Η ήττα από τη Σερβία είναι πια παρελθόν και οι Έλληνες διεθνείς έκαναν το μεσημέρι την πρώτη τους βόλτα στη μαγευτική Βουδαπέστη. Το μυαλό δεν ξεφεύγει, ωστόσο, με την Ιαπωνία να πλησιάζει και η ιδιαιτερότητα αυτής της ομάδας, ο υπερκινητικός τρόπος παιχνιδιού έρχεται στο κατάλληλο σημείο για να αυξήσει την αίσθηση προσοχής της Εθνικής ομάδας.

Μια έτερη ιδιαιτερότητα του αγώνα της Κυριακής είναι ότι οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου θα παίξουν για πρώτη φορά βράδυ, κάτι που σε έναν αγώνα τέτοιων συνθηκών θα παίξει το ρόλο του, δεν θα αποτελέσει, όμως, δικαιολογία.

Διαβάστε όσα δήλωσαν o Θοδωρής Βλάχος, ο αρχηγός, Γιάννης Φουντούλης και ο Ντίνος Γενηδουνιάς ύστερα από την ήττα από τη Σερβία:

Θοδωρής Βλάχος:

«Σήμερα αντιμετωπίσαμε μια πλήρη ομάδα, την καλύτερη του παγκοσμίου πρωταθλήματος, όπως άλλωστε το περιμέναμε, τόνισε. Νομίζω ότι στο τρίτο οκτάλεπτο χάσαμε την επαφή με το σκορ και έτσι τις ελπίδες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε γκολ, ενώ οι αντίπαλοι μας σημείωσαν τρία αναπάντητα τέρματα. Κι όταν η διαφορά φτάνει στα τέσσερα γκολ είναι δύσκολο να ξαναμπείς στο παιχνίδι.

Παίξαμε με σοβαρότητα κυρίως στο μισό παιχνίδι. Τα λάθη που ακολούθησαν ήρθαν καθαρά απ΄ την πίεση μιας καλύτερης ομάδας. Το παίκτης λιγότερο της Σερβίας είναι πολλές φορές σαν να παίζουν στα ίσα, οπότε ίσως για τον αντίπαλο της κάποιες φορές δεν είναι πλεονέκτημα να παίζει με παραπάνω..

Το μυαλό μας φεύγει γρήγορα από αυτό το παιχνίδι. Με τη σοβαρότητα που δείξαμε μέχρι τώρα στο τουρνουά, με την ομαδικότητα και την αποφασιστικότητα που μπορούμε να έχουμε, υπάρχει η δυνατότητα να κοιτάξουμε όλες τις ομάδες στα μάτια, με εξαίρεση μια δύο ομάδες, όπως π.χ. τη Σερβία. Προσβλέπουμε στην επόμενη μέρα και οφείλουμε να συγκεντρωθούμε στο στόχο μας…

-Πέραν των άλλων μας δυσκόλεψαν πολύ δύο εξαιρετικοί παίκτες,  ο κορυφαίος  του κόσμου Φιλίπ Φιλίποβιτς και ο Ντούσαν Μάντις, και οι δύο αριστερόχειρες , που σκόραραν τα 5 απ΄τα 11 γκολ…

«Οι δύο αυτοί παίκτες είναι οι καλύτεροι αριστερόχειρες στον κόσμο. Όταν η ομάδα τους κολλάει, θα βάλουν δύο γκολ απ΄ τα 5-6 μέτρα μετά από φάουλ, γκολ που εμείς τα έχουμε πάρα πολύ δύσκολα σε κάθε παιχνίδι. Αυτή είναι η διαφορά, μαζί με την πολύ καλή άμυνα που παίζει η Σερβία. Όταν κρατά όλους τους αντιπάλους στα 5-6 γκολ είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν 2-3 παίκτες στην Σερβία που κάνουν ατομικά τη διαφορά σε δύσκολα σημεία του αγώνα».

-Πλέον προσβλέπουμε στον κρίσιμο  χιαστί αγώνα, με την Ιαπωνία, όπου η νίκη είναι εκ των ων ουκ άνευ..

«Εκεί όπου το παιχνίδι είναι do or die . Να βρεθούμε στην προσπάθεια για ψηλά, ή κάτι που απεύχομαι να βρεθούμε εκτός. Η Ιαπωνία μπορεί να μην είναι μια παραδοσιακή δύναμη στο πόλο, αλλά τα τελευταία χρόνια παίζει με ένα περίεργο τρόπο που δυσκολεύει όλους τους αντιπάλους . Θα θυμηθούμε το παιχνίδι πέρυσι στην πρεμιέρα των ολυμπιακών αγώνων, όταν χάναμε στην αρχή της τρίτης περιόδου με τρία γκολ (σ.σ.7-4 και εντέλει 8-7). Αν δεν προσέξεις με την Ιαπωνία μπορείς να πάθεις πολύ μεγάλη ζημιά, όπως πάθανε οι Αμερικανοί (ήττα  15-8). Πρέπει να είσαι πολύ σοβαρός και αποφασισμένος. Είναι παιχνίδι που δεν μπορούμε να προδικάσουμε κάποιο αποτέλεσμα. Οφείλεις όταν παίζεις ένα χιαστί παιχνίδι για τους <> να παίζεις επί ίσοις όροις με τον αντίπαλο και να προσπαθείς τον αντιμετωπίζεις σαν να είναι η καλύτερη ομάδα».

-Πως προσεγγίζεται το παιχνίδι της Ιαπωνίας ;

«Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο βασίζονται κυρίως στον αμυντικό τομέα. Παίζουν μια περίεργη άμυνα, κυρίως «over play» σε όλες τις θέσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι και να μην μπορείς να κυκλοφορήσεις εύκολα τη μπάλα . Καμία άλλη ομάδα στον κόσμο δεν παίζει με αυτό τον τρόπο, οπότε δεν είμαστε συνηθισμένοι. Άρα πρέπει να βρεις κάποια τρικ να κυκλοφορήσεις τη μπάλα και να τη φτάσεις είτε σε θέση σουτ, είτε στον φουνταριστό… Από εκεί και πέρα είναι πάρα πολύ γρήγοροι, χτυπάνε την κάθε κόντρα, πριν τέσσερις  μέρες με τους Αμερικανους, βάλανε 5-6 γκολ στην κόντρα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Είναι ένα παιχνίδι που δεν μας ταιριάζει, γιατί καμιά ομάδα στον κόσμο δεν παίζει με αυτό τον τρόπο και δεν το έχουμε συνηθίσει».

Γιάννης Φουντούλης

«Μπήκαμε στο παιχνίδι με το σκεπτικό να μην φοβηθούμε τον αντίπαλο, τόνισε ο Γιάννης Φουντούλης. Γνωρίζαμε πόσο ποιοτική ομάδα είναι. Τα τελευταία χρόνια είναι στην κορυφή και πολύ δύσκολα κάποιος  μπορεί να την κερδίσει. Νομίζω ότι αντιδράσαμε σωστά και μπήκαμε στον αγώνα με το πνεύμα που έπρεπε. Χωρίς να φοβηθούμε. Καταφέραμε να είμαστε πολύ κοντά. Σε κάποια στιγμή μάλιστα στο δεύτερο οκτάλεπτο προηγηθήκαμε κι όλας. Γνωρίζουμε όμως ότι για να νικήσουμε μια τέτοια ποιοτική ομάδα, πρέπει να κάνουμε το τέλειο παιχνίδι για πολύ μεγάλη διάρκεια. Νομίζω ότι μέχρι το ημίχρονο είχαμε σταθεί πάρα πολύ καλά, νομίζω ότι τους είχαμε αγχώσει, όμως είναι μια ομάδα με πάρα πολλές λύσεις. Τις βρήκανε δύο φορές στον παίκτη παραπάνω που εμείς στα αντίστοιχα σημεία  δεν καταφέραμε να σκοράρουμε. Απέκτησαν άνεση και αυτοπεποίθηση και νομίζω ότι μετά ήταν δύσκολο το έργο μας».

-Πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση των αριστερόχειρων ; Όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε δύο κορυφαίους παίκτες όπως ο Φίλιπ Φιλίποβιτς και  ο Ντούσαν Μάντιτς …Η χρήση του αριστερού χεριού, δημιουργεί πρόσθετες  δυσκολίες ;

«Μπορεί και να είναι οι κορυφαίοι αριστερόχειρες στον κόσμο… Γενικώς είναι μια ομάδα που δεν μπορείς να πεις να προσέξω κάποιον ιδιαίτερα, γιατί τη ζημιά μπορεί να την κάνει κάποιος άλλος… Είναι πολύ έμπειροι και ξέρουν ποιοι παίκτες βρίσκονται στη μέρα που πρέπει και με αυτούς θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν το παιχνίδι τους…».

«Σίγουρα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός μαζί τους γιατί διαθέτουν ποικιλία στο παιχνίδι τους. Αν και καταφέραμε και κλείσαμε ένα τρόπο που σκοράρουν και μιλώ για σουτ απ τα 5 μέτρα και μετά από φάουλ, δυστυχώς δεχθήκαμε κάποια γκολ στον παίκτη λιγότερο και σε στατικές άμυνες με μπλοκ. Δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι μπορώ να τους κλείσω και να τους βγάλω εντελώς απ΄ το παιχνίδι, γιατί κάποιος άλλος τότε θα σου κάνει τη ζημιά απ΄ την  άλλη πλευρά. Δυστυχώς είναι πολύ ποιοτική ομάδα, αλλά και οι δύο είναι πολύ ποιοτικοί παίκτες και μας έκαναν ζημιά σήμερα…».

-Ποια στοιχεία της Ιαπωνίας πρέπει να προσέξουμε και πως χαρακτηρίζεται το παιχνίδι της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου ;

«Κατ αρχάς το παιχνίδι της Ιαπωνίας είναι εντελώς έξω απ΄τα συνηθισμένα. Είναι ένας τρόπος παιχνιδιού που έχουν καθιερώσει η συγκεκριμένη ομάδα και είναι η μοναδική που παίζει έτσι, οπότε φαίνεται ότι είναι μια ιδιαίτερη ομάδα, άρα και το παιχνίδι θέλει ιδιαίτερη προσοχή, πόσο μάλλον όταν κρίνεται η είσοδος στις οκτώ κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ πιο ποιοτική ομάδα σε σχέση με την Ιαπωνία, αλλά δεν παύει να είναι παιχνίδι νοκ άουτ, πολύ επικίνδυνο. Μπορεί με τον τρόπο παιχνιδιού τους οι Ιάπωνες να χάσουν σ ένα παιχνίδι με 10 γκολ και σ ένα άλλο να το κερδίσουν επειδή βασίζονται πολύ στο λάθος του αντιπάλου και στην κόντρα επίθεσή τους. Οπότε αν είμαστε 100% συγκεντρωμένοι στις ευκαιρίες που σίγουρα θα έχουμε, με υπομονή στο παιχνίδια δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα… Νομίζω όμως ότι θα κριθεί απ΄ την απόδοση της καλύτερης ομάδας και καλύτερη είμαστε εμείς».

– Η πιθανή διεξαγωγή του αγώνα πολύ αργά, αλλάζει καθόλου τα δεδομένα, ή είναι αδιάφορο ;

«Μέχρι τώρα έχουμε δώσει παιχνίδια πρωινές ώρες. Αυτό είναι λίγο παράξενο, υπό την έννοια ότι τέτοιες ώρες δεν μπορεί το σώμα  σου να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Δεν ξέρω αν θα μας κάνει καλό ή κακό. Μέχρι στιγμής είναι ουδέτερο. Έως ότου να μπω στην ώρα του παιχνιδιού και να νιώσω κάτι διαφορετικό. Αλλά νομίζω σε τέτοια παιχνίδια δεν μπορείς να σκέφτεσαι τέτοιους παράγοντες. Ούτε το μυαλό να ξεφεύγει από τον στόχο που είναι η νίκη».

Ντίνος Γεννηδουνιάς

«Κάναμε ένα καλό πρώτο ημίχρονο, όμως ακόμη και σε αυτό καλό διάστημα, φάγαμε κάποια εύκολα γκολ που δεν μα επέτρεψαν να πάρουμε ένα επί μέρους προβάδισμα, ανέφερε ο Κώστας Γεννηδουνιάς. Αλλά μόνο στο πρώτο ημίχρονο παίξαμε καλά. Ήρθε ένα καταστροφικό τρίτο οκτάλεπτο με ένα επί μέρους 3-0 της Σερβίας με μια τέτοια ομάδα με τόσες λύσεις στην επίθεση και τόση καλή άμυνα, δύσκολα γυρίζεις ένα ματς όταν πάει 8-4. Δεν ήρθε αυτή η νίκη ή το καλό αποτέλεσμα. Έχουμε ένα χιαστί ματς, περιμένουμε τον αντίπαλό μας και προχωράμε. Έχει ακόμη πολύ δρόμο το παγκόσμιο πρωτάθλημα».

-Ήταν τα γεγονός ότι δεν είχαμε απάντηση στα γκολ της Σερβίας στο τρίτο οκτάλεπτο, ή μήπως ήταν η αμυντική μας λειτουργία, η οποία επιβάρυνε την κατάσταση ;

«Νομίζω ότι είναι λίγο απ΄όλα. Ότι με μια τέτοια ομάδα πρέπει να μείνεις κοντά στο σκορ. Να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία. Εμείς τα 2-3 παραπάνω που κερδίσαμε στο τρίτο οκτάλεπτο, για να τους ισοφαρίσουμε και να είμαστε κοντά τους, δεν τα βάλαμε. Αυτοί έβαλαν κάποια ακόμη πιο εύκολα γκολ στην κόντρα. Εκεί άνοιξε δυστυχώς το σκορ και δύσκολα γυρνάει».

-Πιθανότερος αντίπαλος η Ιαπωνία. Τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο ;

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Είναι  αγχωτικό παιχνίδι το χιαστί. Είμαστε πολύ καλύτερη ομάδα, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη, παίζουν ένα πολύ διαφορετικό πόλο .Πρέπει να το προσέξουμε, θα  το διαβάσουμε, θα κοιτάξουμε τα περυσινά μας λάθη και θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα συμβεί κάτι παρόμοιο».