Το 2006 η Σερβία γίνεται ανεξάρτητη χώρα, καθώς διαλύεται η ένωση με το Μαυροβούνιο.

Από εκείνο το έτος έως και φέτος, η χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο στο LEN Champions League, ωστόσο το 2019-2020 καμία σερβική ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους της διοργάνωσης και αυτό ενδέχεται να παίξει κομβικό ρόλο για το σερβικό πόλο στο εγγύς μέλλον.

Φέτος, ο Ερυθρός Αστέρας, Πρωταθλητής Ευρώπης του 2013 και η Σάμπατς, Πρωταθλήτρια το 2019 στη χώρα, αποκλείστηκαν στον 2ο προκριματικό γύρο και έγραψαν αρνητική ιστορία για τη σερβική υδατοσφαίριση που βλέπει σε διασυλλογικό επίπεδο την άμεση επίπτωση της κακής οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα.

Τα χρήματα είναι λίγα και είναι κοινή ομολογία ότι το επίπεδο φθίνει στις ηλικιακές κατηγορίες, με γνώμονα ότι μιλάμε για την κορυφαία εθνική ομάδα των τελευταίων ετών σε ανδρικό επίπεδο, έχοντας παράξει πλήθος αθλητών που ανήκουν στην ελίτ.

Το χαμηλότερο επίπεδο στα ηλικιακά πρωταθλήματα ή τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας, πάντα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, έχει άμεση επίπτωση στους κορυφαίους συλλόγους, ενώ εγείρονται ερωτηματικά για την εθνική ανδρών της Σερβίας, την πιο ολοκληρωμένη εθνική ομάδα της τελευταίας δεκαετίας, η οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα, όχι τόσο μετά το Τόκιο, αλλά στη συνέχεια.

Με δεδομένο ότι μετά το 2020 θα σταματήσουν οι παλαιότεροι της εθνικής ομάδας (Φιλίποβιτς, Πιέτλοβιτς, Άλεξιτς, Πρλαΐνοβιτς κλπ) στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, δεν διαφαίνονται αντικαταστάτες που να είναι αρκετοί. Τόσο σε ποσότητα, καθώς είναι μικρότερος ο αριθμός των νέων Wonderkids που έρχονται από κάτω, όσο και σε ποιότητα. Εάν η οικονομική κρίση συνεχιστεί στους ίδιους ρυθμούς, η Σερβία θα συναντήσει πρόβλημα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι αθλητές είναι διεθνείς με την εθνική Ανδρών της Σερβίας αγωνίζονται σε ξένα πρωταθλήματα και ουδείς εντός συνόρων, με το σερβικό πρωτάθλημα να είναι πλήρως απαξιωμένο εν συγκρίσει με το πρόσφατο παρελθόν, όπου Ερυθρός Αστέρας και Παρτιζάν έδιναν επικές μάχες ετησίως και διέθεταν εκ των κορυφαίων ρόστερ στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου είχαν κατακτήσει το 2013 το Τσάμπινς Λιγκ και το 2011 το είχε σηκώσει η Παρτίζαν.

Facebook Comments