Η Αργυρή Ολυμπιονίκης στα 200μ μικτή ατομική και στα 4×100μ μικτή ομαδική, του Ρίο ντε Τζανέϊρο, Μαντλίν Γκρόουβς, επέλεξε να μην αγωνισθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, διαμαρτυρόμενη για την «διαστροφή του μισογυνισμού» στον αθλητισμό, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά προ εβδομάδων. Παρέμεινε σταθερή στις απόψεις της και υποστήριξε την θέση της σθεναρά, χωρίς να υπολογίσει μετάλλια και επιτυχίες, που πολύ πιθανόν να έφερνε εκπροσωπώντας την χώρα της.

Πρόσφατα δήλωσε: «Ήταν υπέροχο να έχω όλη αυτήν την υποστήριξη και για να είμαι ειλικρινής, ήταν κάτι τρομακτικό», είπε η Γκρόουβς, μιλώντας στην εφημερίδα «Sydney Morning Herald», στην πρώτη της δημόσια δήλωση μετά την απόφαση της και πρόσθεσε: «Έλαβα μεγάλη υποστήριξη από ορισμένα άτομα στην ομάδα, αθλητές και προπονητές. Και νομίζω, ότι άξιζε τον κόπο», πρόσθεσε. «Δεν μπορείτε πλέον να εκμεταλλεύεσθε νεαρές γυναίκες και κορίτσια, να τις ντροπιάζετε ή να τις εκθέτετε και μετά να περιμένετε να σας εκπροσωπούν για να κερδίσετε το ετήσιο μπόνους σας. Τελείωσε», ήταν η τοποθέτηση της Γκρόουβς.

Ως απάντηση στις δηλώσεις της Γκρόουβς, η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Κολύμβησης παραδέχτηκε ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά στο άθλημα, αυξανόταν τις τελευταίες δεκαετίες. Δρώντας άμεσα, δημιούργησε μια γυναικεία επιτροπή για την διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και οι γυναίκες. «Ήταν απογοητευτικό να χάσω μια τέτοια ευκαιρία, αλλά τα πιθανά οφέλη, υπερτερούν απολύτως του κινδύνου. Εάν αυτή η ανεξάρτητη επιτροπή, μπορεί να παράξει σημαντικά αποτελέσματα, που θα κάνουν τον αθλητισμό ασφαλέστερο και πιο ευχάριστο για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, όχι μόνο για τα κορίτσια και τις γυναίκες, αυτό θα είναι πιο πολύτιμο από ένα Ολυμπιακό μετάλλιο», επεσήμανε η Γκρόουβς.

Η 26χρονη πρωταθλήτρια δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την κολύμβηση και αναμένεται να μεταβεί στην Ευρώπη για να αγωνισθεί στην «Swimming League», ως μέλος της ομάδας DC Trident. Απαντώντας σε έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό της από την ομάδα της Αυστραλίας, η έμπειρη κολυμβήτρια, είναι σαφής: «Αυτό δεν με ανησυχεί πραγματικά. Πήρα αυτήν την απόφαση με βάση τις δικές μου αξίες και δεν περιμένω να με καταλάβουν όλοι ή να συμφωνήσουν μαζί μου».

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Facebook Comments