Με επίσημη ανακοίνωση δήλωσαν… απουσία οι Εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών της Βραζιλίας από το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα, προκαλώντας αναστάτωση μετά την κλήρωση και την διαμόρφωση των Ομίλων!

Υπενθυμίζουμε ότι η Βραζιλία προκρίθηκε στην Φουκουόκα, κατακτώντας το Ασημένιο μετάλλιο στους Παναμερικανικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Bauru πριν από δύο εβδομάδες, τόσο στην διοργάνωση των ανδρών όσο και των γυναικών.

Την Τετάρτη 19/04, η Συνομοσπονδία Υγρού Στίβου της Βραζιλίας (CBDA), μέσω της επιτροπής υδατοσφαίρισης της, ανακοίνωσε επίσημα ότι οι ομάδες υδατοσφαίρισης τους δεν θα αγωνιστούν στο Πρωτάθλημα Φουκουόκα. Όπως ανακοινώθηκε, η Συνομοσπονδία ενημέρωσε ήδη την World Aquatics για αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε ξαφνικά.

«Ο σχεδιασμός για το 2023 δεν περιλάμβανε εξαρχής τη συμμετοχή των ομάδων γυναικών και ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα. Ο κύριος στόχος των ομάδων υδατοσφαίρισης για τη φετινή σεζόν είναι να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω των Παναμερικανικών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στο Σαντιάγο της Χιλής», ανακοίνωσε η Ομοσπονδία.

, η επιτροπή υδατοσφαίρισης της CBDA αφιέρωσε μέρος του προϋπολογισμού σε αγώνες προπόνησης και προετοιμασίας, οι οποίοι θα διεξαχθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους στην Ευρώπη ως μέρος της προετοιμασίας για τους Παναμερικανικούς Αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

«Η μορφή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, στην Ιαπωνία, θα έπαιρνε ένα σημαντικό ποσό του προϋπολογισμού και θα έκανε και τις δύο ενέργειες ανέφικτες», ανακοίνωσε η Ομοσπονδία.

Ποιος θα καλύψει τις κενές θέσεις;

Μετά την Κλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, η Εθνική Ανδρών της Βραζιλίας βρέθηκε στον όμιλο Γ με την Κροατία, την Ουγγαρία και την Ιαπωνία. Η Εθνική Γυναικών αντίστοιχα, θα έπρεπε να παίξει με τις: Ελλάδα, Ιταλία και Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η επόμενη ομάδα με την αμέσως υψηλότερη βαθμολογία στα «ηπειρωτικά» προκριματικά θα κληθεί να καλύψει την Βραζιλία – δημιουργώντας μια κενή θέση στην φάση των Ομίλων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Οι ομάδες ανδρών και γυναικών της Αργεντινής κέρδισαν χάλκινα μετάλλια στο Παναμερικανικό Πρωτάθλημα, επομένως πλέον δικαιούνται να συμμετέχουν στην θέση των Βραζιλιάνων στην Φουκουόκα!

Μόνο τρεις ομάδες συμμετείχαν στο Παναμερικανικό Πρωτάθλημα ανδρών και τέσσερις στο αντίστοιχο τουρνουά γυναικών (στην 4η θέση τερμάτισε το Περού).

Εάν ούτε η Αργεντινή ούτε το Περού αποδεχτούν την πρόσκληση και υπάρχει ακόμα μια μη καλυμμένη θέση, τότε το οποιοδήποτε κενό θα πρέπει να καλυφθεί από την επόμενη ομάδα(ες) με την υψηλότερη θέση κατάταξης από το αντίστοιχο ηπειρωτικό προκριματικό τουρνουά ή τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα με την εξής σειρά: Ασία, Αμερική, Ευρώπη, Ωκεανία και Αφρική.

Το Ιράν (άνδρες) και η Ταϊλάνδη (γυναίκες) ανήκουν στις χώρες που δεν προκρίθηκαν, όμως κατέχουν την αμέσως υψηλότερη-επόμενη θέση από τα ασιατικά προκριματικά και θα προσκληθούν εάν οι άλλες ομάδες της Νότιας Αμερικής (Αργεντινή / Περού) δεν καλύψουν την κενή θέση που εμφανίστηκε μετά την αποχώρηση της Βραζιλίας. Οι ασιατικές ομάδες που δεν προκρίθηκαν είναι η Νότια Κορέα (άνδρες) και η Σιγκαπούρη (γυναίκες). Η Γεωργία (άνδρες) και Κροατία (γυναίκες) είναι οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές ομάδες με την αμέσως υψηλότερη κατάταξη που δεν έχουν προκριθεί από την Ευρώπη.

Επιπλέον, η Βραζιλία αναμένεται να στείλει κανονικά τις ομάδες της στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στη Ρουμανία (άνδρες) και στην Πορτογαλία (γυναίκες).

«Αξίζει να θυμηθούμε ότι φέτος θα διεξαχθούν τα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα κάτω των 20 ετών και η Βραζιλία θα στείλει και τις δύο της ομάδες (ανδρών και γυναικών).

Το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι, με αυτόν τον τρόπο, τα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας, θα αξιοποιηθούν κατάλληλα, στοχεύοντας στο κύριο επίκεντρο της τροπολογίας: την προετοιμασία της νέας γενιάς για τους ΟΑ του Παρισιού 2024», καταλήγει η CBDA στην ανακοίνωσή της.