Μετά την πρόκριση της Λιλ στην επόμενη φάση της Euroleague, ο συνεργάτης του Φίλιππου Σακέλη, Στέφανος Φραγκαλάς, αρθρογραφεί στο Aquafeed24.com για τον «ελληνικό» όμιλο της διοργάνωσης και την εικόνα των ΝΟ Βουλιαγμένης και ΑΝΟ Γλυφάδας.

Ο Στέφανος Φραγκαλάς blogάρει στο Aquafeed24

Ολοκληρώθηκε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε η πρώτη φάση των ομίλων της Euroleague.

Βρεθήκαμε στον “ελληνικό” όμιλο της Ουγγαρίας και πιο συγκεκριμένα στην πόλη του Ντουναϊσβάρος. Αντίπαλος μας η τοπική ομάδα και η Βουλιαγμένη με τη Γλυφάδα.

Όπως διαμορφώθηκε ο όμιλος, φαινόταν πως οι Ούγγροι με τον ΝΟΒ θα πάλευαν για την πρώτη θέση και εμείς με τη Γλυφάδα για την τρίτη με στόχο την πρόκριση στον επόμενο γύρο.  Έτσι εξελίχθηκαν λοιπόν τ’ αποτελέσματα, κατά την διάρκεια των αγώνων, ώστε την Κυριακή να γίνουν δύο τελικοί.

Στο πρώτο ματς, κερδίσαμε τη Γλυφάδα σε ένα πολύ ωραίο αγώνα και καταλάβαμε την τρίτη προνομιούχα θέση.

Η Βουλιαγμένη δυστυχώς δεν τα κατάφερε, μέσα σ’ ένα αγωνιστικό περιβάλλον που ήταν εναντίον της απ’ το πρώτο σφύριγμα και κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Η ομάδα μου η Λιλ, είναι μια καινούρια ομάδα. Ένα κράμα έμπειρων σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις και νέων Γαλλίδων παικτριών. Δυστυχώς για μας, η διεξαγωγή του πρωταθλήματος φέτος μας έχει δυσκολέψει πολύ, φτάνοντας μήνα Δεκέμβριο να έχουμε παίξει τρία επίσημα ματς σε όμιλο σαββατοκύριακου.

Παρ’ όλα αυτά κάνουμε πολλά φιλικά και προετοιμασία με την εθνική ομάδα της Γαλλίας για να έχουμε αγωνιστικό ρυθμό.  Σκοπός μας στο πρώτο ματς ήταν ένα καλό αποτέλεσμα και πήγαμε για την ισοπαλία κόντρα στους γηπεδούχους, σ’ έναν αγώνα που μέχρι την τρίτη περίοδο ήταν κανονικό ντέρμπι, αν και χάναμε με 5-0 στο πρώτο οκτάλεπτο.  Στο παιχνίδι με τον ΝΟΒ κάναμε διαχείριση χρόνου και δώσαμε πολύ χρόνο συμμετοχής στα νέα κορίτσια μας, ώστε να ξεκουράσουμε τις βασικές για τον αγώνα με τη Γλυφάδα.

Σχετικά με τις ελληνικές ομάδες στο τουρνουά, έδειξαν πως το επίπεδο στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό.  Η Βουλιαγμένη, αν και ηττήθηκε, δε θεωρώ πως υστερεί σε κάτι από την Ντουναϊσβάρος, το αντίθετο μάλιστα.  Βέβαια στον μεταξύ τους αγώνα δεν έπαιξε και πολύ ρόλο ο βαθμός ετοιμότητας της κάθε ομάδας, αλλά εξωγενείς παράγοντες. Είναι σίγουρο πως θα βελτιωθούν κι άλλο μέχρι τον επόμενο γύρο, πράγμα που φάνηκε από πέρσι στους τελικούς του πρωταθλήματος.  Οι αθλήτριες έχουν τρομερά ατομικά χαρακτηριστικά, τα οποία η Αλεξία ξέρει πως να τα χρησιμοποιεί προς όφελος της ομάδας, παίζουν χρόνια μαζί είτε στον ΝΟΒ, είτε στην εθνική και έχουν δύο πολύ καλές νεαρές Ολλανδέζες.

Η Γλυφάδα είναι μια ομάδα με μέλλον. Ο Τάσος Πιρπιρής με τον Ορέστη Σαλάχα είναι νέοι, ηλικιακά, προπονητές και ο κορμός της ομάδας απαρτίζεται με μικρές σε ηλικία παίκτριες, αλλά με πολλές παραστάσεις στο πρωτάθλημα και τις μικρές εθνικές. Θεωρώ πως έπραξαν πάρα πολύ καλά που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη Euroleague. Η αποκόμιση εμπειριών μετράει πολύ σε αυτές τις ηλικίες και σίγουρα η διοργάνωση αυτή τους δίνει παραπάνω κίνητρο για δουλειά, ώστε να συμμετάσχουν ξανά στο μέλλον.

Παίζουν με ενθουσιασμό και πολύ γρήγορο ρυθμό πράγμα που δυσκολεύει τον αντίπαλο.  Έχουν πολύ καλή περιφέρεια που κινείται συνεχώς και το γεγονός πως οι αλλαγές δεν επηρεάζουν την απόδοση και το τέμπο, είναι πολύ σημαντικό για την ομοιογένεια.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως ήταν πολύ όμορφο συναίσθημα το γεγονός ότι, σε μια ξένη χώρα βρέθηκαν τόσοι πολλοί εκπρόσωποι του ελληνικού πόλο, συμμετέχοντας μάλιστα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.  Είναι ένα από τα πολλά σημάδια πως η υδατοσφαίριση στη χώρα μας είναι σε υψηλό επίπεδο.

Στέφανος Φραγκαλάς