Ο ήλιος της Ρωμιοσύνης πέρασε στην αθανασία…

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Φτωχότερος θα είναι από σήμερα (02/09), ο Ελληνικός πολιτισμός, αποχαιρετώντας τον μεγαλύτερο μουσικοσυνθέτη της Ελλάδας, Μίκη Θεοδωράκη, σε ηλικία 96 ετών.

Ο καταξιωμένος συνθέτης, στιχουργός, διευθυντής ορχήστρας και πολιτικός θα μείνει στην ιστορία για τα έργα ανεκτίμητης αξίας και πολιτιστικής κληρονομιάς που προσέφερε στον Ελληνικό πολιτισμό. Ο άνθρωπος πίσω από τον χορό χωρίς σύνορα, «Συρτάκι»… Ο καλλιτέχνης ορόσημο για την μελοποιημένη ποίηση του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Ελύτη και του Νερούδα… Ο Μίκης Θεοδωράκης θα μπορούσε να θεωρηθεί «πατέρας» του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αφήνοντας μια τεράστια μουσική παρακαταθήκη και όχι μόνο.

Διώχθηκε για τις ιδέες και τις θέσεις του επί σειρά δεκαετιών, αντιστάθηκε με τον δικό του τρόπο καλλιτεχνικό ή μη και με όπλο τα βιώματά του από τα σημαντικότερα γεγονότα της εγχώριας ιστορίας, προσέφερε στην Ελλάδα πολύτιμα έργα, αλλά και “μαθήματα”…

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ είχε ασχοληθεί και με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Διαχρονικός ακτιβιστής και χωρίς κοινωνικό και καλλιτεχνικό εφησυχασμό, ο Μίκης Θεοδωράκης, τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983 και προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης το 2000.

Ο Θεοδωράκης ένωσε τον εργάτη με τον νομπελίστα, ακούστηκε σε μέγαρα και σε καπηλειά και τόνωσε τη λαϊκή πάλη αυτού λαού σε δύσκολες εποχές. Μας ένωσε, μας πείσμωσε, μας πλήγωσε μεταγενέστερα με δηλώσεις του… Σε έναν αιώνα ζωής, ωστόσο, ο καθένας μπορεί να επιλέξει το σημείο που θέλει για τη ζωή του και να τον κρίνει για αυτό. Δεν μπορούμε ωστόσο να λησμονούμε. Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τόνισε ότι «Αφήνει αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής.

Να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Ελλάδα θρηνεί, αλλά δεν ξεχνά την προσφορά του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη της.

«Βουνά, βουνά σας χαιρετώ
φεύγω για μακριά
για ταξίδι μεγάλο δίχως πηγαιμό
δίχως γυρισμό.
Βουνά, βουνά σας χαιρετώ
φεύγω για μακριά.

Δεν κιότεψα, δεν λύγισα
και τη ζωή αψήφησα», στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης.

Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA