Ως «ουδέτεροι» και χωρίς διακριτικά οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές σε διοργανώσεις της FINA!

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Στήριξη στην Ουκρανία και… ελαφρότερα μέτρα, χωρίς αποκλεισμούς περιλάμβανε χθες η τηλεδιάσκεψη του Μπιρό της FINA!

Καταγγέλλοντας εξαρχής τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συζητώντας συνεχώς τις επιπτώσεις του πολέμου σε αθλητές και διοργανώσεις του υγρού στίβου, το Μπιρό της FINA παραμένει και επίσημα αντίθετο στην γενική απαγόρευση όλων των αθλητών και αξιωματούχων των επικείμενων χωρών (Ρωσία-Λευκορωσία), διατηρώντας την θέση του ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές θα πρέπει να συμμετέχουν πια σε διοργανώσεις της FINA με ουδέτερη ιδιότητα. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε ομόφωνα από τη συντριπτική πλειοψηφία της Επιτροπής Αθλητών της FINA, η οποία εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της σε μια γενική απαγόρευση των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αθλητών και τη βιωσιμότητα των διοργανώσεων ενδέχεται να δικαιολογούν τον αποκλεισμό αθλητών ή/και ομάδων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Εκτός από τη δέσμευσή τους να παρακολουθούν τη σοβαρή κατάσταση και να λαμβάνουν περαιτέρω αποφάσεις, όπως ενδείκνυται, οι εκπρόσωποι του Μπιρό πρόσθεσαν στα μέτρα που έχει στη διάθεσή της η FINA ένα νέο καταστατικό που δίνει την δυνατότητα στους αρμόδιους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να επανεξετάζουν τη συμμετοχή αθλητών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο τρέχων πόλεμος στην Ουκρανία. Με αυτήν τη νομική βάση πλέον, η FINA θα μπορούσε (ενδεχομένως) να εμποδίσει αθλητές και αξιωματούχους από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να παρευρεθούν σε οποιαδήποτε επερχόμενη διεθνή διοργάνωση, εάν η παρουσία τους επηρεάζει την ασφάλεια και την ευημερία των υπόλοιπων αθλητών και μελών ή θέτει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή του αγώνα.

Επιπλέον, αναμένεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία να επανεξετάσει προσεκτικά όλο το αγωνιστικό καλεντάρι προτού λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις για την αναστολή αθλητών ή ομάδων από αυτές τις διοργανώσεις. Οποιαδήποτε κίνηση πραγματοποιηθεί, θα είναι πρωτίστως με σεβασμό προς όλους τους αθλητές και τα δικαιώματά τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων.

Κλείνοντας, ομόφωνα το FINA Bureau εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του προς την ουκρανική κοινότητα του υγρού στίβου, η οποία περιλάμβανε οικονομική βοήθεια σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία (LEN) προς τις Ομοσπονδίες Κολύμβησης, Καταδύσεων και Καλλιτεχνικής Κολύμβησης της Ουκρανίας. Μια συντονιστική επιτροπή, η οποία υπό την καθοδήγηση του Antonio da Silva (Μέλος του Γραφείου FINA και Πρόεδρος της LEN), θα υλοποιήσει αυτή την πρωτοβουλία.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA