Πραγματοποιήθηκε χθες στην Όστια της Ιταλίας η κλήρωση της νεοσύστατης διοργανώσης με την επωνυμία Γιουρόπα Κάπ.

Είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαΐκής Ομοσπονδίας (LEN) για το άθλημα της υδατοσφαίρισης, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Αμέσως μετά την κλήρωση που έφερε την εθνική ομάδα των γυναικών απέναντι στην Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, και την Τουρκία, ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Μορφέσης μίλησε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας και αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό γεγονός.

“Πρόκειται για ένα μικρό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια των παικτριών και των προπονητών των εθνικών ομάδων της Ευρώπης. Θα δοθούν δύσκολοι και ανταγωνιστικοί αγώνες. Είναι μια ιδανική προετοιμασία ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνει το καλοκαίρι στην Βαρκελώνη και φυσικά για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί το 2018. Είναι μια χρυσή ευκαιρία οι παίκτριες να παραμείνουν συγκεντρωμένες και με σπουδαίο κίνητρο. Εκτιμώ ότι μετά την πρώτη φάση των αγώνων που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο οι περισσότερες από τις παίκτριες θα γυρίσουν στις ομάδες τους με την καλύτερη Δδνατή προπαρασκευή” υποστηρίζει ο Γιώργος Μορφέσης.

Μιλώντας για την κλήρωση που μας έφερε αντιπάλους με δύο πολύ καλές ομάδες και με δύο υποδεέστερες, ο Γιώργος Μορφέσης υποστηρίζει.

“Η κλήρωση έφερε σε κάθε όμιλο τρεις καλές ομάδες και δύο που ακόμη δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Είναι σίγουρο ότι οι τρεις ομάδες, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία θα προχωρήσουν στην τελική φάση. Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πρώτη ομάδα του συγκεκριμένου ομίλου θα προκριθεί κατευθείαν στην ημιτελική φάση του φάιναλ σιξ. Άρα υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο για την πρώτη θέση του ομίλου. Η Ευρωπαΐκή Ομοσπονδία αντιγράφει στο Γιουρόπα Καπ τον τρόπο διεξαγωγής του φάϊναλ σιξ στο Τσάμπιονς λιγκ των αντρών σε σωματειακό επίπεδο”.

Η Ελλάδα θα διοργανώσει τον όμιλο αυτό, χωρίς κανείς να γνωρίζει σε ποια πόλη της χώρας θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες.

Ποιος θα είναι ο προγραμματισμός για την εθνική μας ομάδα;

“Είναι αλήθεια ότι άλλαξαν τα δεδομένα αφού αρχικά υπήρξε η φημολογία ότι θα παίξουμε την πρώτη φάση των αγώνων το Νοέμβριο. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα γίνει, γεγονός που αλλάζει λίγο τον προγραμματισμό μας. Θα ήθελα να καλέσω τα κορίτσια μία φορά τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και μία τον Ιανουάριο. Είναι σίγουρο βέβαια ότι θα προετοιμαστούμε και πριν την έναρξη των αγώνων, δηλαδή το Φεβρουάριο”.

Ποιες θα είναι οι επιλογές του Γιώργου Μορφέση στην φετινή Εθνική ομάδα;

“Δεν έχω αποφασίσει ακόμη για τις επιλογές μου. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποια κορίτσια τα οποία λείπουν όπως για παράδειγμα η Κότσια βρίσκεται στην Αμερική, ενώ φημολογείται ότι και η Πρωτοπαπά θα πραγματοποιήσει το υπερατλαντικό ταξίδι για σπουδές. Θα ήθελα να δώσω ευκαιρίες στα νέα κορίτσια, αυτά τα οποία πρωταγωνίστησαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων γυναικών που έγινε το Σεπτέμβριο στο Βόλο. Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να πάρουν μια ευκαιρία. Να κάνουν ένα βήμα παραπάνω”.

Τέλος ο Γιώργος Μορφέσης αναφέρθηκε και στο αντρικό πόλο. Η εθνική μας ομάδα θα αγωνιστεί σε έναν όμιλο που θα γίνει στην Κροατία και η άποψη του Γιώργου Μορφέση είναι ότι η διοργάνωση αυτή αποτελεί για τους άντρες ένα μίνι ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

“Μπορεί το γυναικείο πόλο να παίζεται και εκτός Ευρώπης, αφού πολλές ομάδες όπως ο Καναδάς, η Αμερική, η Αυστραλία δεν βρίσκονται στην “Γηραιά ήπειρο”, το αντίθετο συμβαίνει με το ανδρικό πόλο όπου όλες οι καλές ομάδες βρίσκονται στην Ευρώπη. Άρα για τα αγόρια μας είναι ένα μεγάλο κίνητρο, μια σπουδαία διοργάνωση που θα τους κάνει πολύ καλό”.