Για «ανεξήγητα ανοίκεια αντιμετώπιση» του γενικού της γραμματέα Μανώλη Κολυμπάδη από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, κάνει λόγο ψήφισμα που ενέκρινε στη σημερινή Ολομέλεια η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Η στάση του πολιτικού προϊστάμενου του Ελληνικού Αθλητισμού προς το πρόσωπο του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κορυφαίου θεσμικού οργάνου του Ελληνικού Αθλητισμού, είναι αδικαιολόγητη και προσβάλλει στο σύνολο της, την ΕΟΕ», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα, που καταλήγει επισημαίνοντας ότι «τέτοιες ατυχείς συμπεριφορές δεν συνεισφέρουν θετικά στην αντιμετώπιση των καίριων ζητημάτων τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις, με ενότητα και καλή συνεργασία».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κολυμπάδης βρέθηκε χθες (24/6) στο υφυπουργείο Αθλητισμού, ως μέλος της επιτροπής που συμφωνήθηκε να συστηθεί, προκειμένου να εξετάσει διατάξεις του υπό κατάθεση αθλητικού νομοσχεδίου.

Το ψήφισμα της ΕΟΕ αναφέρει:«Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην έκτακτη συνεδρίασή της, της 25ης Ιουνίου 2020 αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την αποδοκιμασία της, αλλά και τον έντονο προβληματισμό της, για την ανεξήγητα ανοίκεια αντιμετώπιση της οποίας έτυχε κατά τη χθεσινή συνάντηση τους, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ κ. Μανώλης Κολυμπάδης εκ μέρους του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Η στάση του πολιτικού προϊστάμενου του Ελληνικού Αθλητισμού προς το πρόσωπο του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κορυφαίου θεσμικού οργάνου του Ελληνικού Αθλητισμού, είναι αδικαιολόγητη και προσβάλλει στο σύνολό της, την ΕΟΕ, όλα τα μέλη της και την Ελληνική Αθλητική οικογένεια, τους οποίους ο γενικός γραμματέας εκπροσωπούσε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για τον Ελληνικό Αθλητισμό, ελπίζουμε ότι ο κύριος υφυπουργός θα συνειδητοποιήσει ότι τέτοιες ατυχείς συμπεριφορές δεν συνεισφέρουν θετικά στην αντιμετώπιση των καίριων ζητημάτων τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις, με ενότητα και καλή συνεργασία».

Η απάντηση Αυγενάκη στην ΕΟΕ:

Με δηκτικό τρόπο και πολύ άμεσα απάντησε το υφυπουργείο Αθλητισμού στο ψήφισμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που έκανε λόγο για «ανοίκεια συμπεριφορά» του Λευτέρη Αυγενάκη προς το πρόσωπο του γενικού γραμματέα της ΕΟΕ, Μανώλη Κολυμπάδη. Το υφυπουργείο μιλάει για «υπεκφυγές και προφάσεις εν αμαρτίαις» και υπογραμμίζει ότι περιμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τόσο σε ό,τι αφορά τη λίστα των ενεργών σωματείων των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών, όσο και για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στις ομοσπονδίες.

«Το υφυπουργείο Αθλητισμού υπομονετικά περιμένει, ακόμα και τώρα, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΟΕ. Δηλαδή:

– Η αποστολή της λίστας, όπως η ΕΟΕ πρότεινε, των ενεργών σωματείων όλων των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών, προκειμένου να γίνει η διασταύρωσή τους με εκείνα που εγγράφονται στο “Μητρώο Αθλητικών Σωματείων” και

– Οι αναλυτικές προτάσεις της Ολυμπιακής Επιτροπής περί του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών στις Ομοσπονδίες, εν όψει της διαβούλευσης του υπό κατάθεση αθλητικού νομοσχεδίου.

Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές και προφάσεις εν αμαρτίαις…», αναφέρει στην απάντησή του το υφυπουργείο Αθλητισμού».

Λίγο αργότερα, η ΕΟΕ επανήλθε…

Σε ανοιχτή σύγκρουση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, οδηγείται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά τις αποφάσεις της σημερινής (25/6) έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Τα μέλη της ΕΟΕ αποφάσισαν να παρακάμψουν τον υφυπουργό Αθλητισμού και να απευθυνθούν μέσω επιστολής απευθείας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους αναφορικά με το υπό κατάθεση αθλητικό νομοσχέδιο.

Η Ολομέλεια, στην οποία προήδρευσε ο α΄ αντιπροόεδρος της ΕΟΕ, Στέλιος Αγγελούδης (ο Σπύρος Καπράλος απουσιάζει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους), συμφώνησε ομόφωνα ότι δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις στα εσωτερικά των αθλητικών ομοσπονδιών και τονίζει ότι η εκλογικές διαδικασίες και το ποια σωματεία θα έχουν δικαίωμα ψήφου «δεν μπορούν ποτέ να αποτελούν αντικείμενο νομοθέτησης».

Υπογραμμίζει δε ότι «κάθε ενέργεια προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί να εκληφθεί διεθνώς ως κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας Δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης και να επισύρει τον κίνδυνο αποκλεισμού της χώρας και των αθλητών μας από κάθε διεθνή αθλητική δραστηριότητα».

Παράλληλα, η ΕΟΕ επανέρχεται στα όρια θητειών και ηλικίας στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, που θεσπίστηκαν με τον προηγούμενο αθλητικό νόμο, τον περασμένο Νοέμβριο. Κάνει λόγο για «δόλιο τρόπο» νομοθέτησης και χαρακτηρίζει τα όρια αυτά αντισυνταγματικά και αντίθετα με τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη.

Οι θέσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως υιοθετήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας:

«1) Η ΕΟΕ τονίζει ότι οι ισχυρισμοί περί ύπαρξης σωματείων-σφραγίδων δεν πρέπει να αποτελούν βάση για την όποια παρέμβαση στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρα μας. Όπου ενδεχομένως υπάρχουν τέτοια σωματεία, τα μέλη της ΕΟΕ είναι τα πρώτα που επιθυμούμε την αποκάλυψη και εξάλειψή τους. Η επικείμενη θέσπιση του Μητρώου Σωματείων αποτελεί ορθή προσέγγιση, ωστόσο με τον τρόπο που γίνεται και με τη μεθοδολογία που ακολουθείται, συνιστά βίαιη παρέμβαση στα εσωτερικά των Ομοσπονδιών και μπορεί να θεωρηθεί από κάθε κακόπιστο, προσπάθεια δημιουργίας ομάδας σωματείων που θα έχουν το ρόλο «κομματικής πελατείας».

Οι Αθλητικές Ομοσπονδίες είναι διαχρονικά αρωγοί σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης και διαφάνειας και ήδη υπάρχει αφενός στις Περιφέρειες αρχείο όλων των αθλητικών σωματείων και αφετέρου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μητρώο όλων των σωματείων με αθλητική αναγνώριση, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να βρει όλα τα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία των Ομοσπονδιών και των σωματείων-μελών τους.

2) Η επιβολή θητειών με αναδρομική ισχύ στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, η οποία νομοθετήθηκε με δόλιο τρόπο, καθώς και η θέσπιση ορίων ηλικίας με αυθαίρετο τρόπο και αμφίβολα κριτήρια, πέρα από την ξεκάθαρη αντισυνταγματικότητά τους, παραβιάζουν τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη.

Οι Αθλητικές Ομοσπονδίες τάσσονται υπέρ της ανανέωσης προσώπων, αλλά αυτή η ανανέωση δεν μπορεί να επιβληθεί με βίαιο τρόπο και μεθόδους που προσβάλλουν κάθε έννοια σεβασμού στο αυτοδιοίκητο και την ανεξαρτησία του Ολυμπιακού κινήματος, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 5 του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη.

Οι Αθλητικές Ομοσπονδίες βρίσκονται σε διαδικασία διαρκούς αυτοανανέωσης και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με αυτορρύθμιση και συντεταγμένες ενέργειες για την εξεύρεση των ικανότερων που θα συνεχίσουν το δύσκολο εθελοντικό έργο των αθλητικών στελεχών.

3) Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των διοικήσεων των Αθλητικών Ομοσπονδιών και το δικαίωμα ψήφου των σωματείων αποκλειστικά και μόνο δια μέσου του προαναφερθέντος Μητρώου, δεν μπορούν ποτέ, με βάση τα διεθνώς κρατούντα, να αποτελούν αντικείμενο νομοθέτησης. Σύμφωνα δε με τα ισχύοντα στις Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες, εναπόκεινται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης και μόνο. Κάθε ενέργεια προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί να εκληφθεί διεθνώς ως κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας Δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης και να επισύρει τον κίνδυνο αποκλεισμού της χώρας και των αθλητών μας από κάθε διεθνή αθλητική δραστηριότητα, μόλις 12 μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο».

 

Facebook Comments