Ολυμπιακοί αγώνες: Άπνοια ή τεχνική κολύμβηση?

by Aquafeed 24

Μια από τις μεγάλες φιλοδοξίες όλων των αθλητών που φτάνουν στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο είναι να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μέγιστο αθλητικό γεγονός στον κόσμο που, κάθε 4 χρόνια, συγκεντρώνει την άβαντ γκάρντ των αθλητών από όλη την υφήλιο.

Τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξαν πολλές φήμες, έγιναν προσπάθειες και δοκιμές για τις υποβρύχιες δραστηριότητες, συγκεκριμένα με τη χρήση μονοπέδηλου, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, πρώτα ως άθλημα επίδειξης και στη συνέχεια ως επίσημο άθλημα. Ωστόσο, οι υποβρύχιες δραστηριότητες της άπνοιας, της τεχνικής κολύμβησης, του ράκμπι και του χόκει, δεν θα συμπεριλαμβάνονται ως αθλήματα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο του 2020, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

 Η CMAS προωθεί την Άπνοια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την τελευταία αγωνιστική χρονιά (2017-2018) αυτή η τάση έχει αρχίσει να αλλάζει και μετονομάστηκε σε Ελεύθερη Κατάδυση. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων (CMAS), μια οργάνωση επίσημα αναγνωρισμένη από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προωθεί με μεγαλύτερο ενδιαφέρον την ένταξή της ελεύθερης κατάδυσης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο που γράφτηκε τις τελευταίες ημέρες από τον Davrell Tien (το ονομά του συνδέεται κυρίως με το υποβρύχιο ράγκμπι) έχει ως εξής: “Η CMAS θεωρεί την άπνοια ως το καλύτερο άθλημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ” στο άρθρο αναφέρονται πολλά σημεία στα οποία η πρόεδρος αυτής της οργάνωσης, η Ρώσσίδα Άννα Αρζανόβα πιστεύει ότι στο Παρίσι (Γαλλία), την πόλη υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2024, θα είναι πιο εφικτό να συμπεριληφθεί ως άθλημα η άπνοια, περισσότερο από την τεχνική κολύμβηση.

Ένας από τους καλούς λόγους για να σκεφτεί κανείς την επιστροφή της άπνοιας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 είναι ότι: τα υποβρύχια αθλήματα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1900, όπου πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με τίτλο «Υποβρύχια Κολύμβηση» στην οποία, σε μέγιστη απόσταση 60 μέτρων, οι διαγωνιζόμενοι έλαβαν 2 βαθμούς για κάθε μέτρο κάτω από το νερό και 1 βαθμό για κάθε δευτερόλεπτο που παρέμειναν βυθισμένοι, κερδίζοντας τα σημεία με ένα συνδυασμό απόστασης και χρόνου.

Το μεγάλο ταξίδι της τεχνικής κολύμβησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η τεχνική κολύμβηση είναι στο πρόγραμμα των Παγκόσμιων Αγώνων από το 1981, και φιλοξενείτε σε πάρα πολλές διοργανώσεις Παγκόσμιες. Ωστόσο, ένας από τους βασικούς περιορισμούς που θα μπορούσε να έχει η τεχνική κολύμβηση (Finswimming στα αγγλικά) στην πορεία της ένταξης της στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η ομοιότητα του ονόματος της στα αγγλικά με τη Διεθνή Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) του παγκόσμιου και ολυμπιακού αθλητισμού.

Άπνοια, τεχνική κολύμβηση ή ένας συνδυασμός και των δύο;

Κατά τη γνώμη του συντάκτη: ο Miguel Cedeño (ο οποίος ήταν αθλητής, προπονητής και αρχηγός σε πολλά υποβρύχια αθλήματα, διευθυντής του οργανισμού Sportub.org και της διαδικτυακής πύλης Sportalsub.net), η CMAS στοιχηματίζει στην άπνοια, αλλά ίσως όχι στην παραδοσιακή όπως είναι η στατική ή δυναμική στην πισίνα ή οι δοκιμές σε βάθος ή στη θάλασσα, αλλά έχει δημιουργήσει νέες δοκιμές άπνοιας: Ταχύτητα (100 μέτρα υποβρύχια) ή Αντοχή (8 × 50μέτρα και 16 × 50 μέτρα όπου ο στόχος δεν είναι η επίτευξη μεγαλύτερη απόσταση, αλλά να το κάνουμε σε άπνοια στο συντομότερο χρονικό διάστημα).

Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, δεδομένου ότι πριν από την άφιξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα άθλημα πρέπει να ασκηθεί μαζικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τεχνική κολύμβηση έχει συμπεριληφθεί στους Παγκόσμιους Αγώνες αλλά όχι ακόμα η άπνοια. Η CMAS συνεχίζει να προωθεί το ενδιαφέρον της για την επίτευξη του στόχου, το να συμπεριληφθεί τουλάχιστον ένα υποβρύχιο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για άλλα αθλήματα στη συνέχεια. Μέχρι στιγμής όμως η τεχνική κολύμβηση παραμένει το μόνο που αναγνωρίζεται επισήμως ως αθλητισμός από τη ΔΟΕ και περιλαμβάνεται στους Παγκόσμιους Αγώνες, ώστε να μπορούμε να αναρωτηθούμε και να ζητήσουμε από την κοινότητα: Είναι η CMAS στο σωστό δρόμο με την προσπάθεια της αυτή να συμπεριληφθεί η  άπνοια στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

… ο χρόνος θα δείξει…

Αυτές τις ημέρες το βλέμμα όλων όσων παρακολουθούν την τεχνική κολύμβηση, είναι στραμμένο στο Eger της Ουγγαρίας, όπου σήμερα ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο τεχνικής κολύμβησης και θα διαρκέσει έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Πηγή: www.sportalsub.net

You may also like

Leave a Comment

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA