ΡΩΜΗ 2022: Με 4 ομάδες σκυταλοδρομιών η Ελλάδα!

by Παναγιώτης Βότσης

Οι λίστες συμμετοχής που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας χρονομέτρησης  του ευρωπαϊκού της Ρώμης (Microplus timing) έχουν την Ελλάδα σε 4 σκυταλοδρομίες, δηλαδή 1 ομαδική συμμετοχή λιγότερη από αυτές της Βουδαπέστης το 2021.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό που υπήρχε για την ελληνική αποστολή ήταν το θέμα των σκυταλοδρομιών, καθώς η συγκεκριμένη σεζόν έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Το εμβόλιμο παγκόσμιο πρωτάθλημα «στριμώχτηκε» σε ένα καλοκαίρι μαζί με τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά και τους Μεσογειακούς Αγώνες, ενώ ακολουθεί παγκόσμιο 25άρας το Δεκέμβρη και παγκόσμιο 50άρας το επόμενο καλοκαίρι. Λόγω όλων των παραπάνω πολλοί αθλητές ακολούθησαν φέτος συντηρητική και επιλεκτική στάση ως προς τη συμμετοχή τους στις μεγάλες διοργανώσεις, ώστε να προφυλαχθούν σωματικά και ψυχικά. Οι απουσίες ή οι αποχές αθλητών από τα ομαδικά αναπόφευκτα επηρεάζουν και τις ομάδες σκυταλοδρομιών, οι οποίες στο ευρωπαϊκό αναμένεται να σχηματιστούν σε πολλές περιπτώσεις όχι με άξονα την καλύτερη τετράδα κάθε χώρας βάσει επιδόσεων, αλλά με την εκάστοτε διαθέσιμη καλύτερη τετράδα.

Στη Βουδαπέστη το 2021 η χώρα μας είχε συμμετάσχει σε 5 σκυταλοδρομίες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα γαλανόλευκα σκουφάκια είχαμε δει στις 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών, 4Χ100μ μεικτή ανδρών, 4Χ200μ ελεύθερο ανδρών, 4Χ100μ μεικτή γυναικών και 4Χ100μ μεικτή mixed. Αυτό το ρεκόρ δεν θα καταρριφθεί στη Ρώμη, αφού δηλωμένη ομάδα έχουμε στις εξής 4 σκυταλοδρομίες:

  1. 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών – 20 χώρες δηλωμένες
  2. 4Χ100μ μεικτή ανδρών – 18 χώρες δηλωμένες
  3. 4Χ100μ ελεύθερο mixed – 16 χώρες δηλωμένες
  4. 4X100μ μεικτή mixed – 16 χώρες δηλωμένες

Οι λίστες συμμετοχής στις σκυταλοδρομίες: Rome_2022_relays_entry_list

Οι 2 απούσες ομάδες 

Οι δύο σκυταλοδρομίες που είχαμε συμμετοχή το 2021 αλλά δε θα έχουμε φέτος είναι η 4Χ100μ μεικτής γυναικών και η 4Χ200μ ελεύθερο ανδρών. Οι βάσεις που μπήκαν στη Βουδαπέστη τo 2021 από τη νεανική ανδρική ομάδα 4Χ200μ ελεύθερο (Εγγλεζάκης, Μάκρος, Νέγρης, Παπαστάμος) αλλά και από τη γυναικεία ομάδα μεικτής (Σαχά, Δρασίδου, Ντουντουνάκη, Δράκου) θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλέον στις επόμενες διοργανώσεις, καθώς κρίθηκε ότι φέτος δεν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να πέσουν στο νερό.

Η 1η mixed ελεύθερο σε ευρωπαϊκό

Η 4Χ100μ ελεύθερο mixed που προστέθηκε για τη Ρώμη είναι ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν έχουμε καταγράψει ποτέ συμμετοχή από το 2014 που έχει εισαχθεί στο πρόγραμμα. Στα παγκόσμια πρωταθλήματα υπάρχει από το 2015 και η Ελλάδα κατέγραψε την πρώτη της διεθνή συμμετοχή πριν από δύο μόλις μήκες στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Τότε ο Στέργιος-Μάριος Μπίλας, ο Οδυσσέας Μελαδίνης, η Μαρίλεια Δρασίδου και η Άννα Ντουντουνάκη είχαν τερματίσει σε 3:34.41 και είχαν κατακτήσει την 14η θέση στον κόσμο και την 6η μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, χωρίς καν να είναι η βέλτιστη τετράδα από την αποστολή και με πολλές κούρσες στα πόδια τους. Το πανελλήνιο ρεκόρ βέβαια παραμένει σε συλλογικό επίπεδο και είναι και «φρέσκο», αφού η ομάδα του ΟΣΦΠ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του Ιουλίου σημείωσε 3:33.38 με τους Σοφία Κλικοπούλου, Μάρθα Μάτσα, Απόστολο Χρήστου και Παναγιώτη Μπολάνο.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA