Ένα νέο project της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κολύμβησης(LEN), ανακοινώθηκε στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κολύμβησης 25αρας πισίνας. Το όνομά αυτού, «Κάνοντας την Ευρώπη να κολυμπάει με ασφάλεια». Το project αυτό έχει ως στόχο να μειώσει τον αριθμό των πνιγμών στην Ευρώπη και να θέσει πρότυπα στη μάθηση της κολύμβησης.

Πέρυσι, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου στο Λονδίνο, η LEN, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής  και το «Swim England», ξεκίνησαν τη δημιουργία του project «Κάνοντας την Ευρώπη να κολυμπάει με ασφάλεια». Μετά από πολλούς μήνες έρευνας και συζητήσεων, η ομάδα έρευνας, ολοκλήρωσε το αρχικό, σχέδιο το οποίο πλέον είναι έτοιμο να μπει σε εφαρμογή.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Royal Arena της Κοπεγχάγης, ο Πρόεδρος της LEN Paolo Barelli, με τη Διευθύνων Σύμβουλο της Δανικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης Pia Holmen και τον Jon Glenn από την «Swim England» παρουσίασαν όλες τις λεπτομέρειες του project.

“Πρέπει να καταλάβουμε ότι το άθλημά μας είναι διαφορετικό από τα άλλα. Αν μπορείτε να κολυμπήσετε, μπορείτε να σώσετε τη δική σας ζωή και ίσως και τον άλλων” είπε ο Πρόεδρος Paolo Barelli. “Εδώ δεν μιλάμε για αθλητές υψηλού επιπέδου, σε αυτό το πρόγραμμα δεν τους προετοιμάζουμε να κολυμπήσουν σε υψηλό επίπεδο. Αντ ‘αυτού, πρέπει να φροντίσουμε τα μικρά παιδιά. Αυτό είναι ένα έργο που πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί με τις εθνικές μας ομοσπονδίες καθώς πρέπει να φροντίσουμε όχι μόνο τα μετάλλια, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα αρχεία αλλά και την υγεία του λαού “.

Ο Πρόεδρος της LEN ισχυρίστηκε ότι «όσοι εργάζονται στο project αυτό, πρέπει να ανακαλύψουν τρόπους να ενταχθούν περισσότερο στην κοινωνία μας και επίσης πρέπει να μάθουν πώς να μπουν στην καρδιά των κυβερνήσεών μας. Η δύναμη στο χέρι μας είναι μεγάλη καθώς έχουμε αστέρια που μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και έχουμε βιώσει και μορφωμένους ανθρώπους που μπορούν να διδάξουν χιλιάδες νέους. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον τύπο εξουσίας για να ανοίξουμε τις πόρτες των υπουργείων αθλητισμού, εκπαίδευσης ή κατασκευών. Μπορούμε να επιτύχουμε τεράστια αποτελέσματα χάρη σε αυτό το έργο.»

Η Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κολύμβησης της Δανίας, Pia Holmen, μέλος της διευθύνουσας ομάδας, μοιράστηκε μερικά γεγονότα σχετικά με τα τρέχοντα έργα στη Δανία, όπου η κολύμβηση είναι από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες.  “Με ακτογραμμή περίπου 8.500 χιλιομέτρων, οι άνθρωποι θεωρούν το κολύμπι μια θεμελιώδη ικανότητα – αλλά πολλοί κολυμβητικοί όμιλοι  έχουν μακρές λίστες αναμονής για τα μαθήματα τους, ωστόσο, οι στατιστικές για τις δεξιότητες κολύμβησης των νέων είναι ανησυχητικές.” Και συνέχισε, “το τοπικό μας έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή και αξιολόγηση καινοτόμων μοντέλων εκπαίδευσης κολύμβησης στο σχολείο που προάγει την αποτελεσματική εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων κολύμβησης και υδατικών ικανοτήτων”. Αν και η Ευρώπη δεν είναι η ήπειρος με το μεγαλύτερο ποσοστό πνιγμών ακόμα, τέσσερις άνθρωποι πνίγονται ανά ώρα, καθώς 35.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από πνιγμό. Ο πνιγμός, συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στον κόσμο και στις πέντε πρώτες θέσεις μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Ο Jon Glenn από την Swim England μοιράστηκε μια τρομερή στατιστική για τη βρετανική νεολαία: παρά το κολύμπι που αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία, το 45% των παιδιών κάτω των 11 ετών δεν μπορεί να κολυμπήσει 25 μέτρα.

“Έχουμε ρυθμίσει αυτά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ώστε να έχουμε νέους και ενήλικες ασφαλείς στο νερό”, δήλωσε ο κ. Glenn. “Ήμασταν ευτυχείς που ακούσαμε κάποιους πολιτικούς να λένε ότι η διδασκαλία των παιδιών στο κολύμπι είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε τις κυβερνήσεις να κάνουν την υποχρεωτική κολύμβηση, μέρος του προγράμματος σπουδών των σχολείων.”

Ο Kelvin Juba, μέλος της διευθύνουσας ομάδας, εξήγησε ότι πραγματοποίησε ευρεία έρευνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς επιθυμούσε να θεσπίσει πρότυπα για τη διδασκαλία και τη μάθηση κολύμβησης και επίσης να εισαγάγει την κάρτα Blue Card της LEN, ως πιστοποιητικό δεξιοτήτων κολύμβησης. «Ελπίζουμε να κάνουμε κάτι καλό όχι μόνο για τη σωτηρία ζωών αλλά για να κάνουμε τους ανθρώπους να κολυμπούν σωστά».

Όσον αφορά τα πρότυπα, η LEN συνιστά όλα τα παιδιά να προσπαθήσουν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα μάθησης-κολύμβησης τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 8 ετών και μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς μαθημάτων θα πρέπει να μπορούν να κολυμπήσουν τουλάχιστον 200 μέτρα σε ζεστό νερό. Προβλέπονται επίσης πρότυπα για εγκαταστάσεις, δασκάλους και ναυαγοσώστες. Η μπλε κάρτα της LEN έχει σχεδιαστεί τόσο για τους χρήστες πισίνας όσο και για τις πισίνες που λειτουργούν, καθώς οι χρήστες,  θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τις περιοχές που θα πρέπει να μπαίνει «λουκέτο», συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην υγεία και την ασφάλεια.

Η Δανή παγκόσμια και ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια κολύμβησης Lotte Friis μοιράστηκε μαζί μας μια άσχημη ανάμνηση από την παιδική της ηλικία, αυτή που η αδελφή της σχεδόν πνίγηκε στην πισίνα στην πίσω αυλή της οικογένειάς της. “Μετά από αυτό, οι γονείς μου ήταν αποφασισμένοι να μάθουμε να επιβιώνουμε στο νερό και να έχουμε ασφαλείς και καλές εμπειρίες μέσα σε αυτό.” Όπως εξήγησε η πρώην αθλήτρια, “το νερό μπορεί να είναι ένα άγριο στοιχείο, γι ‘αυτό είναι σημαντικό για μένα ότι τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται το νερό και μαθαίνουν να κολυμπούν. Μου αρέσει να βλέπω τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή ενώ βρίσκονται στο νερό, να παίζουν και να πλατσουρίζουν. ”

Τον επόμενο μήνα, η LEN θα διοργανώσει μια συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν οι πρόεδροι όλων των εθνικών ομοσπονδιών για να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και να συζητήσουν τα μελλοντικά βήματα με τους αρμόδιους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.