Ψυχή βαθιά, δύναμη εκ των έσω, από τον πυθμένα. Εκεί που δεν πιάνει η λογική, δεν αγγίζει. Τρομάζει με τις κρυφές δυνατότητες και τις υπερβατικές της φύσεις. Το ανεξήγητο, αυτό που δε μπορεί να αιτιολογηθεί, δηλιάζει σε κάθε ΥΠΕΡ που τα μαθηματικά δεν μπορούν να υπολογίσουν.

Σε αυτή τη ζωή – στο ανθρώπινο ον τουλάχιστον – δεν υπάρχει “δεν μπορώ” αλλά “δεν θέλω”. Κλισέ μεν, πέρα για πέρα αληθινό δε. Και αυτοί οι υπεράνθρωποι φροντίζουν να υπερβάλλουν εαυτόν, να κάνουν ό,τι φαντάζει αδύνατο δυνατό για να παρακινήσουν, να αφυπνίσουν. Να δώσουν το παράδειγμα. Όχι προς προσωπική αναγνώριση. Άλλωστε αυτή δέχεται εκπτώσεις στους καιρούς μας ενώ θα έπρεπε να “φωταγωγείται” σε περιπτώσεις σαν και αυτή. Αλλά προς γνώση και επίρρωση μιας κατάστασης, μιας συνθήκης. Επί του πρακτέως. Όπως συμβαίνει – για μία ακόμα φορά – την τελευταία εβδομάδα με τον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη.

Το ταξίδι του IRON MAN Χαράλαμπου, ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη (1/11) από τη Σούδα με τελικό προορισμό το λιμάνι της Σητείας. Στόχος; Να κολυμπήσει την Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη, κατά μήκος της ακτογραμμής της. Ο γνωστός παραολυμπιονίκης έθεσε ως σκοπό να καλύψει 250 μίλια σε ανοιχτή θάλασσα για να να στηρίξει το θεσμό των σκύλων-οδηγών Ελλάδος ώστε κάθε τυφλός συμπολίτης μας να αποκτήσει έναν τέτοιο σκύλο και να μπορέσει να βγει από το σπίτι του, να είναι αυτόνομος.

Φυσικά πρόκειται για το μεγαλύτερο κολυμβητικό εγχείρημα παγκοσμίως από αθλητή με οπτική αναπηρία. Ο 42χρονος Χαράλαμπος Ταϊγανίδης γεννημένος σε ένα χωριό της κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε να ασχοληθεί με την κολύμβηση ούτως ώστε να ξεπεράσει τη φοβία του με το νερό. Αφού είχε αρχίσει όμως να διακρίνεται σε πανελλήνιο επίπεδο, του γνωστοποιήθηκε ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την ορατότητά του και κάνει τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς, να ατροφούν.

Φυσικά δεν το έβαλε κάτω, ίσα ίσα. Το πλούσιο παλμαρέ του με διακρίσεις και μετάλλια διαρκώς αυξάνεται (10 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής) και αφού κολύμπησε πέρυσι τέτοια εποχή την απόσταση Ρόδου Σύμης (50 χλμ) για να τιμήσει τον “δικό της” Πανορμίτη, ο  υπερ-ήρωας Χαράλαμπος απέδειξε για μία ακόμα φορά πως “Η σωτηρία της ψυχής, είναι πολύ μεγάλο πράγμα”. Συγχαρητήρια Χαράλαμπε, είσαι παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς και φωτεινός σηματοδότης, υπέρλαμπρος.

Ο άθλος του Ταϊγανίδη αναμένεται να λάβει τέλος – μέχρι τον επόμενο δηλαδή – την Πέμπτη (9/11) και στη Σητεία του επιφυλάσσουν σπουδαία υποδοχή. Εξού και η ανακοίνωση του δήμου: