Την απόφασή της να αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα και να ολοκληρώσει την καριέρα της διεθνώς ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρώην παίκτρια του Ολυμπιακού Kyra Christmas. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης με τα ερυθρόλευκα και Ολυμπιονίκης με τον Καναδά μίλησε ανοικτά για την ψυχική υγεία της και τους λόγους για τους οποίους οδηγείται στην αποχώρησή της από την Εθνική ομάδα, συγκινώντας…

«Έμαθα ότι ο αθλητισμός δεν έχει πάντα αίσιο τέλος. Είναι σπάνιο ένας αθλητής να αποσυρθεί απόλυτα ικανοποιημένος από αυτό που έχει καταφέρει. Αισθάνομαι ότι έχω ακόμα περισσότερα να δώσω στην πισίνα και θα μπορούσα να συνεχίσω να πιέζω, ωστόσο, για την ψυχική μου υγεία ήταν σημαντικό για μένα να επιλέξω έναν διαφορετικό δρόμο».

Η Κρίστμας είχε αποσυρθεί για τέσσερις μήνες από την Εθνική ομάδα και το 2018, ούσα σε περίοδο θεραπείας για τις ψυχικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε από τότε που εντάχθηκε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Καναδά.

Η γενναία και ανοιχτή δήλωση της Κρίστμας έλαβε τεράστιο αριθμό μηνυμάτων υποστήριξης από ορισμένες πρώην και νυν συμπαίκτριές της, διεθνώς αλλά και διασυλλογικά. Η αρχηγός του Καναδά Hayley McKelvey, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ που είσαι πάντα ανοιχτή στον κόσμο για το πώς είναι στην πραγματικότητα να είσαι αθλήτρια. Ήταν τιμή μου που μεγάλωσα παίζοντας μαζί σου και εναντίον σου».

Ολόκληρη η δήλωση της Kyra Christmas,

«Πήρα μια δύσκολη απόφαση πρόσφατα και προσπαθούσα να βρω τις σωστές λέξεις.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πήρα λίγο χρόνο για τον εαυτό μου και πήρα την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση να αποσυρθώ από την ομάδα του Καναδά.
Αισθάνομαι πολύ ευάλωτη που το μοιράζομαι γιατί ακόμα επεξεργάζομαι όλα τα συναισθήματα, αλλά εδώ είναι λίγο από αυτό που περνάω και για το οποίο δεν μιλάμε πολύ στον αθλητισμό.

Όταν ένας αθλητής βάζει ολόκληρη τη ζωή και την ενέργειά του στο άθλημά του, αυτό γίνεται τεράστιο κομμάτι της ταυτότητάς του. Νόμιζα ότι ήμουν προετοιμασμένη για όποτε αποφάσιζα να αποσυρθώ και ότι θα είχα την τέλεια έξοδο, αλλά έκανα μεγάλο λάθος.
Αυτό το καλοκαίρι ήταν μια μάχη για να βρω τον εαυτό μου έξω από τον αθλητή. Λογικά, ξέρω ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα για μένα από το να είμαι παίκτης της υδατοσφαίρισης. Αλλά συναισθηματικά αισθάνομαι μια απώλεια. Είναι ένα συναίσθημα του τύπου “δεν είμαι πια σημαντικός, δεν είμαι εξαιρετικός σε τίποτα πια, απογοητεύω τόσους πολλούς ανθρώπους και πρέπει να ξεκινήσω από την αρχή.

Έμαθα ότι ο αθλητισμός δεν έχει πάντα αίσιο τέλος. Είναι σπάνιο ένας αθλητής να αποσυρθεί απόλυτα ικανοποιημένος από αυτό που έχει καταφέρει. Αισθάνομαι ότι έχω ακόμα περισσότερα να δώσω στην πισίνα και θα μπορούσα να συνεχίσω να πιέζω, ωστόσο, για την ψυχική μου υγεία ήταν σημαντικό για μένα να επιλέξω έναν διαφορετικό δρόμο. Έχω συμφιλιωθεί με αυτό, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο δύσκολο να θρηνήσω το πρόσωπο που ήμουν κάποτε. Παρακαλώ να είστε ευγενικοί, υπομονετικοί και υποστηρικτικοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Περιορίστε τις ερωτήσεις και τις απόψεις, είναι μια τεράστια προσαρμογή της ζωής. Πραγματικά μια διαδικασία πένθους και επούλωσης που χρειάζεται χρόνο. Για όλους τους ανθρώπους πριν από μένα που ξέρω ότι το έχουν περάσει αυτό, νιώθω και για εσάς αυτή τη στιγμή. πράγματα που με βοήθησαν να περάσω αυτή τη δύσκολη περίοδο: Τα κοντινά μου πρόσωπα που με στηρίζουν, τα ζώα μου που με κάνουν να γελάω και η θεραπεία που μου διδάσκει ότι είμαι κάτι πολύ περισσότερο από μια αθλήτρια. Ελπίζω ότι με το να μοιραστώ αυτό, κάποιοι άλλοι δεν θα νιώθουν τόσο μόνοι και ότι μπορώ να εκπαιδεύσω ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται σε ρόλο υποστήριξης ενός αθλητή που περνάει κάτι παρόμοιο».