Ως παιδί, η Τζέσικα Λονγκ, κάτοχος 23 Ολυμπιακών μεταλλίων πια, υποβλήθηκε σε περισσότερες από δώδεκα χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου ακρωτηριασμού και των δύο ποδιών της. Αφηγήθηκε την ιστορία της σε μια διαφήμιση, η οποία προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο και αποτελεί θέμα ενός νέου βιβλίου.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο να έχουν μόλις ξεκινήσει, η κολυμβήτρια Τζέσικα Λονγκ μοιράζεται ήδη τη συναρπαστική της ιστορία μέσω ενός κινηματογραφικού σποτ: Γεννήθηκε στη Σιβηρία και βρέθηκε να μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο αφού είχε διαγνωστεί με ινώδη ημιμέλια, μια κατάσταση που σήμαινε ότι τα περισσότερα οστά στα πόδια της έλειπαν.

Η διαφήμιση απεικονίζει την θετή μητέρα της Λονγκ, Μπεθ, που ενημερώνεται από το ορφανοτροφείο ότι υπάρχει ένα διαθέσιμο παιδί για υιοθεσία, όμως θα ακρωτηριαστούν και τα δύο του πόδια. Έπειτα, εκτυλίσσεται το ταξίδι της Λονγκ, ώστε να φτάσει στην κορυφή, με 23 Ολυμπιακά μετάλλια.

 

Η Μπεθ Λονγκ δήλωσε ότι τίποτα δεν είχε σημασία γι’ αυτήν πέρα ​​από το να υιοθετήσει την Τζέσικα…

«Είχαμε δει μια φωτογραφία της Τζέσικα εκ των προτέρων, και έτσι όταν μας τηλεφώνησαν, ξέραμε ότι ήταν αυτή για εμάς», ανέφερε η μητέρα της Τζέσικα. «Δεν είχε καμία σημασία ποια είναι η αναπηρία, ποια τα προβλήματα. Ήμασταν απλά έτοιμοι και ξέραμε ότι προοριζόταν για εμάς».

Αφού υιοθετήθηκε, η Τζέσικα υποβλήθηκε σε 25 χειρουργικές επεμβάσεις, με αποκορύφωμα τον ακρωτηριασμό και των 2 της ποδιών, σε ηλικία μόλις 18 μηνών…

«Είχαμε προγραμματίσει χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά το να το περάσουμε, φυσικά, είναι πιο δύσκολο από όσο νομίζετε», είπε η Μπεθ Λονγκ. «Όμως, από το πρώτο κιόλας χειρουργείο με τον ακρωτηριασμό… Νιώσαμε πολύ προετοιμασμένοι».

Paralympic Swimming

«Το νερό ήταν πάντα χώρος ελευθερίας, ασφάλειας… αισθανόμουν πραγματικά δυνατή και ικανή για όλα», δήλωσε η 13 φορές Χρυσή Ολυμπιονίκης.

Η Τζέσικα ανακάλυψε για πρώτη φορά την αγάπη της για το νερό στην πισίνα των παππούδων της και αγάπησε αμέσως την αίσθηση της κολύμβησης.

«Είχα τόσο αποφασιστικότητα να αποδείξω σε όλους ότι μπορώ να το κάνω», είπε. «Και νομίζω ότι αυτό πηγάζει ακόμη και από την υιοθεσία μου, θέλοντας απλά να αποδείξω ότι ήμουν άξια, ότι ήμουν αρκετή»!

Μεγαλώνοντας, γρήγορα βρέθηκε, από την πισίνα των παππούδων της, σε μια τοπική ομάδα κολύμβησης στην ηλικία των 10 ετών. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στην αποστολή των ΗΠΑ για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, όπου κέρδισε τρία Χρυσά μετάλλια!

«Θυμάμαι ότι στάθηκα πίσω από τον βατήρα και απλά σκεφτόμουν ότι δεν ήρθα εδώ για να είμαι δεύτερη… Ήθελα πραγματικά ένα χρυσό μετάλλιο», ανέφερε αναπολώντας. «Ήθελα να βουτήξω, να αγωνιστώ και να κολυμπήσω όσο πιο δυνατά μπορούσα»!

Τώρα, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, η Λονγκ λαμβάνει μέρος για 5η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

«Ζω πραγματικά για τους αγώνες, τις στιγμές σε εκείνες τις κούρσες όπου όλα επιβραδύνουν παρόλο που κολυμπάμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε. «Γι’ αυτό προπονήθηκα με όλο μου το σθένος».

Στο Τόκιο, όμως, τα μετάλλια δεν είναι το μόνο στο οποίο εστιάζει.

«Θα μου άρεσε πολύ ένα ακόμα χρυσό και αυτό προφανώς στοχεύω, αλλά ακόμα κι αν δεν τα καταφέρω, είμαι ικανοποιημένη και ευτυχισμένη», δήλωσε. «Ίσως μπορώ να το λέω αυτό, έχοντας ήδη κερδίσει αρκετά Χρυσά μετάλλια, όμως να ξέρετε… αν δεν νιώθετε “αρκετοί” χωρίς κανένα χρυσό, δεν θα νιώσετε ποτέ “αρκετοί” με ένα»!

Η Λονγκ έχει μοιραστεί επίσης, την ιστορία της στο βιβλίο “Pure Grit”, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς το ταξίδι της από τη Σιβηρία στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων και διηγείται την εξέλιξή της.

«Δεν υπήρχε η επιλογή του να σταματήσω. Αν τα είχα παρατήσει, αν είχα εγκαταλείψει εκείνες τις στιγμές… πραγματικά δεν ξέρω πού θα ήμουν τώρα. Το κολύμπι ήταν πραγματικά, ένας τρόπος με τον οποίο ένιωσα ελευθερία μετά από όλες αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις και τον πόνο».

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαλαχτάρη