Προς ενεργειακή αναβάθμιση το κολυμβητήριο της Χίου

0

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο της Χίου χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και από τότε δεν γίνει καν συντήρηση σε αυτό. Ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς καθώς και ο πρόεδρος του κολυμβητήριου κος Νίκος Λάμπρινούδης, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη από κοινού σχετικά με την ανακαίνιση, το κόστος και τη σωστή λειτουργεία του κολυμβητήριου.

Πρωταρχικό μέλημα του Δήμου, η μελέτη για την αντικατάσταση της τέντας- οροφής του κολυμβητήριου. Ο Δήμος έχει βάσιμες ελπίδες για τη διένεξη της αλλά διερευνά παράλληλα και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία από δημόσιες δαπάνες ώστε να μπορέσει να αντικατασταθεί άμεσα. Η πρόταση-μελέτη από την ομάδα μελέτης της Δημοτικής αρχής, η οποία αποτελείται από μέλη της τεχνικής υπηρεσίας, είχε μηδενικό κόστος και ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ευελπιστεί να γίνει έργο ώστε να εξασφαλιστούν καλές συνθήκες προς όφελος των αθλητών, των παιδιών αλλά και των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αναβαθμίσεις σε διάφορα επίπεδα, όπως αντικαταστήσεις στα φίλτρα νερού αλλά και ανακαίνιση των αποδυτηρίων.

Ο κύριος Νίκος Λάμπρινούδης, αιρετός και πρόεδρος του κολυμβητήριου, αναφέρθηκε στην απαξίωση που έχει προέλθει στις κτηριακές εγκαταστάσεις όλα αυτά τα χρόνια, διότι δεν έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στο κολυμβητήριο. Σύστησε ενεργειακή αναβάθμιση, ώστε το κόστος λειτουργίας να είναι λιγότερο αλλά και για να επέμβουν σε σημεία τα οποία αν δε διορθωθούν κινδυνεύει η ίδια η λειτουργία του κολυμβητήριου. Επισήμανε και αυτός όπως και ο Δήμαρχος  τη συλλογική προσπάθεια για τη μελέτη από την τεχνική υπηρεσία, η οποία συνέταξε και επικαιροποίησε τη μελέτη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί.

Το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του έργου το οποίο είναι της τάξεως των 2.800.000 περίπου ευρώ, θα είναι εκτός από τη βιωσιμότητα του χώρου αυτής της τόσο μεγάλης δομής, η αξιοποίησή του προς όφελος όλου του νομού. Επιπλέον 600.000 ευρώ έχουν υπολογίσει ότι θα στοιχίσει η επισκευή των ξενώνων και 250.000 ευρώ η αντικατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Στην ερώτηση τι περιλαμβάνει η ενεργειακή αναβάθμιση ο κύριος Λάμπρινούδης απάντησε ότι περιλαμβάνει την αντικατάσταση της τέντας η οποία αυτή τη στιγμή δεν παρέχει ενεργειακή κάλυψη. Θα έχει παρεμβάσεις στο μηχανολογικό εξοπλισμό, αντικατάσταση των προβολέων με άλλους νέας τεχνολογίας οι οποίοι περιορίζουν την κατανάλωση στο 30% περίπου.  Στόχος  τους, να περιορίσουν τις 135.000 ευρώ που πληρώνουν κάθε χρόνο στη ΔΕΗ για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου.  Έτσι το σύστημα τηλεθέρμανσής θα γίνει πιο λειτουργικό και αποδοτικό.

Μελλοντικός στόχος η χρήση του κολυμβητηρίου σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες όταν θα είναι έτοιμο.