Θρόμβωση και πρόληψη: Το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Εγγλεζάκη ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα!

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Σχεδόν έναν χρόνο (και κάτι), μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και αφού παρακολουθήσαμε Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά και Μεσογειακούς το περασμένο καλοκαίρι, φτάσαμε στην Παγκόσμια Ημέρα (κατά) των Θρομβώσεων (World Thrombosis Day).

«Τις καλύτερες μέρες θα τις φέρουμε εμείς»…

Κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, ενημερωτικές εκδηλώσεις και καμπάνιες λαμβάνουν χώρα σε όλον τον κόσμο, διδάσκοντας ότι η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί και αποτελεί μια πολύ κοινή κατάσταση στην οποία περίπου ένας στους δύο ανθρώπους από εμάς δεν γνωρίζουμε και συχνά παραβλέπουμε. Στα γενέθλια του Rudolf Virchow, ενός Γερμανού πρωτοπόρου επιστήμονα της παθο-φυσιολογίας των θρομβόσεων λοιπόν, ένας δικός μας κολυμβητής και «μαχητής», μοιράστηκε την δική του ιστορία, ξεπερνώντας την εμφάνιση ενός θρόμβου το καλοκαίρι του 2020.

Ο Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης, σε ηλικία 19 ετών είχε προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ετοιμαζόταν να αγωνιστεί στα 800μ ελεύθερο. Μόλις μερικούς μήνες πριν το ταξίδι προς την Ιαπωνία και ενώ βρισκόταν στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης (Μάιος 2021), αισθάνθηκε έντονο πόνο στο δεξί του χέρι, πρήξιμο και άλλα συμπτώματα που έπειτα από δύο μαγνητικές υπέδειξαν την παρουσία θρόμβου. Ο αγώνας δρόμου ξεκίνησε και μαζί ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα υγείας για έναν πρωταθλητή βρισκόταν σε εξέλιξη… Ο 21χρονος διεθνής κολυμβητής και αθλητής του ΑΝΟ Γλυφάδας εξιστορεί σήμερα, ότι ένας εκ των δύο γιατρών που συμβουλεύτηκε τότε, ανέφερε πως η πιθανότητα να επανέλθει στο αγωνιστικό επίπεδο που βρισκόταν είναι εξαιρετικά μικρή… Μια φράση που δεν ήθελε κανένας αθλητής να ακούσει, ποτέ.

Από το παραπάνω βίντεο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης, μαθαίνουμε τι σημαίνει δύναμη ψυχής. Πίστη στους ανθρώπους και στην ίδια την θέληση που πηγάζει από μέσα μας. Ο Κωνσταντίνος εμπιστεύθηκε όλο του το ταξίδι προς την ανάρρωση στα χέρια του Μάκη Αυγερινού, του ιατρού του. Όμως παράλληλα, πίστεψε και στις ίδιες του τις δυνάμεις, στην στήριξη της οικογένειας και όλων των δικών του ανθρώπων, πως αυτές τις καλύτερες ημέρες θα τις «φέρει» ο ίδιος, όπως είχε αναφέρει πολύ συγκινητικά. Και να, που οι καλύτερες ημέρες ήρθαν… κόντρα σε όλες τις πιθανότητες που του είχαν αρχικά αναλύσει και κυρίως, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες που ενέχει μια πάθηση όπως η θρόμβωση.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται πως είμαστε… «περαστικοί» σ’ αυτή την ζωή. Πως αυτό που μένει στο τέλος, είναι το στίγμα μας. Ο Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης, λοιπόν, έχει αφήσει ήδη το στίγμα του νικώντας τον θρόμβο στο δεξί του χέρι και επιστρέφοντας στο νερό που τόσο αγαπά με στόχο – τι άλλο; – τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024!

 

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA