Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δράσεις της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης safe water sports στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Ενα τραγικό δυστύχημα πριν τρία περίπου χρόνια στάθηκε η αφορμή για την πρωτοβουλία των Safe Water Sports τον Ιούνιο του 2015. Ο Παναγιώτης Πασχαλάκης, τραγικός πατέρας, που έχασε τον γιο του το καλοκαίρι του 2014 ενώ έκανε ένα θαλάσσιο παιχνίδι έκανε την οδύνη του κινητήριο δύναμη  με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και ασφάλεια στο νερό και τα θαλάσσια σπορ.

Το Safe Water Sports υποστηρίζεται από τους αθλητές Νίκο Κακλαμανάκη, Σπύρο Γιαννιώτη, Αγγελική Καραπατάκη, Σοφία Παπαδοπούλου. Τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας Υδατοσφαίρισης και χάλκινο πρωταθλητή κόσμου Χρήστο Αφρουδάκη.

Τα ντουέτα συγχρονισμένης κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη Εβελίνα Παπάζογλου και Αθανασία Τσόλα – Σοφία Μαλκογεώργου. Τον ασημένιο πρωταθλητή Ευρώπης θαλάσσιου σκι Νίκο Πλυτά. Όλοι τους έχουν συνδέσει τη ζωή τους με το υγρό στοιχείο και κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν στο κτίριο της ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής για να εκφράσουν την στήριξή του στο εγχείρημα αυτό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται και από πλήθος επωνύμων όπως οι ηθοποιοί Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης που πρωταγωνιστούν σε βίντεο με πρωταγωνιστή τον «Χταπόδιο Σέιφ».

Κοινή συνισταμένη στους χαιρετισμούς των αθλητών ήταν ο απαραίτητος σεβασμός προς την θάλασσα και το υγρό στοιχείο.

Πρώτος από τους αθλητές πήρε τον λόγο ο Νικόλας Κακλαμανάκης, Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα. Ο Έλληνας αθλητής σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του:

«Το να πω ανι σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν για μένα μονόδρομο. Όχι για να επιστρέψω την ενέργεια που μου έχει δώσει η θάλασσα αλλά γιατί πιστεύω ότι σημασία έχει τι κάνεις για την αδικία και τον πόνο.

Ο κύριος Πασχαλάκης είναι ένας φάρος και αυτόν τον φάρο επιλέγω να ακολουθήσω. Σέβομαι τη θάλασσα και πιστεύω στην δύναμη της γνώσης. Η γνώση είναι σαν τα συναισθήματα.

Πρέπει να τα μοιράζεσαι. Αυτό που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό είναι ότι στην θάλασσα δεν επιβιώνει ο καλύτερος αλλά ο καλύτερα προετοιμασμένος. Αέρας στα πανιά μας λοιπόν και όχι αέρας στα μυαλά μας».

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε η Αγγελική Καραπατάκη, ασημένια Ολυμπιονίκης στο πόλο: «Είναι τεράστια τιμή για μένα να βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα. Πλέον σαν μητέρα δύο μικρών παιδιών είμαι δίπλα στον κύριο Πασχαλάκη με όλες μου τις δυνάμεις. Είναι κρίμα να είμαστε από μια τόσο όμορφη χώρα με τόσο όμορφα θάλασσες και να μην έχουμε την κατάλληλη ενωμέρωση».

Η Σοφία Παπαδοπούλου, χάλκινη Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Ίνγκλινγκ μαζί με τη Σοφία Μπεκατόρου και την Βιργινία Κραβαριώτη σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για μένα που είμαι μέλος αυτή της ομάδας που διαρκώς μεγαλώνει.

Πρέπει να ξεκινήσουμε να έχουμε και αθλητική παιδεία μαζί με όλα τα άλλα. Θυμάμαι ο πατέρας μου μου έλεγε “Σοφία μπορείς να κερδίσεις τα πάντα αλλά αν δε σέβεσαι τη θάλασσα δε θα καταφέρεις τίποτα”».

Μια άλλη προοπτική έδωσε για το ζήτημα ο Χρήστος Αφρουδάκης, αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο και Ολυμπιονίκης: «Είμαι κι εγώ πολύ περήφανος που είμαι κομμάτι αυτής της προσπάθειας.

Είναι μια δουλειά που ξεπερνάει τα ελληνικά δεδομένα και δουλεύει σε ευρωπαϊκά πρότυπα με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό που θέλω εγώ να πω ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις.

Αυτή της εκπαίδευσης των παιδιών και των εφήβων αλλά και σε αυτή την ενημέρωσης των ενηλίκων. Θα φέρω ως παράδειγμα έναν άνθρωπο του χώρου μας, του Νώντα του Σαμαρτζίδη που χάθηκε κάνοντας ψαροντούφεκο.

Αυτό που θέλω να πω ότι ακόμη και σε ανθρώπους εξοικειωμένοι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν άτρωτοι, ενώ δεν είναι στην πραγματικότητα. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει μια βασική εκπαίδευση».

Τις αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης «εκπροσώπησε» η Ευαγγελία Πλατανιώτη που σημείωσε: «Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Πασχαλάκη, ευχαριστώ για αυτό το δώρο που κάνετε στη χώρα μας. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ενημέρωση. Ελπίζω να γίνει παγκοσμίων γνωστή αυτή η πρωτοβουλία. Το νερό είναι ένα στοιχείο της φύσης και όπως όλα τα στοιχεία της φύσης θέλει σεβασμό».

Ακολουθήστε την πρωτοβουλία safe water sports

Στο facebook: https://www.facebook.com/SafeWaterSports/

Στο twitter: https://twitter.com/SafeWaterSport

​Στο instagram: https://www.instagram.com/safe_water_sports/

Στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCIknKFwFllVv5vUlX8w9Mkw