Η παγκόσμια κολυμβητική σκηνή, έπειτα από σχεδόν μία εικοσαετία και την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έστρεψε το βλέμμα της στην Αθήνα για τη δεύτερη στάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μία διοργάνωση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου για τα επόμενα.

Με αφορμή λοιπόν το World Cup Athens, δόθηκε απολογιστική συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΚΟΕ για όσα έλαβαν χώρα στο ΟΑΚΑ (13-15/10).

«Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε μία σειρά αγώνων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δώσαμε τα βήματά και τη δυνατότητα στους αθλητές μας να αγωνιστούν μπροστά στο ελληνικό κοινό. Ισχυροποιήσαμε τη θέση μας στο παγκόσμιο status quo του αθλήματος.

Αθλητές πάνω από 100 χώρες, Έλληνες αθλητές ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα τoυ χώρου Ετοιμάσαμε τις νέες γενιές που συνέρρευσαν από όλη την Ελλάδα, μικροί και μεγάλοι. Τ σημαντικότερο όλων όμως, προβάλαμε την πατρίδα με τα όσα έλαβαν χώρα στο ΟΑΚΑ. Κάναμε συντήρηση στις εγκαταστάσεις μας, γεγονός εξίσου σημαντικό ενώ και τα στελέχη μας απέκτησαν την τεχνογνωσία στις νέες απαιτήσεις του αθλήματος. Οι διαιτητές και οι κριτές μας επίσης».

 

Έπειτα το λόγο πήρε ο πρώην αθλητής και έφορος της κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Νίκος Ξυλούρης, στις πλάτες του οποίου είχε… πέσει η διοργάνωση του World Cup.

«Όλα ξεκίνησαν πριν από 5 μήνες μετά από μία τρελή ιδέα του προέδρου που ήταν να διεκδικήσουμε μία πόλη ανάμεσα σε Βερολίνο και Βουδαπέστη. Αν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ήταν το ερώτημα. Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Σε συνεργασία λοιπόν με την Παγκόσμια Ομοσπονδία προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους και να εκμεταλλευτούμε αυτό το γεγονός για να προβάλουμε την πατρίδα μας. Να πάμε τους μεγάλους αθλητές – που τίμησαν με την παρουσία της το Παγκόσμιο Κύπελλο που έκανε στάση στην Ελλάδα – στο Παναθηναϊκό Στάδιο, την Ακρόπολη, βόλτα στο Σαρωνικό. Να κολυμπάνε καθημερινά στο ΟΑΚΑ και να τους βλέπουν οι μικροί αθλητές στη διπλανή διαδρομή. Όλο αυτό κράτησε μια εδομάδα και όχι μόνο το τριήμερο των αγώνων. Και να γίνει η απαραίτητη εκμάθηση και σεμινάρια στους προπονητές μας από ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Στις κερκίδες του ΟΑΚΑ βρισκόταν 3.000 κόσμος. Μικροί αθλητές που μέχρι χθες έβλεπαν τα ίνδαλμά τους μόνο από την τηλεόραση, είχαν την ευκαιρία να τους δουν να αγωνίζονται μπροστά στα μάτια τους. Οι γηγενείς αθλητές αγωνίστηκαν μπροστά στις οικογένειες και τους φίλου τους για πρώτη φορά. Κυριότερο όλων όμως, όσα εισπράξαμε από τους παγκόσμιους σταρ της κολύμβησης που μίλησαν με διθυραμβικά σχόλια για τη διοργάνωσή μας. Αυτά είναι τα πραγματικά οφέλη. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη συγκίνηση του Πίτι που έκατσε μία ώρα να υπογράψει αυτόγραφα και να βγάλει φωτογραφίες από μικρούς και μεγάλους. Κερδίσαμε το στολίδι μας, το ΟΑΚΑ. Το κάναμε μόνοι μας, με τους δικούς μας ανθρώπους. Θεωρώ ότι περάσαμε τις εξετάσεις. Τα λόγια που ακούσαμε ήταν φοβερά από την World Aquatics, την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Μπορώ να νιώσω μόνο συγκίνηση γιατί έχω ζήσει το ΟΑΚΑ σαν αθλητής. Κόσμος ήρθε από όλη την Ελλάδα. Και άνθρωποι που δεν είναι μόνο φαν της κολύμβησης. Βάλαμε το λιθαράκι μας για να γυρίσει ο ελληνικός αθλητισμός εκεί που του αξίζει. Ο Covid-19 μας πήγε αρκετά πίσω όμως θα ανακάμψουμε. Σκοπός μας να έρθουν και άλλες διοργανώσεις μεγάλες στην Ελλάδα».