Πετρόπουλος, Άργης Καλαμάτας: «Δεν θέλουμε να είμαστε περαστικοί από την κατηγορία»

by Μάνος Φυρογένης

Στα κιτάπια της Α2 εθνικής κατηγορίας θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση τόσο ο Άργης Καλαμάτας όσο και ο προπονητής του, Κώστας Πετρόπουλος. Μετά από 13 χρόνια λειτουργίας του ανδρικού τμήματος, είναι σαφές πως οι Μεσσήνιοι βρίσκονται σε σωστό μονοπάτι με πλάνο μακράς διάρκειας, όχι εποχιακής βάσης.

Η καινούργια πρόκληση δεν τρομάζει. Στον Άργη επικρατεί ο ενθουσιασμός αλλά σε καμία περίπτωση υπέρμετρος. Το οικογενειακό κλίμα είναι το μυστικό της επιτυχίας. «Ένας για όλους και όλοι για έναν» ένα πράγμα.

Η προσμονή είναι μεγάλη όπως και η ανυπομονησία. Σε λίγες ώρες ξεκινά ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ. Ένας αγώνας διάρκειας, όχι μια κούρσα μιας ανάσας. Δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό στην Καλαμάτα όμως έχουν μάθει να διαψεύδουν τους γύρω τους. Με χαμηλό προφίλ και χωρίς πολλές φανφάρες. Δουλειά και ταπεινότητα, σεμνότητα. Και πίστη στο σύνολο, μπόλικη από αυτή.

«Να περάσουμε καλά, να ζήσουμε την εμπειρία της Α2 που δεν θέλουμε να είναι μοναδική απλά η πρώτη μας». Αυτή είναι η ψυχοσύνθεση στον Άργη Καλαμάτας και περιγράφει άρτια τις φιλοδοξίες τους σε αυτό το καινούργιο ταξίδι.

«Η ύπαρξή μας στο πρωτάθλημα της Α2, η παρθενική μας παρουσία, αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη στιγμή μας στο σύντομο αυτό βίο μας ως Άργης Καλαμάτας. Το τμήμα ανδρών ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010 ενώ αυτή είναι η πέμπτη φορά που θα συμμετάσχουν και οι ηλικιακές κατηγορίες».

Μία τέτοια προσπάθεια, φέρνει πιο… γλυκιά επίγευση. Με πολύ κόπο και προσωπικό μόχθο, όσοι απαρτίζουν το σύλλογο βλέπουν το «καμάρι» τους, το ανδρικό τους τμήμα να μεγαλώνει και δεν μπορούν παρά να είναι ευχαριστημένοι με αυτό.

«Υπάρχει ικανοποίηση για ό,τι έχουμε πετύχει όμως από την άλλη δεν θέλουμε να είμαστε περαστικοί από την Α2. Η άνοδος μας θέλουμε να αποτελέσει την αρχή. Γι΄ αυτό και ο βασικός/αρχικός μας στόχος είναι μεν η παραμονή στην κατηγορία αλλά επιδιώκουμε και να εδραιωθούμε σε αυτή. Έχουμε βάλει ένα πλάνο πενταετίας στο οποίο θέλουμε σιγά σιγά να προστίθενται παιδιά και από τα σπλάχνα της ομάδας. Μετράνε λίγα χρόνια οι ακαδημίες μας (μόλις πέντε) και οι πιο προχωρημένοι είναι αυτοί του 2009 οπότε όπως αντιλαμβάνεστε θέλουμε σιγά σιγά να τους δίνουμε όλο και περισσότερο χρόνο, να εντάσσονται όλο και πιο βαθιά στην αντρική ομάδα ώστε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια μέσα στην ομάδα.

Πέρα όμως από τη δεδομένη ικανοποίηση, σαν Κώστας νιώθω και ευθύνη απέναντι σε αυτά τα παιδιά. Θέλω να προχωρήσουμε, θέλω να έχουμε μέλλον. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και αυτό θα βοηθήσει και εμένα για τα επόμενα χρόνια, να υπάρχει δηλαδή αυτή η αλληλεπίδραση ομάδας-προπονητή.»

Το ταβάνι στον αθλητισμό δεν είναι κάτι σταθερό και κακώς λογίζεται ως τέτοιο. Επαναπροσδιορίζεται στο πέρασμα του χρόνου, αλλάζει, μεταμορφώνεται. Ο Άργης Καλαμάτας δεν φάνταζε το πρώτο φαβορί για άνοδο επειδή δεν καυχιόταν για κάτι τέτοιο. Ασχέτως τι συνέβαινε στους κόλπους της ομάδας.

