Ο Δημήτρης Μάρκος μας άφησε το καλύτερο για το τέλος στο πρωινό πρόγραμμα της 2ης μέρας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης. Με 7:52.60 στα 800μ ελεύθερο έκανε νέο ατομικό ρεκόρ, έπιασε το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα του 2023 και έμεινε εκτός του μεγάλου τελικού για μόλις 0.12 του δευτερολέπτου. Στο σύνολο κατέκτησε την πολύ τιμητική 11η θέση όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ένα χρόνο μετά την 18η της Βουδαπέστης. Παρακολουθήσαμε μαζί στη μεικτή ζώνη την 3η και τελευταία σειρά που ακολούθησε τη δική του, στην οποία κρίθηκε και η οκτάδα του τελικού. Τα συναιισθήματά του ανάμεικτα γιατί από τη μία είχε εκπληρώσει ήδη το στόχο κάθε αθλητή, δηλαδή το ατομικό ρεκόρ στον αγώνα στόχο, και από την άλλη ήθελε σαν τρελός τον τελικό: «Ήξερα ότι σε αυτά τα αγωνίσματα που δεν έχουν ημιτελικούς έπρεπε να κάνω ατομικό ρεκόρ το πρωί, κάτι που εν τέλει έκανα παρότι δεν μπόρεσα να περάσω τελικό. Θα προετοιμαστώ ώστε να μπορώ να προκίνομαι με εύκολες κούρσες το πρωί να προκρίνομαι στον τελικό στς επόμενες διοργανώσεις. Ήταν μία χρονιά με πάρα πολλούς αγώνες, ξέραμε εξαρχής ότι πρέπει να είμαι συνέχεια σε καλή κατάσταση αλλά να κάνω και προπόνηση ταυτόχρονα. Από θέμα προπονητικής ήταν αρκετά ιδιαίτερη θα έλεγα αλλά με τον προπονητή μου, Αλέξανδρο Μοράρη, τα καταφέραμε. Εδώ, στην τελευταία διοργάνωση της χρονιάς βγήκε το ατομικό ρεκόρ, παρά την κούραση».

Ο Μάρκος είναι ένας αθλητής που ζει και αναπνέει γα τις μεγάλες διοργανώσεις, δεν τον φοβίζουν οι αγώνες και αυτό το έχει αποδείξει από το 2020 και μετά που σταθερά βελτιώνεται, πιάνει όρια και συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα ραντεβού. Για την αγωνιστική του ψυχολογία και το mindset που έχει, τόνισε: «Εκτός από τη φυσική κατάσταση και την ψυχολογία για μένα είναι πολύ σημαντικό το μυαλό, ο τρόπος σκέψης. Εφόσον καταφέρει κάποιος να πάρει τον έλεγχο του μυαλού του, μπορεί να τα κάνει όλα και είναι θέμα χρόνου να εκπληρώσει και τους στόχους του».

Σε ερώτηση για το αν δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε κάποιο από τα 4 αγωνίσματα που θα συμμετάσχει (200-400-800-1500μ ελεύθερο), πρόσθεσε: «Δε λειτουργώ έτσι, θεωρώ ότι όποιος σκέφτεται έτσι έχει χάσει το παιχνίδι. Κάθε κούρσα είναι διαφορετική, είναι αγώνες 7 ημερών και από μέρα σε μέρα μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Τώρα τελείωσε το 800άρι και πάμε για τα επόμενα».