Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ντόχα, Εθνική ομάδα πόλο ανδρών: «Κατάπιε» την Κίνα στην πρεμιέρα

Η «Επίσημη Πετυχημένη» δεν αντιμετώπισε όπως αναμενόταν το παραμικρό πρόβλημα στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα απέναντι στην Κίνα, ούσα σοβαρή και... πεινασμένη.

by Μάνος Φυρογένης

Η διαφορά δυναμικότητας ήταν πολύ μεγάλη για να κρύψει οποιαδήποτε έκπληξη η πρεμιέρα της Εθνικής ομάδας πόλο των ανδρών και τούτο αποδείχθηκε και επί του πρακτέως. Η «γαλανόλευκη» ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη και σοβαρή, πιεστική στην άμυνα, έψαξε το πέρασμα στον φουνταριστό, έφυγε στην κόντρα για να πετύχει εύκολα γκολ και έτσι, όμορφα και ωραία μπήκε με το δεξί στην προσπάθειά της να ανέβει στο πόντιουμ των νικητών σε back-to-back-to-back Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ξεκουράστηκε ο αρχηγός, Γιάννης Φουντούλης που δεν ήταν στη 13άδα.

Πρώτος σκόρερ του παιχνιδιού ο Ντίνος Γεννηδουνιάς με 5 γκολ σε ιδάρριθμες προσπάθειες που «χτύπησε» κυρίως στην κόντρα, ακολούθησε ο Γκιουβέτσης με τέσσερα. Αυτή ήταν η πιο ευρεία νίκη επί της Κίνας σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ραντεβού ίδια ώρα (09:30) δύο μέρες αργότερα απέναντι στη Βραζιλία, μια ομάδα που δεν αναμένεται να δημιουργήσει και εκείνη με τη σειρά της προβλήματα.

ΚΙΝΑ – ΕΛΛΑΔΑ 6-24

Τα… ζογκλερικά του Κώστα Κάκκαρη στην πρώτη ελληνική επίθεση δεν έπιασαν τόπο για να ακολουθήσει το κλέψιμο του Αργυρόπουλου-Κανακάκη και το πρώτο γκολ της Εθνικής ομάδα πόλο ανδρών διά χειρός Δημήτρη Σκουμπάκη.

Η άμυνα ζώνης δεν μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα μετόπισθεν της ελληνικής ομάδας με τον Άγγελο Βλαχόπουλο να μετουσιώνει σε γκολ το πέναλτι που κέρδισε ο Αργυρόπουλος-Κανακάκης. Η μπάλα περνούσε με κάθε ευκαιρία στα δύο μέτρα για να έρθει και η ώρα της Κίνας να ανοίξει λογαριασμό με τον Ρουί Τσεν σε παίκτη παραπάνω στο τέλος του χρόνου αφού η μπάλα έπαιξε περίεργο παιχνίδι στον Ζερδεβά.

Η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα ήταν εμφανής διά γυμνού οφθαλμού σε κάθε έκφανση του παιχνιδιού όμως κάποιες βιαστικές ελληνικές επιθέσεις δεν επέτρεπαν να μεγαλώσει η διαφορά περισσότερο. Δύο λεπτά πάντως πριν το τέλος της πρώτης περιόδου όταν η μπάλα γύρισε εξαιρετικά και με υπομονή, έβαλε και ο Νικολαΐδης το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ μετά από εξαιρετικό πέρασμα στο χέρι του από Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Κάτι πανομοιότυπο συνέβη και 6” πριν την λήξη του πρώτου οκταλέπτου με τον Στάθη Καλογερόπουλο να «ντύνεται» Παπαναστασίου και από εκεί και πέρα ήταν εύκολη η δουλειά για τον φουνταριστό του Ολυμπιακού που πολύ δύσκολα αστοχεί αν κατορθώσει και γυρίσει με πρόσωπο.

Και η πρώτη επίθεση της δεύτερης περιόδου ήρθε από τα δύο μέτρα με τον Βλαχόπουλο να σκοράρει στον παίκτη παραπάνω με τη λήξη του χρόνου και αφού είχε προηγηθεί νέα επέμβαση του Γου. Ο Ζερδεβάς είχε κατεβάσει ρολά και με το πέρασμα του χρόνου ολοένα και μεγάλωνε η απόσταση για μια ελληνική ομάδα που προσπαθούσε να φύγει στην κόντρα με κάθε ευκαιρία όπως συνέβη με τον Γκίλα, 5’21” πριν την ανάπαυλα. Το 7-1 ήρθε με μία από τις γνωστές «βόμβες» του Ντίνου Γεννηδουνιά από την περιφέρεια.

Η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών ήταν απόλυτα σοβαρή, έβγαζε ένταση στην άμυνα κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο των Κινέζων και με το τρίτο προσωπικό τέρμα του Νικολαΐδη, ο δείκτης του σκορ ανέβηκε στο 8-1 και λίγο αργότερα (1’47” για το ημίχρονο) στο 9-1 με τον Αργυρόπουλο-Κανακάκη. Από τον ίδιο τον παίκτη της Φερεντσβάτος σε… δευτερεύοντα αιφνιδιασμό ήρθε και το 10-1 προσφέροντας χαμόγελα στα παιδιά από τα σχολεία που κατέκλεισαν την πισίνα στη Ντόχα.

Από εκεί που το άφησε στο πρώτο ημίχρονο το έπιασε και στο δεύτερο με τον Γεννηδουνιά να ανεβάζει την απόσταση σε διψήφια τιμή. Η Εθνική έβγαλε την άμυνα με τον απροσπέλαστο Ζερδεβά ακόμα κι αν βρέθηκε με αριθμητικό μειονέκτημα με τον Ντίνο ωστόσο να μην χαρίζεται στη δική του κόντρα για το 12-1.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα «έσπασε το ρόδι» και για τον Κώστα Κάκαρη που πήρε την μπάλα στο κατάλληλο σημείο από τον Γκίλα ενώ το δεύτερό της τέρμα πέτυχε και η Κίνα (13-2) με τον Τσου στην πρώτη ολιγωρία ουσιαστικά σε όλο το παιχνίδι της ελληνικής άμυνας.

Η καλή άμυνα σε συνδυασμό με την εμπειρία έδινε την ευκαιρία συχνά πυκνά στους αθλητές του Βλάχου να φεύγουν στη κόντρα όπως συνέβη και πάλι με τον Γεννηδουνιά για το 14-2. Και δεύτερο προσωπικό τέρμα από τον Τσου με ένα καταπληκτικό σουτ στο «Γ» του Ζερδεβά που δεν μπορούσε να κάνει κάτι για το 14-3 και άμεση απάντηση από τον Γκιουβέτση στον παίκτη παραπάνω για το 15-3.

Πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να σταματήσει τον Γκιουβέτση από το «1» όταν τροφοδοτηθεί σωστά και πολλώ δε μάλλον όταν δεν υπάρχει μπλοκ. Ο περιφερειακός του Πανιωνίου «χτύπησε» με εκτέλεση στην απέναντι γωνία για το 17-4 αφού είχε μεσολαβήσει ένα κινεζικό γκολ.

Οι Κινέζοι όσο κι αν προσπαθούσαν ήταν αδύνατο να σταματήσουν τους Κάκαρη και Αργυρόπουλο-Κανακάκη που σκόραραν για το 19-4 πριν ο Άγγελος Βλαχόπουλος εκτελέσει από την περιφέρεια για το 20-4.

Με τα φρένα σπασμένα η «γαλανόλευκη» πετύχαινε το ένα γκολ μετά το άλλο όμως αυτό που χαροποιούσε περισσότερο ήταν η διάθεση που έδειχναν οι αθλητές του Θοδωρή Βλάχου στην άμυνα να μην επιτρέψουν τίποτα εύκολο στους αντιπάλους τους που δυσκολευόταν αρκετά ακόμα και να κυκλοφορήσουν τη μπάλα πόσο μάλλον να προβούν και σε τελική ενέργεια.

Ο Νικολαΐδης έβγαλε δύο μπλοκ στα ίσια, κέρδισε και πέναλτι το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Καλογερόπουλος για το 22-4 πριν έρθει το 23-4 διά χειρός Παπαναστασίου για το πρώτο του γκολ.

Ο Σκουμπάκης που άνοιξε τον… χορό των γκολ τον έκλεισε κιόλας από το σημείο του πέναλτι, εκτοξεύοντας τη διαφορά στο +20 (4-24)  με τους Κινέζους να διαμορφώνουν το τελικό 6-24 στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Τα οκτάλεπτα: 1-4, 0-6, 3-7, 2-7

Κίνα (Άσιτς): Γου, Ζου, Τσου 1, Πενγκ, Τζ. Ζανγκ 1, Ξιέ 2, Ζ. Τσεν, Ρ. Τσεν 1, Γ. Τσεν, Λίου, Τσ. Ζανγκ 1, Σεν, Λιανγκ

Ελλάδα (Βλάχος): Ζερδεβάς, Γεννηδουνιάς 5, Σκουμπάκης 2, Γκιουβέτσης 4, Παπαναστασίου 1, Γκίλλας 1, Αργυρόπουλος-Κανανκάκης 3, Αλαφραγκής, Κάκκαρης 1, Νικολαΐδης 3, Βλαχόπουλος 3, Τζωρτζάτος, Καλογερόπουλος 1

 

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA