Το λάθος timing στους νέους κανονισμούς και οι αντιδράσεις των προπονητών

by Aquafeed 24

Με την οριστική έγκριση και ανακοίνωση από τη FINA των νέων κανονισμών που θα ισχύουν στους αγώνες υδατοσφαίρισης, η ΚΟΕ ανακοίνωσε ότι για την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν αυτοί θα εφαρμοστούν στα πρωταθλήματα Εφήβων – Παίδων – Μίνι Παίδων – Νεανίδων – Κορασίδων – Μίνι Κορασίδων – Β’ Ανδρών – Β΄ Γυναικών – Γ΄Ανδρών.

Η συγκεκριμένη αλλαγή στους κανονισμούς δεν ήταν υποχρεωτικό να γίνει μέσα στην αγωνιστική περίοδο που διανύουμε, αλλά θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη σεζόν 2019-2020. Παρόλα αυτά, λάθος timing μόνο στον έρωτα δεν υπάρχει. Γιατί στον ελληνικό Υγρό Στίβο είναι κάτι σύνηθες.

Η επιλογή της ΚΟΕ να επιφέρει τόσο μεγάλες αλλαγές στις παραπάνω κατηγορίες ξεσήκωσε αντιδράσεις από την πλειονότητα των προπονητών, κυρίως σε όσους εργάζονται σε ηλικιακές ομάδες. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό που γεννήθηκε μεταξύ των προπονητών αποτελεί το γεγονός ότι οι κανονισμοί ανακοινώθηκε ότι αλλάζουν ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη των επίσημων αγώνων.

Ο χρόνος της απόφασης καταδικάζεται καθώς από τον Σεπτέμβριο έως τώρα έχουν μεσολαβήσει μόλις… πέντε μήνες προετοιμασίας με τους παλιούς κανονισμούς. Πέντε μήνες οι προπονητές καθημερινά επιδιώκουν την εξάσκηση των παιδιών σε συγκεκριμένα πράγματα, με τα δεδομένα να μην γίνονται εύκολα αντιληπτά σε τέτοια ευαίσθητη ηλικία. Αυτή τη στιγμή οι προπονητές καλούνται να σβήσουν από τη μνήμη των παιδιών ότι δίδασκαν προηγουμένως και να τα καθοδηγήσουν σε απελπιστικά μικρό χρονικό διάστημα προς μια νέα κατεύθυνση. Αμφιβάλουμε εάν καταξιωμένοι αθλητές είναι ικανοί για μια τέτοια άμεση προσαρμογή.

Υπάρχουν αθλητές που το ένα σαββατοκύριακο θα αγωνίζονται με τους «παλαιούς» κανονισμούς (Ηλικίες Α1 – Α2 ανδρών και Νέων ανδρών – Α1 – Α2 Γυναικών και Νέων γυναικών) και το επόμενο με τους καινούργιους.

Πριν περάσουμε συγκεκριμένα σε παραδείγματα κανονισμών, σημειώνεται ότι και οι διαιτητές δεν είναι εξοικειωμένοι με τους νέους κανονισμούς και δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν αυτό διαδραματίσει ρόλο σε πρόκριση ομάδων από όμιλο ηλικιακού πρωταθλήματος. Θα ήταν απόλυτα λογικό οι διαιτητές, που έχουν σφυρίξει μόνο φιλικά παιχνίδια έως τώρα και αυτά είναι ελάχιστα, να κάνουν λάθη. Όπως μάλιστα μας είπε προπονητής, από τους πιο έμπειρους στα ηλικιακά πρωταθλήματα, κάθε φιλικό έως τώρα που έχει παιχθεί στην ομάδα του με τους νέους κανονισμούς είναι τελείως διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Όχι βελτιωμένο, διαφορετικό. Αυτό δίνει μια πληροφορία σε όλους μας.

Στη συνέχεια, ένας αθλητής που είναι στα 16 του χρόνια θα πρέπει να προσαρμόζει ανά εβδομάδα τον τρόπο παιχνιδιού του, αναλόγως εάν αγωνίζεται σε πρωτάθλημα Νέων ανδρών ή Εφήβων.

Σε φιλικούς αγώνες προετοιμασίας ομάδων της Αττικής με τους νέους κανονισμούς, τα παιδιά δυσκολεύονται να αντιληφθούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σε κόντρα 2vs1 γίνεται φάουλ από τον αμυντικό στον κάτοχο της μπάλας. Ο νεαρός αθλητής μετά το φάουλ επιδιώκει να αλλάξει τη μπάλα με τον συμπαίκτη του και να προωθηθεί για να σκοράρει (μετά την πάσα). Αυτό είναι μια αυτόματη κίνηση πια για τα παιδιά, καθώς έτσι ορίζει ο ισχύον κανονισμός. Πλέον όμως δεν χρειάζεται! Αρκεί να «παίξει» τη μπάλα και να προχωρήσει μόνος του προς το τέρμα, χωρίς να αλλάξει πάσα, καθώς έχει δικαίωμα να το κάνει και το πιθανό γκολ θα μετρήσει κανονικά.

Θέμα θα αντιμετωπίσουν και οι τερματοφύλακες που έως σήμερα δεν έδιναν προσοχή στον παίκτη που είχε κερδίσει φάουλ, ενώ πλέον οφείλουν να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση.

Επίσης, το θέμα του φάουλ μέσα από τα 6μ. που θα δίνεται πέναλτι στην αρχή θα «φορτώσει» με ποινές τους αθλητές και σε σκληρά παιχνίδια φέτος θα έχουμε πολλούς παίκτες εκτός αγώνα από νωρίς.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν κι άλλα σημαντικά παραδείγματα, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλεί η χρονική στιγμή της απόφασης, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των ηλικιακών (22-24 Φεβρουαρία τα πρώτα «πειράματα» στο Παιδικό), από τη στιγμή που δεν ήταν υποχρεωτικό να γίνει αυτή η αλλαγή φέτος.

Η ΚΟΕ όφειλε να αποφασίσει νωρίτερα ή να το περάσει για τη νέα χρονιά, δίνοντας χρόνο σε όλους τους πρωταγωνιστές (Αθλητές, προπονητές και διαιτητές), να προσαρμοστούν κατάλληλα.

Τέλος, δεν εξετάζεται το αν θα γίνει πιο όμορφο το άθλημα, καθώς οι κανονισμοί δεν είναι υπό εξέταση, αντιθέτως έχουν εγκριθεί και του χρόνου θα παίζονται παντού. Επίσης, σε συνομιλίες μας με επιφανή πρόσωπα της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, όλοι έδωσαν το στίγμα ότι οι νέοι κανονισμοί θα «αρέσουν».

Δείτε τους νέους κανονισμούς εδώ:

roolswaterpolo aquafeed24

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA