Ο Τσαντ λε Κλος και Λάζλο Τσεχ είναι δύο δυνατοί αντίπαλοι. Αλλά ταυτόχρονα και, δύο πολύ καλοί φίλοι. Πώς οι δύο παίκτες κρατούν τις ισορροπίες μεταξύ φιλίας και αντιπαλότητας;

Σε κάθε μεγάλο αγώνα, ο σεβασμός μεταξύ τους μεγαλώνει όλο και πιο πολύ. Στον αγώνα της Τετάρτης, για παράδειγμα, στη Ντούνα Αρένα, ο Τσαντ λε Κλος ήρθε πρώτος στα 200 μέτρα πεταλούδα Ανδρών στο 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με 1:53.33, ενώ ο Λάζλο Τσεχ πήρα το ασημί, με 36 εκατοστά του δευτερολέπτου αργότερα από τον πρώτο.

Το αντίστροφο είχε γίνει στο Παγκόσμιο του 2015 στη Ρωσία, όπου ο Τσεχ βγήκε πρώτος με 1:53.48, ενώ ο Λε Κλος με 1:53.68, δεύτερος.

Μετά τον αγώνα της Τετάρτης ο Λάζλο Τσεχ δήλωσε: Ο Τσαντ ήταν πιο γρήγορος από εμένα επειδή είναι ένας από τους καλύτερους κολυμβητές. Επομένως, ποιος μπορεί να με κερδίσει, εκτός από αυτόν;

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον Τσαντ: Δεν μου αρέσει να χάνω. Αλλά αν είναι να χάσω από κάποιον, αυτός θα είναι ο Λάζλο.

Οι δύο παίκτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε μια προπόνηση στη Νότια Αφρική, το 2010. Επτά χρόνια αργότερα, έχουν χτίσει μια σχέση που είναι τόσο ανταγωνιστική όσο και φιλική.

Ήμουν πολύ νέος, δηλώνει ο Τσαντ λε Κλος για την πρώτη του συνάντηση με τον Τσε, τον βετεράνο που είχε ήδη πάρει δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό που με κέρδισε τον Λάζλο ήταν, ότι είναι πρωταθλητής και εκτός νερού. Αυτό με ενέπνευσε, τόνισε ο Τσαντ λε Κλος. Ο πρώτος ήταν, ό,τι ήθελε για τον εαυτό του ο τελευταίος: να είναι πρότυπο.

Πριν την έναρξη του αγώνα της Τετάρτης, ο 25χρονος Τσαντ ήταν αγχωμένος. Είπε πως ενώ άκουγε τα χειροκροτήματα του κοινού στη Ντούνα Αρένα, ήξερε πως δεν ήταν για τον ίδιο.

Ο αγώνας ήταν στη Βουδαπέστη. Προφανώς, ο Λάζλο Τσεχ ήταν το φαβορί. Ένιωθα λες και ήμουν σε γήπεδο ποδοσφαίρου είπε ο Λε Κλος. Αυτό ήταν μεγάλο πλεονέκτημα για τους φαν της Ουγγαρίας, συνέχισε.

Τελικά όμως επικράτησε. Όταν έβαλε το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό του, ο Λε Κλος ξεκίνησε να κλαίει.

Ο πατέρας του, ο Μπερτ, που επιβίωσε από τον καρκίνο, ήταν στο κοινό και, έκλαιγε κι αυτός, μαζί με το νικητή γιο του. Ήταν ένα πολύ συναισθηματικό γεγονός, για εμένα, είπε ο Λε Κλος.

Η οικογένεια Λε Κλος, κρατούσε πάντα τον ανταγωνισμό στο προσκήνιο. Οι αγώνες με την υγεία τους, τον περασμένο χρόνο -και η μητέρα του Τσαντ, Γκεραλντίν, αντιμετώπισε τον καρκίνο- δίδαξε σε όλη την οικογένεια πως η ζωή, είναι κάτι περισσότερο από μια νίκη ή μια ήττα. Ο πατέρας της οικογένειας, Μπερτ, δηλώνει: Έμαθα στον Τσαντ, από πολύ μικρό, πως όλοι στη ζωή θέλουμε να νικάμε, αλλά μόνο ένας είναι ο νικητής.

Το μότο τους ήταν: Αν χάσεις, ξεπέρασε το. Αυτή η νοοτροπία βοηθά τον Τσαντ λε Κλος να δημιουργεί φιλίες με ανθρώπους που αγωνίζεται να νικήσει στην πισίνα.

Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα στον κόσμο από το να χάνεις, είπε ο πατέρας του. Έκανε μια μικρή παύση και πρόσθεσε, όπως το να έχεις καρκίνο.

Μετά την απονομή των μεταλλίων, ο Λάζλο Τσεχ δεν ένιωθε τίποτα πέρα από περηφάνια για τον αντίπαλο και φίλο του, Τσαντ λε Κλος. Είμαστε αντίπαλοι στο νερό, δηλώνει ο πρώτος. Αφού βγούμε από το νερό δεν χρειαζόμαστε αυτό τον ανταγωνισμό.

Επίσης δήλωσε: Ο ανταγωνισμός στο νερό λέγεται αγώνας. Αλλά όταν  αγώνας λήγει,λήγει και ο ανταγωνισμός. 

Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Να μη μισείς τους αντιπάλους σου αλλά, να είσαι φιλικός με όλους.

Αυτό που έχει σημασία είναι, να είστε αντίπαλοι μόνο μέσα στην πισίνα, προσθέτει ο Τσαντ λε Κλος. Αλλά έχουμε και μια φιλία, εκτός πισίνας. Πώς μπορώ άλλωστε να μισώ κάποιον, που έχει το ίδιο όνειρο με εμένα;