Νέα δεδομένα στην παγκόσμια εκπροσώπηση των αθλητών – Εκλογές στην Βουδαπέστη για την Επιτροπή Αθλητών της FINA!

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Όπως όλα δείχνουν, το «πάνω χέρι» στην εκλογή της Επιτροπής Αθλητών FINA θα έχουν πια οι αθλητές και αθλήτριες του υγρού στίβου – Κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου της Βουδαπέστης οι εκλογές! 

Η Επιτροπή Αθλητών της FINA δεν θα είναι πλέον μια εντελώς «εσωτερική» υπόθεση αφού η τρέχουσα Διοίκηση συμφώνησε να αλλάξει το σύστημα εκλογής μελών, ώστε οι αθλητές να μπορούν να καθορίζουν σημαντικά την εκπροσώπησή τους στο «Μπιρό», αλλά και στην διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν τον υγρό στίβο.

Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να δηλωθούν από τις εθνικές τους ομοσπονδίες στην εκλογική διαδικασία (εφόσον το επιθυμούν), αν και οι οδηγίες προτείνουν στα μέλη της FINA να αποφασίσουν ανεξάρτητα και ομόφωνα για το ποιοι θα εκπροσωπήσουν το σύνολο των αθλητών και αθλητριών, μεταξύ παλαιότερων και νεότερων μελών.

Αναμένονται ακόμα ωστόσο, οι κινήσεις των ομοσπονδιών, ποιοι/ποιες θα δηλωθούν στην εκλογική διαδικασία και… με ποια κριτήρια, καθώς ο αριθμός των αθλητών είναι αρκετά μεγάλος. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Βουδαπέστη.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς η Διεθνής Ένωση Κολυμβητών θα μπορούσε να επηρεάσει την παραπάνω διαδικασία, καθώς γενικότερα εκπροσωπεί την πλειοψηφία των αθλητών μόνο σε επίπεδο εθνικών ομοσπονδιών έως τώρα… Το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εγχείρημα: «οι αθλητές που επιλέγουν αθλητές» θα φανεί στην Βουδαπέστη, τον Ιούνιο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ακεραιότητα λήφθηκε υπόψη καθώς οι «μεταρρυθμιστές» της FINA σχεδίαζαν καιρό τις επικείμενες αλλαγές. Το έντυπο αίτησης υποψηφιότητας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ερωτήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να τονίσουν την σημασία της εκάστοτε διαδικασίας, σε περίπτωση που ένας αθλητής έχει βρεθεί θετικός σε τεστ ντόπινγκ ή έχει διαπράξει άλλες παραβιάσεις των κανόνων του αθλήματος.

Αναλυτικά η δήλωση της Επιτροπής Αθλητών της FINA:
«Το Γραφείο της FINA συνεδρίασε και ενέκρινε μια σειρά από εκλογικά ορόσημα για την Επιτροπή Αθλητών της FINA που θα ενισχύσουν τη φωνή των αθλητών στον υγρό στίβο.

Στις εκλογές της Επιτροπής Αθλητών της FINA, που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του 19ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FINA στη Βουδαπέστη (HUN), η FINA θα έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη Επιτροπή Αθλητών, αποτελούμενη από ενεργούς και πρόσφατα αποσυρμένους αθλητές.

Η Επιτροπή Αθλητών της FINA θα συνεχίσει να εκπροσωπείται και στους έξι κλάδους-αθλήματα, με ένα μέλος να διορίζεται σε κάθε μία από τις Τεχνικές Επιτροπές της FINA (καταδύσεις, ψηλές καταδύσεις, open water, κολύμβηση, καλλιτεχνική κολύμβηση και υδατοσφαίριση).

«Σήμερα σηματοδοτείται ένα άλλο συναρπαστικό κεφάλαιο δίνοντας στους αθλητές μεγαλύτερη φωνή και επιρροή στις αποφάσεις του υγρού στίβου», δήλωσε ο πρόεδρος της FINA Husain Al-Musallam. «Το να εκλέγονται αθλητές στην Επιτροπή Αθλητών της FINA από τους συναθλητές τους σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενδυνάμωση των αθλητών στην κοινότητα των υδρόβιων στίβου.

Μετά την ανακοίνωση του Προεδρείου, η FINA καλεί τις Ομοσπονδίες Μέλη της να υποβάλουν υποψήφιους αθλητές έως τις 21 Μαρτίου 2022.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της FINA θα εξετάσει τις υποψηφιότητες έως τις 21 Απριλίου 2022, με την περίοδο ψηφοφορίας να τρέχει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το Γραφείο της FINA θα συνεδριάσει κατά τη διάρκεια του 19ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FINA για να εγκρίνει Διορισμένους Αθλητές και Επίτιμα Μέλη, με την ανακοίνωση να γίνει στο τέλος της διοργάνωσης.

Επί του παρόντος, η Επιτροπή Αθλητών της FINA προεδρεύεται από την Penny Heyns. Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης κολύμβησης από τη Νότια Αφρική υποστήριξε σθεναρά τις αλλαγές και στις δύο εκλογικές διαδικασίες.

«Ως πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της FINA και επί μακρόν μέλος της Επιτροπής Αθλητών της FINA, χαίρομαι που η FINA θα πραγματοποιήσει τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της Επιτροπής Αθλητών στη Βουδαπέστη», δήλωσε ο Heyns. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, έχω δει την Επιτροπή να αυξάνεται από δύναμη σε, ειδικά τις δύο προηγούμενες θητείες με την καθιέρωση δημοκρατικών εκλογών καθώς και επτά ψηφοφορίες στο Κογκρέσο. Πιστεύω ότι η νέα Επιτροπή Αθλητών της FINA θα δώσει στους αθλητές μεγαλύτερη φωνή, αντιπροσωπευτική της φωνής των αθλητών, με την πλειοψηφία των μελών να είναι είτε ενεργοί αθλητές είτε αθλητές που έχουν αποσυρθεί πρόσφατα».

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA