανώσεις με ανταγωνιστικές κούρσες».

Τέλος, ο Κώστας Τζιλιβάκης, αναφέρθηκε και στην συνεργασία με την Ομοσπονδία, αλλά και τους πολύτιμους αρωγούς στην προσπάθεια του. «Η συνεργασία μας με τους τεχνικούς συμβούλους της ΚΟΕ, κ.κ. Χριστόδουλο Χούμα και Νίκο Κραουνάκη, είναι εξαιρετική. Μάλιστα το 2016 είχαν βρεθεί στα Χανιά και είχαμε μιλήσει διεξοδικά για τον Απόστολο Παπαστάμο και το ταλέντο του. Είχαν συζητήσεις και με την οικογένειά του. Στα Χανιά έχουμε κάνει μία συλλογική δουλειά τα τελευταία 15 χρόνια, με ειδικό πλάνο από τα προαγωνιστικά μέχρι και την μεγαλύτερη ηλικία αθλητών. Οι αθλητές προχωρούν και η εξέλιξή τους είναι ένας συνδυασμός ταλέντου, δουλειάς και όρεξης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τον Απόστολο Γεωργιάδη, τον Αντώνη Καλογεράκη, τον Γιώργο Αρυμπλιά αλλά και την Ράνια Κουμουρίδη, που βοηθούν καθημερινά στο πλάνο μας. Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως οι μετρήσεις του προγράμματος Sports Exellence του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», προσέφεραν τα μέγιστα στους αθλητές μας, βοηθώντας στην βελτίωσή τους. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Αλέξανδρο Προβολισιάνο, ο οποίος έχει αναλάβει ένα μεγάλο μέρος της εκγύμνασης των αθλητών».

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA