Τα πρώτα 4 θετικά αποτελέσματα από τα doping controls των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, έκαναν πρόσφατα την εμφάνιση τους και υποδεικνύουν 4 αθλητές, όλοι τους άνδρες του Στίβου. Ακολουθεί μια σύνοψη αυτών των 4 περιστατικών:

  • Ο CJ Ujah (Μεγάλη Βρετανία) – αναβολικός παράγοντας : Ο Ujah ήταν μέλος της σκυταλοδρομίας ανδρών 4×100μ της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία κέρδισε το Ασημένιο μετάλλιο. Έφτασε επίσης στους ημιτελικούς στα 100μ ανδρών, όπου και αποκλείστηκε.
  • Ο Σαντίκ Μίχου (Μπρουνέι) – μετάγγιση αίματος : τερμάτισε 8ος στον 2ο Προκριματικό στα 1500μ ανδρών.
  • Ο Mark Otieno Odhiambo (Κένυα) – αναβολικοί παράγοντες: συμμετείχε στα 100μ ανδρών, αλλά δεν αγωνίστηκε.
  • Ο Μπενίκ Αμπράμιαν (Γεωργία)  – αναβολικοί παράγοντες: συμμετείχε στην σφαιροβολία ανδρών, αλλά δεν αγωνίστηκε.

Αυτές οι παραβιάσεις ντόπινγκ αναφέρθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Δοκιμών (ITA) και έκτοτε παραδόθηκαν στη Μονάδα Ακεραιότητας Αθλητισμού (ATU). Το επόμενο βήμα είναι το ITA να διεξάγει εξετάσεις από τα δευτερεύοντα δείγματα που έδωσε κάθε αθλητής που αναφέρθηκε παραπάνω και να αναφέρει αυτά τα ευρήματα στο ATU. Σε εκείνο το σημείο, η ATU πιθανώς θα επιβάλει κυρώσεις σε αυτούς τους αθλητές.

Το ITA δημιουργήθηκε το 2018 με συντονισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (WADA) και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC), προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος οργανισμός δοκιμών. Η WADA και η ΔΟΕ αποφάσισαν για την ανάγκη ίδρυσης ανεξάρτητου οργανισμού ντόπινγκ μετά από μια ανακάλυψη ότι η Ρωσία είχε θεσπίσει ένα συστηματικό κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ, υποτίθεται ότι με τη βοήθεια της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντι-Ντόπινγκ (RUSADA).

Η παράβαση του CJ Ujah της Μεγάλης Βρετανίας θα έχει δυνητικά ευρείες επιπτώσεις, καθώς ο αθλητής όχι μόνον αγωνίστηκε αλλά κέρδισε και το ασημένιο μετάλλιο με την σκυταλοδρομία 4×100μ ανδρών… Εάν ο πρόσθετος έλεγχος αποφέρει αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την παρουσία μη εγκεκριμένων αναβολικών παραγόντων στον οργανισμό του, ο Ujah ενδέχεται να αντιμετωπίσει 4ετή αποκλεισμό και το μετάλλιο της Μεγάλης Βρετανίας στη σκυταλοδρομία ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο. Εάν ο Ujah λάβει 4ετή απαγόρευση, θα αποκλειστεί και από τους Ολυμπιακούς του 2024 στο Παρίσι, που απέχουν μόλις 3 χρόνια.

 

Facebook Comments