Με τρεις ελληνικές συμμετοχές θα διεξαχθεί το απογευματινό πρόγραμμα της 2ης μέρας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, δύο σε ημιτελικούς (Ντουντουνάκη, Σίσκος) και μία σε τελικό (4Χ100μ μεικτή mixed). Τα προγνωστικά δίνουν τελικό για την Ντουντουνάκη που απλά πρέπει να πιάσει τους φετινούς της χρόνους, ενώ στη συνέχεια χωρίς το άγχος της πρόκρισης μπορεί να δώσει το 100% της μαζί με την ομάδα της σκυτάλης για το πανελλήνιο ρεκόρ και το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Στις κούρσες χωρίς Έλληνες ξεχωρίζει ο ημιτελικός (!) των 100μ ελεύθερο και μόνο λόγω Popovici, αλλά και τα μάλλον 3 ιταλικά χρυσά με Pannziera, Quadarella και τον σταρ Martinenghi. Ακολουθεί το πρόγραμμα και η εκτίμηση για κάθε κούρσα:

Παρασκευή 12/08 – απόγευμα

200μ ύπτιο γυναικών – τελικός
50μ πεταλούδα ανδρών – τελικός
100μ ελεύθερο γυναικών – τελικός
100μ πρόσθιο ανδρών – τελικός
100μ πρόσθιο γυναικών – ημιτελικός
100μ ελεύθερο ανδρών – ημιτελικός
50μ πεταλούδα γυναικών – ημιτελικός – Ντουντουνάκη
200μ ύπτιο ανδρών – ημιτελικός – Σίσκος
800μ ελεύθερο γυναικών – τελικός
4Χ100μ μεικτή mixed – τελικός – Ελλάδα

200μ ύπτιο γυναικών – τελικός

Η Margherita Panziera είναι η κάτοχος των δύο τελευταίων τίτλων, κάτοχος του ρεκόρ αγώνων, 4η στο παγκόσμιο του Ιουνίου στη Βουδαπέστη και σταθερά η πιο γρήγορη Ευρωπαία. Πολύ δύσκολα θα χάσει τον 3ο της τίτλο. Η νέα γενιά στη μεγάλη απόσταση του υπτίου θα βρεθεί λογικά στις άλλες δύο θέσεις του βάθρου με την Βρετανίδα Shanahan και τις Ουγγαρέζες Szabo και Molnar να είναι οι επικρατέστερες.

50μ πεταλούδα ανδρών – τελικός

Ο κάτοχος του τίτλου, Ούγγρος Sebastian Szabo έχει μεγάλο αντίπαλο τον «γηπεδούχο» Thomas Ceccon που θέλει μετάλλια και στο ύπτιο και την πεταλούδα. Γρηγορότεροι όμως και οι μόνοι κάτω από 23.00 είναι ο Γάλλος Grousset και ο Ολλανδός Korstanje.

100μ ελεύθερο γυναικών – τελικός

Γαλλία και Ολλανδία θα κονταροχτυπηθούν και εδώ με την 27χρονη Bonnet και την 22χρονη Steenbergen που είναι η 2η πιο γρήγορη φέτος μετά τη Sjoestroem. Η Βρετανίδα Anderson θέλει να κάνει την έκπληξη, ενώ πάντα επικίνδυνη είναι και η άλλη Γαλλίδα που είναι τρομερή στην 25άρα, η Gastaldello.

100μ πρόσθιο ανδρών – τελικός

Ο Martinenghi είναι ο μεγάλος σταρ, έχει το κοινό, έχει με διαφορά τον καλύτερο χρόνο και τον μοναδικό κάτω από 59.00 και θα είναι αποτυχία αν δεν κρεμάσει στο λαιμό του το χρυσό. Ολλανδός Kamminga ακολουθεί και μετά είναι ντέρμπι για μεταξύ του Λιθουανού Sidlauskas, του Ιταλού Poggio και του Αυστριακού Bayer.

100μ πρόσθιο γυναικών – ημιτελικός

Οι δύο εναπομείνασες Ιταλές, Pilato και Angiolini, δεν θα έχουν πρόβλημα να περάσουν, όπως και η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2012, η Λιθουανή Meilutyte, που επανήλθε στο προσκήνιο μετά την απόσυρσή της από την ενεργό δράση. Από κοντά και η Σουηδή Hansson (Sophie) μαζί με την Βρετανίδα Mc Sharry.

100μ ελεύθερο ανδρών – ημιτελικός

Όλα τα μάτια στραμμένα πάνω στον Ρουμάνο Popovici για να δουν που μπορεί να φτάσει. Το θέμα δεν είναι αν θα προκριθεί, αλλά τι χρόνο και τι ρεκόρ θα κάνει. Ο Ιταλός Miressi ακολουθεί με επιδόσεις κάτω από 48.00.

50μ πεταλούδα γυναικών – ημιτελικός

  • Άννα Ντουντουνάκη – φετινό 25.89 / ατομικό 25.65
  • Βουδαπέστη 2021 – πρόκριση τελικού – 26.00

Κούρσα Νο2 για την Ελληνίδα που βήμα με το βήμα γίνεται όλο κα πιο γρήγορη. Έχει κολυμπήσει φέτος τρεις φορές κάτω από τα 26.00, στο Ακρόπολις, το παγκόσμιο αλλά και τους μεσογειακούς. Ένας τέτοιος χρόνος λογικά θα τη βάλει στις 8. Δεν έχει δείξει ακόμα ότι είναι σε κατάσταση για ατομικό, αλλά όλα είναι πιθανά μόλις πάρει θέση στο βατήρα.

200μ ύπτιο ανδρών – προκριματικός

  • Απόστολος Σίσκος (φετινό 1:58.96 – ατομικό 1:58.96)
  • Βουδαπέστη 2021 – πρόκριση τελικού – 1:57.10

Ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί για τον Σίσκο που πλέον πάει για το κάτι παραπάνω. Το επίπεδο θα ανέβει και θα χρειαστεί μεγάλο ατομικό ρεκόρ για την -ονειρική- πρόκριση στον τελικό. Ένας ρεαλιστικός στόχος όμως πρέπει να είναι το πλασάρισμα εντός δωδεκάδας.

800μ ελεύθερο γυναικών – τελικός

Quadarella Vs Gose Νο1. Η Ιταλίδα πάει εντός έδρας για το πρώτο βήμα του 3ου τριπλού τίτλου στις αποστάσεις, ενώ η Γερμανίδα θα πιέσει όσο μπορεί για την έκπληξη. Η νεαρή Τουρκάλα Tuncel θα μονομαχήσει με την άλλη Ιταλίδα, την Caramignoli, για το χάλκινο, ενώ παρούσα θα είναι και η σπουδαία Γερμανίδα της ανοιχτής θάλασσας, Leonie Beck.

 4Χ100μ μεικτή mixed – τελικός

  • Ελλάδα (φετινό ρεκόρ 3:49.13 – πανελλήνιο ρεκόρ 3:44.77)
  • Βουδαπέστη 2021 – χάλκινο 3:42:30
  • Βουδαπέστη 2021 – χάλκινο 3:38.82

Η ελληνική τετράδα στα καλύτερά της είναι ικανή για τα πάντα. Το πανελλήνιο ρεκόρ που είχαν σημειώσει στο Τόκιο είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός χρόνος και με τις μεγάλες δυνάμεις απούσες ή με σημαντικές απώλειες όλα είναι δυνατά. Ήδη η πρόκριση είναι μεγάλη επιτυχία και απομένει να μάθουμε το χρόνο και τη θέση για να στήσουμε το πάρτι.

Facebook Comments