«Κρατήσαμε χαμηλό προφίλ. Δεν βγήκαμε ποτέ ανοιχτά να βροντοφωνάξουμε πως πάμε για την άνοδο αν και μέσα μας το πιστεύαμε πραγματικά. Δουλέψαμε, γίναμε ομάδα και αγώνα με τον αγώνα σταθεροποιούσαμε την απόδοσή μας και στο τέλος το ταμείο ήταν κερδοφόρο. Γινόμασταν όλο και καλύτεροι και γι’ αυτό είχαμε αυτό το αποτέλεσμα».

Στο τουρνουά του Αμαρουσίου όμως δεν έπραξαν το ίδιο. Ο Άργης Καλαμάτας κατέβαλε την 3η θέση, εκπλήσσοντας πολλούς. Ένα γεγονός με δύο διαφορετικές αναγνώσεις όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κώστας Πετρόπουλος μιας και πλέον το χαρακτηριστικό του αιφνιδιασμού ή της όποιας υποτίμησης, δεν υφίσταται. Οι Καλαματιανοί έδειξαν ότι μπορούν να… δαγκώσουν.

«Δεν θέλαμε να κρυφτούμε. Χρησιμοποιήσαμε τους συγκεκριμένους αγώνες σαν βασική προετοιμασία της ομάδας. Προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ στην ομάδα και στα παιδιά ξεχωριστά. Είμαστε μία νεανική ομάδα όμως τα παιδιά που είναι στην ομάδα έχουν παραστάσεις από Α2, ακόμα και από Α1 με αρκετά μετάλλια στα ηλικιακά πρωταθλήματα. Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από παιδιά που έχουν “μπαρουτοκαπνιστεί” με τον Άργη από τη Γ’, ανεβήκαμε στη Β’ με αυτούς και οι ίδιοι αποτελούν τη βάση μας και φέτος. Πλαισιώθηκαν από εξαιρετικά παιδιά, περιπτώσεις μία προς μία που συμπληρώνουν το παζλ των αθλητών για να μπορέσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο πλήρεις σε όλες τις θέσεις.»

Οι ομάδες δεν είναι αντικείμενα, δεν είναι άψυχα όντα. Καθόλη τη διάρκεια της κουβέντας, έγινε σαφές πως ο τεχνικός των Καλαματιανών δεν επιλέγει την κάθε νέα προσθήκη με αγωνιστικά μόνο κριτήρια. Ενδιαφέρεται για τους χαρακτήρες αλλά και η διαδικασία να λαμβάνει χώρα με έναν τρόπο ευχάριστο, όχι αποστειρωμένο. Αυτός είναι ο αυτοσκοπός και η κύρια και βασική του μέριμνα.

«Είμαστε μια ομάδα ομάδα οικογένεια, Ομάδα με το όμικρον κεφαλαίο. Έχω πει στα παιδιά πως θέλω να έρχονται και να βλέπουν το κάθε ματς σαν να είναι το πρώτο τους ή το τελευταίο τους. Το πιστεύω πραγματικά. Αν ένας αθλητής ευχαριστιέται τον αγώνα, θα δώσει και το μάξιμουμ. Αυτό όμως σε ένα ομαδικό άθλημα προϋποθέτει να επικοινωνεί ο ένας με τον άλλο, να αισθάνονται καλά με αυτόν που έχουν δίπλα τους, συμπαίκτη και μόνο έτσι θα έρθει έρθει το αποτέλεσμα για όλη την ομάδα και τον καθένα χωριστά.»

Ο Άργης Καλαμάτας – όπως συμβαίνει και με άλλες ομάδες της επαρχίας – δεν προπονείται καθημερινά σαν σύνολο. Είναι όμως μαθημένοι σε αυτό και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βρίσκονται συχνά.

«Η αλήθεια είναι ότι είμαστε χωρισμένοι στα δύο όπως συμβαίνει και με κάποιες άλλες ομάδες της επαρχίας. Ο βασικός πυρήνας είναι στην Αθήνα. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε όλοι μαζί και να παίζουμε φιλικούς αγώνες για να μαθαίνει ο ένας τον άλλο καλύτερα με τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Έτσι είχαμε κάνει και τα προηγούμενα χρόνια και ευελπιστούμε πως θα εκμηδενιστεί η απόσταση και θα έχουμε ένα ομοιογενές σύνολο μαχητικό πάνω από όλα.»

Όπως έχει συμβεί και με όλους τους υπόλοιπους προπονητές και ο Κώστας Πετρόπουλος περιμένει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, εξηγώντας πως: «Θα είναι δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Και οι δύο όμιλοι είναι εξίσου δυνατοί. Θεωρητικά υπάρχουν κάποια φαβορί με κάποιες ομάδες μάλιστα να το έχουν δηλώσει και ρητά πως στόχο έχουν τη Α1 αλλά κριτής είναι το νερό.

Είναι τέτοιο το άθλημά μας και το φορμάτ του συγκεκριμένου πρωταθλήματος που δεν ξέρεις αν η απόδοση των ομάδων θα είναι ίδια από την αρχή μέχρι το τέλος. Μιλάμε κατά κύριο λόγο για ερασιτέχνες αθλητές που δεν έχουν το πόλο ως κύριο επάγγελμα, απλώνεται σε ένα πρωτάθλημα από το Δεκέμβρη μέχρι το Μάϊο όπου όλα μπορούν να γίνουν. Εμείς κοιτάζουμε αγωνιστική την αγωνιστική να γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί και να κυνηγάμε όλα τα αποτελέσματα. Πραγματικά θα δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό με τον οποιονδήποτε αντίπαλο συναντάμε είτε εντός είτε εκτός έδρας.»

«Ο Άργης Καλαμάτας έχει κατορθώσει μέσα σε τρία χρόνια να σκαρφαλώσει δύο κατηγορίες και να κρεμάσει δύο ασημένια μετάλλια. Θέλουμε να υπάρχει συνέχεια σε αυτό το σκαλάκι. Να παραμείνουμε στην κατηγορία και αν αυτό είναι εφικτό, να αποφύγουμε και τα play-out. Να περάσουμε καλά, να ζήσουμε την εμπειρία της Α2 που δεν θέλουμε να είναι μοναδική απλά η πρώτη μας για να χτίσουμε και τη συνέχεια και να βάλουμε τους στόχους της νέας σεζόν» η κατακλείδα που έβαλε ο νεαρός τεχνικός με την ελπίδα να πρυτανεύσει η λογική και να επικρατήσει η υγεία. «Όλα τα άλλα θα έρθουν» ολοκλήρωσε.

Το ρόστερ του Άργη Καλαμάτας για την αγωνιστική περίοδο 2023-24

ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  2009  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ   2010  ΦΟΥΝΤΑΡΙΣΤΟΣ

ΒΛΑΣΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ   1986  ΦΟΥΝΤΑΡΙΣΤΟΣ

ΔΟΥΡΔΟΥΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ   1992  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ    2003    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ (από Μίλωνα)

ΚΑΛΟΓΡΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ    1994   ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ

ΚΑΡΟΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ   1975    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΚΛΑΨΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   2001   ΑΜΥΤΝΙΚΟΣ

ΚΟΣΙΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ    2009  ΦΟΥΝΤΑΡΙΣΤΟΣ

ΨΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   1995   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ    1996  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ   1990   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ (από Νηρέα Χαλανδρίου)

ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ   2010   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΜΑΚΑΝΤΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ     2001    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ (από Ιωνικό)

ΜΠΛΑΖΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ     2004   ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ (από Ν.Ο. Καλαμακίου)

ΜΟΥΡΑΦΕΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ       2009     ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΝΕΓΚΙΖ ΦΑΙΔΩΝ   2000   Αμυντικός (από Νηρέα Χαλανδρίου)

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ     2009    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ    2009   ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ    1994    ΦΟΥΝΤΑΡΙΣΤΟΣ

ΣΜΑΤΩΒ ΛΕΩΝΙΔΑΣ      2002    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ (από Ηλυσιακό)

ΤΕΡΕΖΑΚΗΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ     1998   ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΤΖΙΑΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ     2009   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ   1985   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΑΡΓΥΡΑΓΓΕΛΟΣ   2000   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ (από Μίλωνα)

TΣΙΓΩΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ    2010  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΤΣΙΟΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ      2000    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΤΣΙΟΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  1996  ΦΟΥΝΤΑΡΙΣΤΟΣ

ΤΣΙΩΝΟΣ Απόστολος 2003 ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ (από Α.Ε. Χαιδαρίου)

ΦΑΝΑΡΙΩΤΟΓΛΟΥ   ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ    1978    ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ

ΦΙΡΦΙΛΙΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ-ΣΤΑΥΡΟΣ   2000   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

ΧΕΙΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ    2009   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA